Pentru reabilitarea și restaurarea ansamblului Bisericii Evanghelice din localitatea Batoș, județul Mureș, ADR Centru a facilitat acordarea unei finanțări de aproape 4,75 milioane euro în cadrul Programului Regiunea Centru 2021 – 2027, Prioritatea 7 – O REGIUNE CU TURISM SUSTENABIL, respectiv Acțiunea 7.1 – Dezvoltarea durabilă a comunităților rurale prin punerea în valoare a potențialului lor turistic natural și cultural, prin Intervenția 7.1.1 – Conservarea, protecția și punerea în valoare a patrimoniului cultural UNESCO și de clasă A.
Cererea de finanțare a fost depusă în parteneriat de Parohia Evanghelică C.A. Batoș și UAT Comuna Batoș, având o valoare totală de 23.704.953,74 lei, din care suma de 17.311.911,11 lei reprezintă valoarea fondurilor nerambursabile solicitate pentru implementarea proiectului. Contractul de finanțare a fost semnată de Iohann ZEY, Preot Paroh, reprezentând Parteneriatul beneficiar al finanțării și de către domnul Simion Crețu, reprezentând Instituția finanțatoare.
Potrivit documentelor aferente cererii de finanțare, investiții constau în valorificarea durabilă a întregului monument, ca urmare a conservării și restaurării clădirii Bisericii Evanghelice, a turnului clopotniță și a zidului de incintă, inclusiv construirea unor facilități sociale, pe lângă amenajarea terenului aferent. Astfel, comunitatea locală din comuna mureșeană Batoș speră să diversifice oferta turistică, stimulând dezvoltarea locală.
Biserica Evanghelica CA din Batoș
Biserica Evanghelica CA din Batoș este un monument cuprins în Lista Monumentelor Istorice sub nr. 3296. Construcția ei a fost începută în secolul XIV, iar din această perioadă se mai păstrează doar corul bisericii. După un incendiu devastator în 1728, biserica a fost refăcută abia în 1781-1782, nava principală fiind boltită în stil baroc. Galeriile s-au înălțat și în 1867 a fost edificat altarul, în stil neogotic. Orga bisericii datează din 1902. Un zid puternic din piatră și cărămidă împrejmuiește de peste 4 secole biserica și casa parohială.
Turnul nu formează corp comun cu biserica, ci se înalță deasupra zidului, în apropierea porții principale. Prima consolidare a bisericii s-a făcut în secolul XIX, iar în ultimii ani s-au efectuat doar reparații la acoperișul bisericii, fiind realizată și o centură de consolidare. De aceea, acum, monumentul prezintă o suită de degradări și deficiențe, care împiedică dezvoltarea ansamblului ca obiectiv de reper în regiune, în ciuda importanței, vechimii, valorii și unicității sale.
Batoș nu înseamnă doar mere
Poate că mulți asociază mărul cu această localitate, dar Batoș are și alte comori, mai puțin cunoscute și care merită puse în valoare.
„Zona de nord a județului Mureș, în partea de vest a Defileului râului cu același nume, dispune de un potențial turistic insuficient valorificat. Conservarea moștenirii culturale – dezvoltată pe parcursul a șase secole de etnicii sași – va favoriza dezvoltarea turismului, revenirea în zonă a urmașilor celor care au părăsit acest areal și perpetuarea unor tradiții unice. Sunt necesare investiții importante, dar sub o monitorizare atentă, pentru a se asigura menținerea unor standarde înalte de conservare. Implementarea acestui proiect poate aduce valoare adăugată din punct de vedere economic, social și cultural pentru întreaga Regiune, nu doar la nivelul comunei Batoș și a județului Mureș.
În cadrul liniei de finanțare pentru obiective de patrimoniu istoric a Programului Regiunea Centru se vor investi în total peste 25 milioane euro, prin 9 contracte coordonate de ADR Centru, în calitate de Autoritate de Management a acestui Program. Fondurile europene sunt destinate, în acest caz, reintroducerii în circuitele turistice a unor monumente din județele Alba, Brașov, Mureș și Sibiu. Revitalizarea acestor obiective nu se limitează doar la reconstrucție ci asigură și punerea în valoare a patrimoniului local, oferind o nouă valență turismului cultural, care încurajează oamenii să se preocupe de identitatea lor, pe baza reperelor unice din trecut” a spus Simion Crețu, Director general ADR Centru.
Vizibilitate și eficiență
Orice proiect de dezvoltare se răsfrânge asupra locuitorilor care beneficiază direct de investițiile realizate, dar și indirect, prin creșterea afluxului de turiști și implicit al surselor financiare care intră și la bugetul local și în buzunarele întreprinzătorilor.
„Prin acest proiect, localnicii vor fi implicați direct în diverse activități tradiționale în arealul ansamblului monumental reabilitat. Pe de altă parte, turiștii vor găsi pe traseul dintre municipiile Reghin și Bistrița un monument atractiv, unde vor putea participa la Sărbătoarea tradițională a Mărului sau la degustări de vinuri din renumitele podgorii ale Transilvaniei”, a declarat, după semnarea contractului de finanțare pentru Ansamblul Bisericii Evanghelice Batoș, directorul general ADR Centru.
Fondurile europene vor fi utilizate pentru intervenții vizând infrastructura imobilului, amenajarea terenului; amenajări pentru protecția mediului și racordarea la utilități. La construcții vor fi reabilitate componentele arhitecturale, componentele artistice din piatră și lemn, precum și structurile portante, pe lângă modernizarea și mascarea instalațiilor tehnice. Pe lângă acestea se vor realiza mai multe activități de tip soft, la fel de importante precum lucrările de reabilitare, pentru promovarea monumentului, inclusiv aplicații digitale și activități tematice destinate evenimentelor tradiționale ale zonei.