Organizatorii turneului de la Btarena a introdus sistemul Foxtenn, prin care jucătoarele pot verifica deciziile prin Electronic Line-Calling.
Transylvania Open WTA 250 va aduce o schimbare majoră în sistemul de arbitraj al competiției, adoptând tehnologia inovatoare Foxtenn Real Bounce (FRB). Este un standard de excelență în tenisul mondial, ce permite solicitarea de challenge-uri – posibilitatea ca jucătoarele să conteste deciziile arbitrului și să solicite validarea mingii (dacă a fost în teren sau afară) printr-o reluare a imaginilor înregistrate.
“Tehnologia revoluționară care stă la baza acestui sistem este singura din lume bazată pe imaginile reale ale contactului mingii cu suprafața terenului, nu pe estimări sau proiecții. Turneul din Cluj, votat doi ani consecutivi (2022 și 2023) drept cel mai bun WTA 250 din lume, face un pas semnificativ înainte, asigurând un arbitraj precis și fiabil pentru jucătoare și spectatori.
Sistemul va fi instalat pe terenul central. FRB este o tehnologie revoluționară, recunoscută oficial de organizațiile ITF, ATP, WTA și comisiile Grand Slam. Spre deosebire de sistemele tradiționale de arbitraj bazate pe arbitri de linie, atenție și observație, variantă uneori subiectivă, FRB oferă o precizie fără precedent prin captarea imaginii reale a mingii în momentul contactului cu suprafața terenului.
Cu ajutorul a 40 de camere ultrarapide și unui sistem de scanare cu laser de mare viteză, FRB generează peste 100.000 de imagini pe secundă, eliminând complet erorile de calcul sau interpretare. Sistemul procesează imaginile și creează o simulare 3D care arată exact unde a aterizat mingea.
Jucătoarele care nu sunt de acord cu o decizie luată de arbitru, pot solicita o verificare video printr-un „challenge” (provocare). Ele au un număr limitat de trei challenge-uri într-un set.
Analiza va arăta dacă mingea a fost în interiorul sau în afara terenului de joc, și dacă se infirmă sau confirmă decizia arbitrului. Acest lucru va fi afișat pe ecranul de pe terenul central din BTarena. Video challenge system este folosit pentru a elimina erorile umane și pentru a asigura corectitudinea în timpul meciurilor”, menționează organizatorii.
“Adoptarea FRB marchează o etapă importantă în evoluția Transylvania Open. Prin această tehnologie, turneul nostru ridică standardele de arbitraj la un nivel excepțional, oferind un mediu competitiv bazat pe precizie și încredere.
Este o investiție pe care o facem pentru a asigura condiții de top pentru jucători și pentru a oferi spectatorilor o experiență de calitate superioară. Transylvania Open își consolidează astfel poziția ca unul dintre cele mai prestigioase evenimente WTA 250 din lume”, a spus Patrick Ciorcilă, directorul turneului.
Sistemul FRB la Cluj:
- Va fi instalat pe terenul central, cu camere amplasate la nivelul solului pentru a capta contactul mingii cu suprafața. Pe lângă camerele ultrarapide, un set de lasere va scana constant terenul pentru a înregistra cu precizie fiecare mișcare și ricoșeu ale mingii.
- Tehnologie are ca avantaje precizia maximă, prin captarea imaginii reale a mingii și eliminarea deciziilor subiective; fiabilitatea, indiferent de condițiile de joc sau de obstrucțiile ocazionale din timpul partidei; instalarea simplificată, cu echipamente robuste poziționate la nivelul terenului pentru a elimina vibrațiile sau alți factori perturbatori.
“FRB a fost testat cinci ani și a analizat 1 milion de bounces pe diferite suprafețe de joc, inclusiv hard, zgură și iarbă. Este singurul sistem aprobat oficial de toate marile organizații de tenis în ultimii 10 ani și a fost deja utilizat cu succes în academii de tenis de top și în turnee internaționale.
Transylvania Open devine astfel parte a unui grup select de turnee care integrează această tehnologie revoluționară, oferind un arbitraj corect și transparent pentru toți participanții”, au precizat inițiatorii competiției.
Turneul se dispută pe suprafață hard, fiind amenajate două terenuri. 32 de jucătoare concurează la simplu, și 16 echipe la dublu, pentru 250 de puncte WTA și premii de 275.094 dolari. Transylvania Open este cea mai importantă competiție de tenis feminin din România și face parte din categoria WTA 250.