Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Industria de asset management din România a înregistrat cifre istorice anul trecut

Industria de asset management din România a încheiat anul 2024 cu un total al activelor administrate la nivelul întregii piețe de aproape 10 mld. euro și un număr de investitori care a depășit 900.000 de persoane, o creștere istorică de 33% față de anul anterior.

Potrivit raportului dat publicității astăzi de Asociația Administratorilor de Fonduri din România (AAF), numărul investitorilor de pe piața locală de asset management a ajuns anul trecut la 900.637 de persoane, în creștere cu 222.892 față de anul anterior.

De asemenea, la finele anului trecut, asset managerii din România aveau în administrare active nete de peste 48 mld. lei (aproape 10 mld. euro), creșterea anuală la nivelul pieței fiind de 22%. Astfel, subscrierile nete ale anului 2024 au depășit 5 mld. lei.

Cifrele de la finalul anului 2024 ne arată că, în ciuda climatului economic și politic dificil, industria de asset management din România a continuat să performeze și să transfere încredere în piață, generând un nou record în ceea ce privește numărul de investitori. Faptul că numărul de investitori se apropie de borna de un milion de persoane demonstrează încă o dată că românii au înțeles că investițiile în fondurile mutuale sunt o modalitate la îndemână de a pune banii să lucreze în favoarea lor și o alternativă sigură pentru creșterea gradului de prosperitate. Și înseamnă că toate eforturile noastre din ultimii ani – atât ale AAF, cât și ale tuturor celor implicați în industrie, de a face educație financiară și de a populariza conceptul de economisire inteligentă și investiții nu au fost în van. Pe acest trend pozitiv deja, ne așteptăm ca apetitul pentru investiții și, mai ales, pentru investiții în fonduri să se păstreze și în anul pe care tocmai l-am început și cât mai mulți oameni să-și pună economiile la treabă, investindu-le și multiplicându-le”, a declarat Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri din România.

Datele centralizate de AAF mai arată că activele fondurilor deschise de investiții erau cu 30% mai mari la finalul anului 2024, comparativ cu anul anterior, în timp ce numărul investitorilor a fost cu 38% mai mare, respectiv 812.226, la final de an. Aici se remarcă o creștere anuală semnificativă cu 77% a numărului investitorilor în fondurile de acțiuni (un plus de peste 55.000, până la un total de 127.941, la final de an).

Totodată, cele mai performante cinci fonduri în ultimele 12 luni au înregistrat randamente anuale nete cuprinse între 15,3% și 19,2%. Pe un orizont de 36 de luni, cele mai performante cinci fonduri au avut randamente cuprinse între 44,5 și 53%, obținute de-a lungul ultimilor trei ani (comparativ cu luna decembrie 2021).

Piața fondurilor deschise de investiții este în continuare dominată de fondurile de obligațiuni (48,8%), însă se observă o creștere a cotei de piață a fondurilor de acțiuni, până la 24%, jumătate din cota globală de piață a fondurilor din această categorie.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, va supune spre aprobare plenului instituției, în 29 ianuarie, proiectul de hotărâre privind îmbunătățirea infrastructurii de turism la Muzeul Octavian Goga (MOG).

Restaurarea Castelului Goga, împărțită în două proiecte europene

Articolul următor
FRB

Arbitraj electronic la Transylvania Open. “Facem investiția ca să asigurăm condiții de top”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
Citeste mai mult

Mureș Depo Alimente, botez oficial

În vecinătatea fabricii de nutrețuri combinate UMB Feed de la Sânpaul ființează, din 2024, Mureș Depo Alimente. Investiția,…
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
Educație
Citeste mai mult

Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share