Concursul de Vinuri Spumante Românești a jurizat cu două comisii, la București și Amsterdam, vinurile spumante românești înscrise în concurs. Competiția se impune atât prin calitatea tot mai înaltă a spumantelor românești, indiferent de metoda de obținere, cât și prin cea a juraților invitați. Jurizarea din țară a fost găzduită de Casa Doina, un restaurant cu o ambianță specială a Bucureștilor de altădată, oferită de construcția realizată de Ion Mincu, un proiect care ar fi trebuit să fie pavilion la Expoziția Mondială de la Paris din 1890.
Bucuria, sărbătoarea, aniversarea, Paștele, Crăciunul, Revelionul și ziua bună merg cel mai bine cu un spumant, căci perlajului care dă strălucire unui pahar, oferă bucurie ochiului, încântă inima și palatul cu acel gust și efervescență inconfundabile.
În 2018, când Tiberiu Onuțu a participat la o degustare, vinurile efervescente erau în aceeași secțiune cu vinurile dulci. Cum metoda de jurizare nu l-a satisfăcut, un concurs dedicat și o grilă specială pentru jurați au fost primele ingrediente ale Concursului de Vinuri Spumante Românești. I-au fost alături în alcătuirea fișei de jurizare Julia Scavo și Cintia Colibaba.
De ce un concurs dedicat spumantelor românești?
Recunoașterea crescândă a spumantelor românești pe scena globală este o dovadă a calității și pasiunii unice încorporate în producția lor. Din snobism sau necunoașterea suficientă a segmentului de spumante în cadrul producției de vinuri din țara noastră, spumantului românesc nu i oferă încă locul pe care îl merită. Avem terroirul, avem soiurile necesare unor spumante de calitate, avem vinificatori pregătiți pentru toate metodele de obținere a spumantelor, avem condiții pentru ca spumantele românești să constituie nu doar materialul necesar unei competiții naționale, ci și celor internaționale, acolo unde experiența îndelungată și faima fac concurența dificilă, dar nu imposibilă. O dovedesc cu asupra de măsură cele șase ediții, cea mai recentă încheindu-se în primele zile ale lui decembrie 2024.
Cele mai bune spumante românești în 2024
Categoria: Spumante albe, metoda tradițională, sticlă standard
Budureasca Classic Blanc Noir, 2014
Villa Vinèa Cuvée Celést, 2019
Domeniile Panciu Cuvée Prestige, 2016
Domeniile Panciu Blanc de Blancs, 2017
Cramele Recaș Muse Stars, 2022
Categoria: Spumante rosé, metoda tradițională, sticlă standard
Domeniile Panciu Rosé, 2015
Villa Vinèa Rosé Celést, 2021
Podgoria Silvania Rosé, 2021
Categoria: Spumante, metoda tradițională, sticlă magnum
Podgoria Silvania Lux rosé, 2019
Podgoria Silvania Lux, 2020
Domeniile Panciu, 2021
Categoria: Spumante albe, metoda Charmat, sticlă standard
Casa de Vinuri Cotnari ZAZ sec
Cotnari Selecție de Spumante Frâncușă
Domeniile Panciu Panciu Riserva, 2023
Categoria: Spumante rosé, metoda Charmat, sticlă standard
Crama Hermeziu C’est Soir 2020
Via Huși Extravaganza 2023
Domeniile Averești Briant 2023
Clasament general
- Budureasca Classic Blanc Noir Chardonnay 50%+Pinot Noir 50% 2014
- Villa Vinèa Cuvée Celést Chardonnay 97%+Pinot Noir 3% 2019
- Domeniile Panciu Domeniile Panciu Cuvée Prestige Pinot Noir, Chardonnay, Fetească Regală 2016
- Domeniile Panciu Domeniile Panciu Blanc de Blancs Chardonnay 100% 2017
- Cramele Recaș Muse Stars Mustoasă de Măderat 100% 2022
- Casa de Spumante Carastelec Carassia Classic Chardonnay 60%+Pinot Noir 40%
- Domeniile Panciu Domeniile Panciu Blanc de Noirs Pinot noir 100% 2016
- Casa de Vinuri Cotnari ZAZ Frâncușă 100%
- Casa de Vinuri Cotnari Colocviu Vibe Frâncușă 100%
- Budureasca Prima Stilla Pinot Noir 100% 2016
- Casa de Spumante Carastelec Carassia Rosé Pinot Noir 54%, Chardonnay 40,5% vin roșu 5,5% 2018.
Jurizare cu două comisii, la București și Amsterdam
Concursul de Vinuri Spumante Românești, ediția 2024, a coagulat încă o dată experți de nivel internațional din industria vinului, din țară și din străinătate. Vorbim despre un membru a echipei României care a dus titlul mondial la Campionatul Mondial de Degustare în Orb, ediția 2023, alături de care au examinat spumantele înscrise în concurs specialiști DipWSET și Weinakademiker, studenți ai The Institute of Masters of Wine, reprezentanți ai unor restaurante de top cu stele Michelin, importatori, educatori la nivel internațional și comunicatori de vin.
Poate că e necesar să reiterăm faptul că jurizarea de spumante implică o pregătire specială și aptitudini superioare celor necesare în analizarea vinurilor liniștite. Experiența își spune cuvântul, iar competițiile dedicate exclusiv spumantelor sunt foarte căutate de cei care își doresc să cunoască specificul viti-vinicol al țărilor producătoare de vinuri, în general, și de spumante, în special.
