Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, Prof. Univ. Dr. Leonard Azamfirei este ferm: UMFST, ”oraș în oraș” din 2025!
Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a anunțat, în cadrul Galei UMFST din 12 decembrie, că toate proiectele întocmite în decursul anului 2024, în vederea obținerii de fonduri, au fost declarate câștigătoare, iar valoarea totală a contractelor de finanțare semnate depășește suma de 100 de milioane de euro. Gala a încununat Zilele UMFST 2024, o săptămână de evenimente care au celebrat cei 79 de ani aniversați de instituția academică târgumureșeană.
Punctul central al Galei, organizate în incinta Centrului de Evenimente RAB din Sângeorgiu de Mureș, la finalul anului trecut, a fost susținerea de către rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” Târgu Mureș, Prof. Univ. Dr. Leonard Azamfirei, a Discursului Anual, un mesaj cheie privind dezvoltarea universității pe parcursul anului 2024 și în anii care vin.
Spitalul UMFST, cel mai important proiect
În debutul discursului său, Prof. Univ. Dr. Leonard Azamfirei a subliniat că principalul proiect al celei mai importante universități a județului Mureș a fost și rămâne Spitalul UMFST.
”Anul trecut vorbeam despre un proiect, un plan bine conturat și atunci, pentru că nu trăim în lumea viselor. Astăzi vorbim deja despre o realitate – despre utilaje care au început să lucreze, despre termene asumate contractual, despre dotări de top, despre relații cu marile companii de tehnologie medicală interesate să vină în Târgu Mureş, mai exact, în universitate, nu doar pentru business, ci pentru mult mai mult: pentru dezvoltare, pentru a crea împreună aici, în Târgu Mureş, plus-valoare. Și nu doar atât! Guvernul României a aprobat, de curând, un Memorandum la inițiativa Ministerului Cercetării, Dezvoltării și Inovării și a Ministerului Sănătății, după un concept al nostru, prin care Spitalul UMFST devine spital pilot pentru România, ca primul spital inteligent/ smart hospital. Conceptul de smart hospital nu este unul de marketing, ci unul foarte bine definit la nivel internațional, și deja a generat nu doar curiozitate, dar și mult interes din partea multor entități internaționale. Vă asigur pe toți că acest spital se va construi rapid, că va fi unic în Europa de Est, nu doar prin tehnologia sa, dar, mai ales, prin ”filosofia” care va sta în spatele său”, a precizat rectorul UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș.
Peste 100 de milioane de euro atrași în 2024
În 2024, conducerea UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș a semnat mai multe contracte de finanțare, a căror valoare cumulată depășește valoarea de 100 de milioane de euro.
”Anul trecut vorbeam de o listă lungă de proiecte pentru care aplicasem sau eram în curs de a aplica în vederea obținerii finanțării. Astăzi vă spun că toate, dar absolut toate proiectele pe care le-am depus, au și avut succes. Am semnat contracte de finanțare în 2024 sau am fost declarați acceptați pentru finanțare, pentru: Ergopolis – centrul de învățământ tehnic dual – contract semnat, de 30 milioane euro, aflat în faza evaluării ofertelor de proiectare și execuție; Centrul de formare medicală postuniversitară – contract semnat, de 12 milioane de euro, aflat în faza de pregătire a documentației de licitație; Biblioteca centrală universitară – contract semnat, de 12 milioane de euro, aflat în faza de pregătire a documentației de licitație; Centrul didactic de pe strada Mărăști – contract semnat, de 6 milioane euro; Ambulatorul din cadrul Spitalului UMFST – contract în derulare, de 6 milioane euro; Dotarea sălilor de operații și a Secției ATI din cadrul spitalului UMFST – pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale – contract în derulare, de 6 milioane euro; Digitalizarea procesului educațional cu 8 componente – contract în derulare, de 6 milioane euro; University Forum – fostul mall – proiect de reabilitare câștigat, în valoare de 6 milioane de euro – urmează a fi semnat; Căminul studențesc numărul 2 – proiect câștigat, în curs de semnare; Construirea unui nou cămin la Platoul Cornești – proiect câștigat, în valoare de 5 milioane euro, în curs de semnare; Clădirile A și R de pe strada Iorga – fosta Universitate ”Petru Maior” – contract în valoare de 6,9 milioane de euro, deja semnat; Campusul universitar de la Bistrița – proiect de 6 milioane euro, contract deja semnat. Recepționăm la începutul anului viitor noul cămin studențesc cu 260 locuri, construit prin fonduri CNI de peste 6,2 milioane euro”, a enumerat Prof. Univ. Dr. Leonard Azamfirei.
