Ca să dea bine la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), statul român alocă 22 milioane de euro în extinderea penitenciarului bistrițean.
Construirea noului pavilion cu 500 de locuri pentru Penitenciarul Bistrița (80 milioane lei) are alocată cea mai mare sumă din județ între proiectele aflate în derulare la Compania Națională de Investiții (CNI).
În acest top valoric pe județ urmează consolidarea și modernizarea corpului A de la Colegiul L. Rebreanu din Bistrița (72 milioane lei) complexul sportiv multifuncțional din Năsăud (33 milioane), amenajarea complexului sportiv din comuna Rodna (18 milioane) și bazinul de înot din stațiunea Sângeorz-Băi (15 milioane).
Două proiecte figurează cu indicatori aprobați, însă pentru unul singur este precizată și suma, la subprogramul așezăminte culturale: Satu Nou – cetate (3 milioane lei). Singurul proiect reziliat este cel al căminului cultural din satul Rebra (2,3 milioane).
Vor mai multe investiții în educație
Pavilionul cu 500 de locuri de la Bistrița este de fapt unul dintre obiectivele cuprinse în vechiul program de guvernare, care viza susținerea infrastructurii actului de justiție. Licitația a fost câștigată de asocierea MIS Grup (lider), Arhicris Logistic, Construcții Conico, cu o ofertă de 62 de milioane de lei.
Proiectarea trebuie realizată în 4 luni, iar execuția lucrărilor, în 13 luni. Pavilionul este prevăzut cu două etaje și va respecta standardele menționate de CEDO, având un spațiu de detenție de minim 4 mp / deținut și de 9 mp pentru cazare individuală. Totuși, unii localnici susțin că statul ar trebuie să finanțeze mai mult educația pentru ca oamenii să nu ajungă în această situație.
În proiect mai sunt incluse săli de mese și de sport, punct comercial, cabinete medicale, birouri, spații de depozitare, adăpost de apărare civilă. Autoritățile au constatat că există o creștere a numărului de sesizări, petiţii și acţiuni in instanță ale deţinuţilor nemulţumiţi de condiţiile de cazare și igienă asigurate în spaţii de deţinere sau curţile de plimbare.
Un alt pavilion, de 100 de locuri, era prevăzut cu finanțare de la Ministerul Justiției, dar și din alte surse de finanţare legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate. În 2022, penitenciarul a avut 461 de persoane private de libertate, în creștere cu 13% față de anul precedent (407). În 2021, gradul de aglomerare era de 147% (+20%): 435 de deținuți la final de an, pe 295 locuri de cazare.