Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Moldovan și CarnaCarpatica își eficientizează consumul de energie

ATC
Producătorii și procesatorii locali de carne sunt consiliați cum să fie mai eficienți | Foto: ATC

Agro Transilvania Cluster (ATC) a inclus trei agenți economici locali într-un proiect european de optimizare energetică la nivel de companie și lanț valoric.

“La discuțiile din cadrul Energy Efficiency in Regional Food Processing Value Chains (EENOVA), am analizat în detaliu rezultatele auditurilor energetice din industria cărnii. Am identificat factorii cheie care influențează eficiența energetică a întregului lanț valoric.

Împreună cu partenerii noștri Agro Cosm-Fan, CarnaCarpatica și Moldovan Carmangerie am conturat planuri de acțiune pentru optimizarea consumului de energie atât la nivel de companie, cât și la nivelul lanțului de valoare în domeniul cărnii. Scopul îl reprezintă soluții practice și eficiente pentru un viitor mai sustenabil.

Când vine vorba de transformarea industriei alimentare, eficiența energetică joacă un rol esențial. În cadrul proiectului EENOVA, lucrăm în toate aceste domenii: explorăm audituri energetice, soluții de ambalare sustenabile pentru a crea un viitor alimentar sustenabil”, a explicat Felix Arion, managerul ATC Cluj.

Aplicat la lanțuri valorice din cinci țări

Proiectul EENOVA își propune să ghideze întreprinderile care operează în cadrul a cinci lanțuri valorice din domeniul agroalimentar către realizarea și implementarea de îmbunătățiri personalizate legate de energie. Parteneriatul se bazează pe valorificarea caracteristicilor regionale unice ale acestor lanțuri valorice, constând în principal din întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) și întreprinderi mai mari.

Obiectivul se vrea a fi fi atins prin identificarea pașilor comuni care promovează conștientizarea, colaborarea și implementarea eficientă a practicilor energetice în rândul companiilor parte din lanțurile valorice specifice procesării alimentelor.

Concentrarea asupra condițiilor individuale și interdependente din cadrul lanțurilor valorice ia în considerare variațiile regionale ale legislației, standardizării și mediilor de afaceri. Proiectul se derulează, până în octombrie 2026, în Austria, Lituania, România, Bulgaria și Slovenia.

ATC

Proiecte la foc automat

La început de an, ATC a participat la mai multe întâlniri în vederea concretizării proiectelor în care este implicată. Project Generation Workshop „Synergies for Greener European Horizons” este un eveniment organizat de Asociația Clusterelor din Romania în cadrul Granturilor SEE & Norway 2014-2021.

Scopul său este consolidarea cooperării între România, Norvegia și Islanda pentru proiecte inovatoare și sustenabile. La Oslo, reprezentanții ATC au avut oportunitatea de a intra în contact direct cu parteneri internaționali și de a desfășura întâlniri bilaterale cu experți din domeniu.

Pe lângă schimbul de bune practici și identificarea de sinergii, ei au explorat stadiul noilor Granturi SEE & Norway și au profitat de ocazie pentru a lansa invitația către participanți la Clusters Meet Regions, eveniment organizat de Smart Transylvania la Cluj-Napoca.

De asemenea, ATC a participat la o întâlnire în cadrul proiectului european Horizon SoilTribes, la Politecnico di Milano (Italia). Evenimentul a reunit 25 de parteneri din 11 țări europene, pregătiți să transforme relația cu solul.

“Am participat activ la prezentări ale partenerilor și obiectivelor proiectului; discuții despre principalele direcții de acțiune: educație, inovare, diseminare și coordonare. Este un proiect captivant care aduce împreună oameni, idei și soluții pentru un viitor sustenabil”, potrivit ATC.

Vor face și medierea muncii

Asocierea este implicată și în proiectul Bio-Inspire, de inovație și sustenabilitate pentru regiunile din Europa de Sud-Est, aflat în faza de contractare. Acesta este finanțat prin programul Horizon Europe și își propune să aducă inovația bazată pe bioeconomie mai aproape de regiunile subreprezentate.

Proiectul care va dura trei ani are un buget prevăzut de 3 milioane de euro și își propune transformarea regiunilor extinse din Europa de Est și Sud-Est în hub-uri inovatoare de bioeconomie sustenabilă.

Aceasta se va face prin eliminarea blocajelor și consolidarea capacităților locale pentru creștere economică și colaborare internațională. Obiectivul principal este mobilizarea clusterelor regionale de bioeconomie pentru a conecta ecosistemele locale la rețele internaționale de cunoaștere și finanțare.

Proiectul mai vizează depășirea barierelor sistemice care limitează capacitatea de cercetare și inovare în regiunile din Europa de Est și Sud-Est, dar și crearea unui cadru de guvernanță sustenabil, favorizând colaborarea între clustere, întreprinderi și mediul academic.

ATC Cluj a obținut recent acreditarea din partea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale pentru a presta servicii de mediere a muncii pe piața internă, informare și consiliere. Astfel, organizația își va extinde gama de servicii pe care le pune la dispoziția membrilor săi, dar și tuturor celor interesați.

Un cluster reprezintă o asociere de companii și organizații din aceeași zonă geografică sau regiune, care au producții similare sau contribuie la fabricarea unor produse similare pentru a deveni mai competitive. Există 1.350 clustere în Europa, dintre care 150 de clasă mondială ca angajați, dimensiune, concentrare, specializare.

 



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

A3 Ploiești – Brașov, de la CNAIR la CNIR. Cristian - Codlea va fi primul lot lansat în licitație

Articolul următor

Descoperă primii 4 artiști de la JAZZx Timișoara 2025

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
Citeste mai mult

Mureș Depo Alimente, botez oficial

În vecinătatea fabricii de nutrețuri combinate UMB Feed de la Sânpaul ființează, din 2024, Mureș Depo Alimente. Investiția,…
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
Educație
Citeste mai mult

Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share