Alte proiecte importante, în evaluare
În același Discurs Anual, rectorul Leonard Azamfirei a mai informat că pe lângă proiectele enumerate și proiectele mari, de cercetare, ”așteaptă evaluarea încă o serie de proiecte de reabilitare energetică, de dotare, de construcție a unui centru de date, a unui cloud universitar, cu valori semnificative, de aproximativ 150 milioane de euro.”
”Vă spun toate acestea, nu pentru a vă îndemna să calculați, ci doar să înțelegeți că, la nivelul administrației actuale a universității, nu avem o ”grădină a bunicii” în care proiectele apar de la sine și cresc fără efort, ci orice oportunitate de finanțare care apare este folosită și că echipa actuală, fie cea de la Proiecte, fie cea de la Administrativ, împreună cu experții din domeniile acoperite, au un ritm de lucru, o expertiză și o eficiență pe care trebuie toți să le cunoașteți și să le apreciați. Și aș vrea să mai înțelegeți un lucru important: că toate aceste investiții majore, de dezvoltare, se desfășoară după un concept articulat, rațional, menit să poziționeze universitatea pe locul pe care îl merită la nivel național și nu numai”, a menționat rectorul UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș, care a mai amintit, la capitolul dedicat reușitelor, că în acest an și-a început activitatea Liceul UMFST, considerat a fi un proiect ”de suflet și o dovadă a angajamentului nostru pentru viitor.”
Restart IQ și reformele continue
”Un singur lucru este neschimbător, și anume schimbarea”, și-a continuat apoi discursul Prof. Univ. Dr. Leonard Azamfirei, parafrazându-l pe filosoful grec Heraclit din Efes cu afirmația sa celebră, ”Panta rhei/ Totul curge”.
”Dragi colegi, schimbările, reformele în universitate vor exista permanent. Anunțam în urmă cu un an reforme majore în activitatea didactică, cu scopul creșterii calității procesului didactic. La nivel de reglementare internă, toate acestea au fost făcute în acest an și sunt în curs de implementare. Mulțumesc Senatului universității pentru suportul deplin acordat. Da, va exista poate un an de încetinire în ritmul de promovare a cadrelor didactice datorat unor exigențe superioare în promovare, dar cred că generația care vine va aduce boom-ul calitativ pe care îl așteptăm cu toții. Da, va exista poate o rată a promovabilității studenţilor mai mică, o medie mai mică și a notelor obținute, o vreme, dar după resetarea atât de necesară – Restart IQ, sunt convins că vom vedea în timp și rezultatele. Fără exigența crescută față de studenți, fără disciplină în activitatea cadrelor didactice, ne amăgim singuri cu notele mari și promovabilitatea bună. Eu doresc să formăm medici, farmaciști, ingineri, economiști, juriști, profesori buni, cu șansă mare de angajabilitate și nu doar simpli candidați la niște concursuri viitoare. Mulțumesc și studenţilor care au înțeles, în marea lor majoritate, motivul pentru care au devenit studenţi. Și îi felicit pentru liderii pe care și i-au ales: verticali și poziționați constant de partea calității în ciuda riscului de a-și pierde uneori din popularitate. Valoarea adevărată nu vine din zgomot, ci din armonie, nu din populism, ci din elita care răspândește apoi valoarea. Orice reformă adevărată are un cost, câteodată generează iritare din partea unora, frustrare din partea altora, neîncredere din partea câtorva, poate chiar și opoziție, dar… Restart IQ, programul asumat de întreaga universitate, înseamnă reformă și ea începe să devină realitate. Vă rog pe toți să fiți parte constructivă a acestei reforme. Aici este esența lui ”E pluribus unum”! La nivel național sistemul are frânele și limitele proprii pe care le putem influența mai puțin. Dar la noi acasă, în universitate, nimeni nu ne oprește să ne croim propriul drum!
Știu că mulți dintre dumneavoastră ați interacționat cu colegi din alte centre universitare, iar ecourile schimbărilor de la noi au ajuns până la ei. Poate că ați răspuns unor curiozități, unor mirări sau chiar unor nedumeriri. Dar știm cu toții că, așa cum rivalitatea dintre Salieri și Mozart a fost un catalizator pentru geniul acestuia din urmă, schimbările noastre au fost alimentate de provocări, întrebări și comparații care ne-au inspirat să fim mai buni”, a subliniat rectorul UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș.
