Stock.estate, companie licențiantă în toamna anului 2023 de ASF și lansată către tranzacționare în ianuarie 2024, raportează primele rezultate după un an de la prima tranzacție în platformă. Vicențiu Vlad – Cofondator & CEO – Stock.estate, explică argumente pentru noi tipologii de investitori.
Ce este Stock.estate și cine investește?
Stock.estate este o platformă de crowdfunding – prima de acest tip autorizată de ASF în România și unica platformă operațională la nivel local până în prezent. Obiectivul Stock.estate este de a oferi investitorilor oportunitatea de a investi în sectorul imobiliar valoarea pe care aceștia o au disponibilă, suma minimă fiind de 100 de euro. Investiția în platforma Stock.estate se ridică la peste jumătate de million de euro, până în prezent. Suntem o cultură încă la început în ceea ce privește instrumentele investiționale, este adevărat, dar credem cu tărie că românii vor fi din ce în ce mai disponibili către investițiile de orice fel. Observăm, de altfel, un interes crescut al acestora pentru zona investițională de aproximativ cinci ani, iar rezultatele primului an al platformei noastre validează apetitul românilor pentru noi investiții. Cifrele platformei numără peste 1.500 de persoane înrolate în platformă (respectiv persoane care și-au creat un cont în platformă și au accesat în mod permanent informațiile utilizării instrumentului financiar investițional), peste 200 dintre aceștia au realizat investiții directe în platformă, iar tranzacțiile acestora se ridică la peste 550 de acțiuni – cu o valoare totală de peste 750.000 euro.
Cum se face selecția proiectelor, dezvoltatorilor și agențiilor partenere, ce include procesul de due diligence pentru a verifica legalitatea și siguranța investițiilor?
În general, căutăm proiecte în zone cu potențial de dezvoltare ridicat și, implicit, care înregistrează de o cerere crescută. Proiectele care trec cu succes analiza due diligence sunt listate pe platformă. Aceasta include: verificarea documentației legale: asigurarea că toate autorizațiile și avizele necesare dezvoltării sunt în ordine; Analiza istoricului dezvoltatorilor: evaluarea experienței și reputației acestora în domeniu și în piață; evaluarea fezabilității financiare: analiza proiecțiilor financiare și a planurilor de afaceri pentru a determina viabilitatea economică a proiectului. Până în prezent, avem 7 dezvoltatori susținuți prin 16 runde de finanțare; majoritatea proiectelor au fost în zona Bucureștiului, iar unul în Poiana Brașov. Bucureștiul, fiind cel mai mare oraș, are și o cerere mare de locuințe, deci este o alegere naturală.
Într-o perioadă de focus pentru reglaje de legislație inclusiv pentu activitatea pe piața imobiliară, ce astpecte considerați că ar putea fi completate – upgradate pentru a facilita dezvoltarea acestei activități de crowdfunding în România?
Legea crowdfunding-ului (244/2022) este recentă și bine structurată, astfel că activitatea de finanțare participativă este reglementată și monitorizată. Pentru a dezvolta piața de crowdfunding și investiții alternative, este necesară o investiție masivă în educarea și informarea potențialilor noi investitori.
În ceea ce privește reglementarea pieței imobiliare, dacă s-ar impune un plafon pentru avansul pe care un dezvoltator îl poate primi în faza de implementare a proiectului, credem că riscul pentru cumpărători ar fi diminuat semnificativ.
Aceste măsuri ar putea contribui la creșterea încrederii investitorilor și la dezvoltarea sustenabilă a pieței.
Piața de crowdfunding din România prezintă un potențial semnificativ, estimat la aproximativ 200 de milioane de euro, datorită creșterii constante a interesului atât din partea investitorilor, cât și a antreprenorilor.
Stock.estate este fondată de antreprenorii Vicențiu Vlad și Alexandru Constantin. Potrivit cofondatorilor, așteptările companiei pentru următorul an de activitate pe piața românească prevăd o creștere de peste 300%, dat fiind interesul crescut al investitorilor locali.