Juriul din București
Dana POP, dr. inginer în biotehnologie alimentară, maestru degustător de vinuri, brânzeturi, ulei de măsline, cafea, maestru degustător de salamuri și importator de vinuri,
Daniela PARASCHIV, dr. inginer în biotehnologie alimentară, eurosomelier, director general Hansen România,
Alina DONICI, dr. ing. în domeniul horticol, profesor asociat la USAMV București, membru ADAR, WSET 2, pasionată de vinuri spumante,
Diana SLAV, cursant WSET 3, ghid de turism pe trasee oeno-turistice, nr. 1 in Dobrogea din 2015 pe Tripadvisor,
Valentin Ceafalău, campion mondial cu echipa României la Championnat du Monde de Dégustation, ediția 2023,
Ladislau KRISTOF, WSET, degustător, pasionat de șampanii, Luxury Adviser,
George MITEA, blogger la lucruribune.blogspot.ro, comunicator digital, jurat la concursuri naționale și internaționale de vin,
Samir DOBRIN, WSET 3, Wine Educator pentru WINB, Area Sales Manager la Vinimondo,
Előd ÁDÁM, Certified Specialist of Wine și Certified Wine Educator, student MW, jurat Champagne la Decanter World Wine Awards, invitat special ca jurat la Campionatul Mondial de Șampanie și Vinuri Spumante 2024,
Albert GARBONI, student DipWSET, educator WSET.
Juriul din Amsterdam
La Amsterdam, activitatea s-a desfășurat sub coordonarea Iuliei ȚIGĂU, DipWSET, Winakademiker, Germania, co-organizatoare a acestei ediții.
Jelena van EERDENBURG, DipWSET, Weinakademiker, MW student, expert în șampanie, fondator Somm in the house și Freelance Writer pentru Dutch Wine Apprentice, Țările de Jos,
Sara ADAM, DipWSET, Weinakademiker, educator, importator specializat Champagne, proprietar Taste Wine by S, Belgia,
Kazumi UEJO, DipWSET, Senior Writer pentru Dutch Wine Apprentice, educator, fondator J.Math,
Saskia SMEENK, Maitre Sommelier Restaurant Daalder, Amsterdam, Țările de Jos
Susanne GEIPERT, Weinakademiker, expert în viticultura organică, Germania,
Cristina ANDRIESCU,
Yulia YAVID.
Wouter AALST DipWSET, Weinakademiker, student MW,
Marc WABO, WSET 3, Wine International Association Ambassador Germania,
Florin SMICAL, proprietar The Forgotten Grapes, promotor și comerciant de vinuri din SE Europei pe piața olandeză,
Tim MEEMS, proprietar Micu Wines, promotor și importator de vinuri românești în Rotterdam, Țările de Jos,
Tony WEICHSELBRAUN.
Vinurile spumante românești și viziunea lui Tiberiu Onuțu
O competiție dedicată, care celebrează exclusiv vinurile spumante românești, servește drept platformă vitală pentru a evidenția această industrie în plină dezvoltare. Prin evidențierea excelenței, această competiție inspiră vinificatorii să se străduiască pentru realizări și mai mari, promovând o cultură a îmbunătățirii continue și a mândriei pentru meșteșugul lor.
În centrul acestui demers este Tiberiu Onuțu, un vizionar ale cărui eforturi neobosite au jucat un rol important în promovarea vinurilor spumante românești. În calitate de organizator al primei competiții de vin spumant din România, acesta a reunit experți, entuziaști și producători din industrie, creând un ecosistem care hrănește atât talentul, cât și tradiția. Angajamentul său față de excelență și credința sa neclintită în potențialul vinurilor spumante românești le-au ridicat statutul, poziționându-le ca un concurent pe scena vinului mondial.
Prin organizarea sa meticuloasă, Tiberiu Onuțu nu numai că a oferit o scenă pentru competiție, ci și a încurajat colaborarea și comunitatea între vinificatori. Eforturile sale subliniază importanța sărbătoririi atât a tradiției, cât și a inovației, asigurându-se că vinurile spumante românești continuă să fie apreciate la justa lor valoare.
Organizare cu o echipă câștigătoare
Tiberiu Onuțu este un pasionat istoric al soiurilor românești de viță-de-vie și un susținător activ al vinurilor spumante autohtone. Colaborează cu platformele www.vivc.de și www.wein.plus, iar în calitate de viticultor amator, continuă tradiția viticolă a familiei sale, ce se întinde pe parcursul a patru generații, în zona Dealu Mare.
Iulia Țigău, DipWSET și Weinakademiker locuiește la Düsseldorf, Germania și promovează cu împătimire spumantele românești. Este jurat permanent pentru Concours des Vignerons Indépendants.
Vlad Lipovanu, specialist în comunicare cu experiență în marketingul digital, este cofondator al platformei IndigeneWines.com și realizator Wine in the Digital Age, o prezentare despre comunicare în industria vinului la nivel global.
Un concurs de anvergură
Competiția crește de la o ediție la alta, reușind să convingă tot mai mulți producători să aibă în vedere soiuri potrivite producției de spumante, și tot mai mulți producători care să acorde o șansă spumantelor, indiferent de metoda utilizată. Evoluția e vizibilă mai ales în calitatea jurizării, iar anul acesta, așa cum ne-a mărturisit Tiberiu Onuțu, a fost o mare efervescență în depunerea candidaturilor pentru comisiilor de jurizare.