Premiere naționale, marca UMFST
Discursul Anual susținut de rectorul Leonard Azamfirei a conținut și o sinteză a unor premiere naționale bifate în ultimii ani de principala universitate a județului Mureș: ”Sunt nenumărate prioritățile naţionale pe care le avem, fără ca cei mai mulți să știe acest lucru: vă reamintesc doar că noi am introdus simularea medicală și apoi VR-ul aplicate în educația medicală, în România, în sensul conceptual, standardizat și acreditat, nu al achiziției simple a unor echipamente, că noi am introdus conceptul real de spital universitar, de smart hospital, de farmacie universitară, că noi am făcut un spital COVID adevărat și am salvat sute de vieți când alții încă se bâlbâiau, că noi am adus laolaltă învățământul medical cu cel tehnologic sub aceeași umbrelă, că noi am introdus în România, prin instanță, serviciile medicale decontate unei universități de Casa de Asigurări de Sănătate, că noi am ieșit în afara țării ca instituție universitară la un standard de calitate înalt, că noi împreună cu o mână de oameni specialiști în sistem și nu cei din poze, am schimbat și făcut legi specifice, benefice pentru întregul sistem din România, că noi am standardizat atâtea proceduri specifice, de la admitere, până la licenţă, trecând prin examinări standardizate, digitale, într-un sistem modular unic. Da, am avut curajul să ieșim, ca universitate, din propria cutie, fără a avea nevoie de vreo recunoaștere în acest sens, deși soarta de a fi în provincie, într-un oraș devenit nerelevant și bântuit deseori de stafii, ne e uneori potrivnică. Sau poate doar pare că este așa. Mai nimeni nu este recunoscut ca fiind proroc în țara lui, nu-i așa?!”
În continuare, Prof. Univ. Dr. Leonard Azamfirei i-a îndemnat pe studenți să participe cu încredere și responsabilitate la ”evaluarea obiectivă a profesorilor”, după ”noul sistem recent implementat”, demers considerat ca fiind ”cel mai eficient mijloc de a crește calitatea învățământului.”
Viitorul, dedicat ”cunoașterii și progresului”
Partea a doua a Discursului Anual a reliefat viziunea rectorului Leonard Azamfirei atât pentru continuarea investițiilor începute, cât mai ales pentru implementarea standardelor de calitate deja aprobate de Universitate, demers considerat realizabil doar prin ”colaborare și efort individual susținut”, astfel încât UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș să devină un model local de dezvoltare universitară sustenabilă.
”2025? Ei bine, va fi anul în care toată lumea va trebui să își găsească locul în noul context în care ne dezvoltăm. Nu am să va anunț astăzi ce vom finaliza anul viitor! Sunt convins că, din piesele mai mici vă puteți singuri crea imaginea de ansamblu. Vreau însă să fiți convinși, la fel de mult ca și mine, că în anii care urmează universitatea noastră va trebui să devină un „oraș în oraș”, un model de dezvoltare universitară modernă, sustenabilă, în acord cu toate standardele de dezvoltare existente la nivel internațional: o infrastructură modernă și interconectată, un motor economic și de inovație, un centru de cultură și inovație socială și un spațiu al identității comune. Iar ca acest lucru să se întâmple astfel, va trebui să lucrăm împreună. De fapt, nici nu prea avem de ales! Un oraș în oraș nu înseamnă izolare, ci deschidere. Nu este doar despre UMFST, ci despre toți cei care îi trec pragul. Este despre crearea unui loc în care toți să se simtă parte dintr-o poveste mai mare – povestea unui centru universitar care schimbă vieți și modelează viitorul. Aceasta este viziunea mea despre universitatea noastră din 2034. Și, dacă UMFST va putea fi privită ca un oraș în oraș, atunci să ne dorim ca fiecare dintre noi să fim cetățeni onorabili ai acestui loc al cunoașterii și progresului. Anul viitor va fi marcat de UMFST 80 – celebrarea a 80 de ani de la înființarea universității, o aniversare pe care o vom onora de-a lungul întregului an. Prin seria de evenimente pregătite, vom avea ocazia să demonstrăm tuturor cine suntem, care este istoria noastră și, mai ales, direcția în care ne îndreptăm!”, a arătat Prof. Univ. Dr. Leonard Azamfirei.
Rectorul și-a încheiat Discursul Anual transmițând alese mulțumiri tuturor colegilor care alcătuiesc comunitatea academică a UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș, care prin dedicare, colaborare și entuziasm au transformat motto-ul Universității, ”E pluribus unum” într-o misiune comună ”care inspiră și creează”.