Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Finanțare de peste 37 milioane lei pentru reabilitarea acumulării Sălard

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri a primit o finanțare de 37.323.987,12 lei prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru reabilitarea acumulării nepermanente Sălard, situată în județul Bihor. Obiectivul de investiție se încadrează în PNRR/ Componenta 1 „Managementul Apei”/ Investiția I.4 alături de încă patru proiecte din județele: Sălaj, Gorj, Bacău și Vrancea.

Proiectul, cu termen de finalizare la 30 septembrie 2026, vizează îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță a acumulării, având ca scop principal protejarea populației și infrastructurii împotriva inundațiilor.

Acumularea nepermanentă Sălard, din satul Sfârnaș, este amplasată în zona de luncă, pe malul stâng al râului Barcău, amonte de confluența cu pârâul Damța. Acumularea a fost construită în perioada 1985-1987 având rolul de atenuare a viiturilor pentru apărarea localităţilor din aval şi reducerea debitelor pe râul Barcău.

În prezent, funcționarea stavilelor de la accesul în golirile de fund este greoaie și defectuoasă din cauza colmatării tuburilor de golire și a canalului de acces. Două din cele șase stavile nu au mecanisme de acționare, în timp ce betoanele prezintă fisuri, segregări și crăpături.

Pentru a rezolva problema siguranței în exploatare a polderului Sălard, s-a propus un ansamblu unitar de lucrări menite să asigure îmbunătățirea capacității de retenție a unui volum mai mare de viitură în acumulare.

Investiția va asigura realizarea următoarelor lucrări:

  1. Punerea în siguranță a digurilor;
  2. Refacerea deversorului de acces a apei în polder;
  3. Refacerea sistemului de golire de fund și a mecanismelor de evacuare a apelor din polder;
  4. Amenajarea albiei pentru protecția antierozională;
  5. Crearea unor zone umede pe o suprafață totală de 6 ha.

„Prin acest proiect ne dorim să asigurăm o gestionare modernă și eficientă a resurselor de apă, protejând în același timp comunitățile vulnerabile și ecosistemele locale. În plus, prin amenajarea unor zone umede, vom contribui la diversificarea biodiversității și la îmbunătățirea calității factorilor de mediu”, a declarat Pásztor Sándor, director ABA Crișuri.

 Beneficiile proiectului:

  • Protejarea populației și infrastructurii locale împotriva inundațiilor;
  • Asigurarea debitului ecologic pentru protejarea ecosistemelor;
  • Adaptarea la schimbările climatice prin digitalizarea și automatizarea echipamentelor de gestionare a apei;
  • Îmbunătățirea condițiilor de mediu prin crearea de zone umede și protejarea biodiversității locale.

Indicatorii tehnico-economici au fost aprobați de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, iar ABA Crișuri va demara în curând procedura de licitație pentru execuția lucrărilor.

„Acest proiect reprezintă un pas important în îmbunătățirea infrastructurii de gestionare a apelor și protejarea mediului în județul Bihor, contribuind, totodată, la adaptarea regiunii la schimbările climatice și prevenirea riscurilor de inundații”, a adăugat directorul ABA Crișuri.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Director nou la ADLO, în două luni. Până atunci, Mihai Jurca a prezentat bilanțul pe 2024

Articolul următor

Profesia „expert dezvoltare durabilă”, atestată printr-un program postuniversitar

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Citeste mai mult

TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene

Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
Citeste mai mult

Aradul mizează pe „Turismul de o zi”

Arădenii sunt invitați să-și descopere județul prin „Turismul de o zi”. Moneasa, Căsoaia, cu tabăra școlară, Ghiorocul, denumit…
Educație
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share