Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operator al centralei nucleare de la Cernavodă, împreună cu Ministerul Energiei, principalul său acționar, pregătesc un demers esențial pentru dezvoltarea industriei nucleare din România. Planul vizează construcția unei uzine moderne pentru procesarea minereului de uraniu, care va fi extras dintr-o nouă exploatare minieră, potrivit Profit.ro. Datele analizate indică faptul că acest proiect va revitaliza producția internă de uraniu brut, considerată strategică pentru viitorul energetic al țării.
După ce activele aferente Uzinei R de la Feldioara ale Companiei Naționale a Uraniului (CNU), aflată în faliment, au fost adjudecate cu 3.286.354 euro fără TVA, de Fabrica de Procesare a Concentratelor de Uraniu, filială a Societății Nuclearelectrica S.A., administratorii acesteia au decis revitalizarea acestei resurse energetice și prelucrarea minereului extras dintr-o sursă locală nouă.
Uraniul de la Tulgheș-Grințieș și strategia energetică
Noua exploatare minieră a zăcământului de uraniu din perimetrul Tulgheș-Grințieș, județul Neamț, face parte din strategia energetică națională pentru perioada 2025-2035, recent aprobată de Guvern. Materia primă extrasă va fi prelucrată sub formă de concentrate tehnice într-o uzină ce urmează să fie construită în comuna Feldioara, județul Brașov, pe terenuri aflate în proprietatea Ministerului Energiei. Aceste terenuri, cu o suprafață de peste 345 de hectare, includ pășuni, păduri și acumulări de apă industrială, iar darea lor în concesiune către Nuclearelectrica este în proces de pregătire, conform unui document oficial.
Valoarea totală a terenurilor a fost estimată la aproximativ 6,02 milioane lei, iar redevența anuală minimă ar putea atinge circa 123.000 lei, incluzând și un procent de 0,001% din profitul net al companiei pe anul precedent. În plus, Nuclearelectrica își propune să atragă parteneri investiționali pentru finanțarea lucrărilor miniere, o inițiativă vitală având în vedere că estimările realizate cu peste un deceniu în urmă indicau costuri de peste 400 de milioane lei pentru deschiderea exploatării la Tulgheș-Grințieș, sumă care a crescut semnificativ din cauza inflației și a presiunilor economice recente.
De la uraniu la energie
Ciclul nuclear integrat, asigurat de faptul că Uzina E de la Feldioara este în ograda Nuclearelectrica, iar aceasta deține toate unitățile care pot constitui un ciclu nuclear integrat, va putea genera energie suficientă, ca să nu mai bântuie fantoma unui posibil black-out. Extracția minereului de uraniu din perimetrul Tulgheș-Grințieș, județul Neamț, noua uzină modernă pentru procesarea minereului de uraniu de la Feldioara și producția de energie electrică în centrala nucleară de la Cernavodă vor putea face din strategia energetică a României, un model de succes și, sperăm, rentabilitate.
O strategie energetică națională bine fundamentată este crucială pentru asigurarea unui viitor sustenabil, nu doar în termeni de securitate energetică, ci și pentru beneficiul cetățenilor. Diversificarea surselor de energie, investițiile în capacități locale de producție și procesare, precum și integrarea unor soluții sustenabile contribuie la independența energetică a României, reducerea vulnerabilităților în fața fluctuațiilor de pe piețele internaționale și la stabilirea unor costuri mai predictibile pentru consumatori. În acest context, proiectul de revitalizare a producției de uraniu și procesarea acestuia la nivel local reprezintă un pas strategic pentru consolidarea unei economii reziliente și competitive.