Prima lucrare trilingvă, destinată prezentării unei arii largi de public a vinurilor românești, acompaniind preparate gastronomice a fost realizată de Marinela Ardelean. Ambasadoarea vinurilor românești a dat un nou înțeles efortului de promovare a vinurilor și soiurilor autohtone. Expertă în domeniul vinurilor și co-fondatoare a platformei Wines of Romania, ea a lansat la Cluj cel mai recent volum al său, 50 de vinuri și preparate din România, o carte în limbile română, italiană și engleză care celebrează un deceniu de activitate dedicată promovării vinurilor românești pe plan internațional. Lucrarea reprezintă o continuare a demersului autoarei de a conecta vinul și gastronomia într-o manieră unică.
Drumul volumului 50 de vinuri și preparate din România, în demersul de informare a calității superioare a vinurilor românești, a debutat oficial în ziua de 28 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Veneția. Lansarea în România a avut loc la Palatul CEC din București, pe 4 decembrie, cu peste 150 de invitați. La scurt timp, Marinela Ardelean a ajuns și la Cluj, la invitația lui Darius Mârza, proprietarul Wonderland Resort. Evenimentul s-a desfășurat în sala Grande Vista a resortului, pe dealul Feleac, în fața a 300 de participanți.
Autoarea dezvăluise în noiembrie în exclusivitate pentru Transilvania Business capitolul special cu cele 12 destinații enoturistice, prilej de a prezenta câteva propuneri gastronomice realizate de câțiva maeștri și pasionați experți gastronomi ai României, vedete cunoscute publicului: Alexandru Dumitru, Ana Consulea, Emilia Maxim, Marco Favino, Mihaela Sava (Prăjiturela), Nicolai Tand, Nico Lontras, Radu Dumitrescu și Radu Ionescu. În acest capitol sunt prezentate 9 preparate, care au fost realizate de bucătarii unor crame care au integrat oferta și au un restaurant la cramă.
București, Brașov, Cluj-Napoca
Cum festivalul pe care îl organizează în fiecare an are și o etapă clujeană, alături de cele două evenimente din București, Marinela Ardelean, ca o ardeleancă veritabilă, a reiterat interesul publicului din oraș pentru evenimentele enogastronomice.
„Clujul este o capitală gastronomică, dar și unul dintre cele mai importante puncte pe harta vinului din România. Are consumatori educați, are o ofertă spectaculoasă– și simplul fapt că aici se desfășoară, de câțiva ani, singura ediție RO-Wine, din afara Bucureștiului vorbește de la sine. Și nu spun asta pentru că am rădăcinile în apropiere, în Maramureș, ci pentru că, de fiecare dată când ajung aici, mă bucur de felul în care oamenii înțeleg gustul ca parte a civilizației, a culturii, dar și a vieții de zi cu zi. Este o încântare! Iar acest lucru a devenit și mai evident, dacă mai era nevoie, cu ocazia acestui eveniment, impecabil organizat de Wonderland Resort în cele mai mici amănunte, cu momente speciale, cu un decor de poveste și cu oameni calzi și primitori”, a declarat Marinela Ardelean”, a spus Marinela Ardelean cu ocazia lansării de la Cluj.