Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Transferoviar Cluj, învinsă de CFR Călători în bătălia pentru trenurile Alstom

ARF

Autoritatea pentru Reformă Feroviară a desemnat doar ca rezervă compania clujeană în urma ofertei înaintate pentru operarea cu rame electrice.

ARF a primit de la Bursa Română de Mărfuri (BRM) hotărârea privind ofertele înaintate de cei doi operatori, CFR Călători București (CCB) și Transferoviar Călători Cluj (TCC), cu rezultatul procedurii de achiziție.

Demersul vizează servicii publice de transport feroviar de călători prin punerea la dispoziție a materialului rulant nou achiziționat de ARF și trenurilor electrice interregionale (RE-IR) destinate transportului interregional (CSP-L3).

Comisia de analiză și evaluare desemnată prin decizia președintelui BRM a acceptat valoarea cea mai bună obținută în urma licitației electronice. Aceasta a hotărât acordarea dreptului de a semna contractul CCB, la valoarea compensației unitare exprimată în lei/tren-km de 31,96 lei.

ARF a nominalizat cu statut de rezervă oferta TCC, la valoarea compensației unitare exprimată în lei/tren-km de 32 lei. În cadrul CSP-L3, vor fi alocate 12 rame electrice (11+1 rezervă), din cele 37 ce urmează a fi livrate de producătorul Alstom Coradia Stream (ACS).

Acestea vor fi utilizate de CFR Călători pentru prestarea serviciului de transport feroviar public de călători, distribuite pe cele patru rute ale pachetului. Anual, aceste rame vor efectua 11.680 de rute (dus-întors).

Serviciile prevăzute în CSP-L3 vor acoperi rute magistrale electrificate din  Nord-Estul, Centrul și Sud-Estul țării, contribuind la îmbunătățirea serviciilor feroviare ce deservesc municipiile București Nord, Iași, Cluj-Napoca, Galați, Brăila, Ploiești, Bacău, Buzău, Suceava și Focșani.

Contractul are prevăzută o valabilitate de maximum 38 de luni și vizează patru rute de serviciu public, prestate cu 12 rame RE-IR1: București Nord – Suceava, Iași și Galați, Iași – Cluj Napoca.

Pachetele de servicii publice incluse în cele trei licitații vor fi implementate cu cele 37 de trenuri electrice Alstom. Materialul rulant nou este achiziționat de ARF în baza contractului cu finanțare asigurată din fonduri UE nerambursabile.

“Finalizarea celor trei proceduri pilot derulate de ARF în cadrul acestor contracte de servicii publice atribuite competitiv reprezintă o premieră pentru piața feroviară de călători din România și deschide drumul spre o piață concurențială a contractelor atribuite exclusiv prin licitații.

Acest demers va genera efecte pozitive la nivelul întregii reţele feroviare, prin îmbunătăţirea calităţii serviciilor de transport și va permite o monitorizare mai eficientă a costurilor contractuale și un nivelul de compensaţie care să asigure sustenabilitatea financiară pe termen lung a transportului public de călători”, potrivit conducerii ARF.

Locomotivele Alstom sunt capabile să circule cu o viteză maximă de 160-200 km/h și să tracteze până la 16 vagoane destinate transportului de călători.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
RBL

Liderii clujeni de business au început anul în sunet de saxofon

Articolul următor

Carmina Burana imaginată pe șevaletul lui Caspar David Friedrich

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share