Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Centrul European de Artă Contemporană prinde contur la Cluj

Contemporar

Primul pas: deschiderea unui spațiu pilot în incinta Colegiului Academic al Universității Babeș-Bolyai (UBB).

Contemporar, spațiu inițiat de Centrul Cultural Clujean (CCC) și UBB, va reprezenta un teren de testare pentru Centrul European de Artă Contemporană (ECCA), proiect anunțat cu prilejul candidaturii orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2023, câștigat de municipiul Timișoara.

Inaugurarea spațiului de cercetare, dialog, cunoaștere și expunere, dedicat scenei de artă contemporană din România are loc prin vernisajele a două expoziții, „Ziua crește” și „Perspective din punctul zero”. Intrarea este liberă.

„Clujul visează la ECCA, iar Contemporar ne duce cu un pas mai aproape de îndeplinirea acestui obiectiv. Scena locală de artă va putea explora și imagina, în diferite formate, cum ar putea funcționa în viitor o asemenea instituție. Pe termen scurt, Contemporar este benefic scenei locale de artă și publicului ei și prin simplul fapt că oferă comunității un nou spațiu de expunere pentru arta contemporană”, a spus directorul executiv al CCC, Ștefan Teișanu.

Contemporar funcționează ca un program flexibil care va experimenta diferite formate: expoziții, dezbateri, ateliere, evenimente, însoțite de o componentă de mediere. Prima dezbatere va avea loc joi, 23 ianuarie, și aduce în discuție relația dintre educație și arta contemporană.

„Contemporar reprezintă, pentru UBB, un element-cheie dintr-un ecosistem prin care universitatea facilitează articularea între domenii de cunoaștere, între cercetare, știință și creația artistică într-un orizont incluziv, de gândire critică și valori democratice”, afirmă Horea Poenar, prorectorul UBB responsabil cu componenta socio-culturală.

Spațiul pilot este coordonat, prin rotație, de un curator invitat de CCC, care va lucra cu artiștii locali, va implica actori cheie ai scenei și va activa teme și formate care construiesc treptat atât un discurs, cât și o practică a viitoarei construcții instituționale. Prima parte a programului este realizat cu contribuția curatorială a Asociației Young Actions and Abstractions.

Primele două expoziții – „Ziua crește” și „Perspective din punctul zero” – vor putea fi vizitate la Contemporar până în 15 februarie. Inițiativa este implementată de Ministerul Culturii, ca operator al Programului RO-Cultura, în parteneriat cu Artă și Cultură din Norvegia – partener de program, fiind finanțată cu sprijinul Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021.

Obiectivele sunt dezvoltarea unui program de artă contemporană (3 expoziții, 3 discuții publice); stimularea colaborării și coproducției bilaterale, prin implicarea unui artist din România și a unuia din Norvegia într-o rezidență artistică; participarea a doi profesioniști culturali din cele două țări printr-o vizită de schimb de experiență în Norvegia. Finanțarea nerambursabilă este de 621.946 de lei.

Proiectul se desfășoară în perioada 28 octombrie 2024 – 28 februarie 2025. Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei la o Europă verde, competitivă și incluzivă. RO-Cultura are ca obiectiv consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural, managementul patrimoniului cultural, cu un buget de 34 milioane de euro.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

A demarat proiectul de reabilitare a Bisericii Reformate din Cehu Silvaniei

Articolul următor
Organizatorii Sports Festival scot la vânzare, în total, 9.000 de bilete pentru show-ul cu Ronaldinho Gaucho, dar la "prima strigare", de la finele anului trecut, cererea de 16.000 era aproape dublă față de capacitatea maximă a Sălii Polivalente din Cluj.

Ronaldinho umple conturile grupului Sports Festival

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share