Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Președintele DWNT: “România depinde economic de Europa”

SUA
Florin Sabou are încredere în potențialul economic al Europei | Foto: DWNT

Florin Sabou, șeful Asociației Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord, trage concluziile după Conferința de Securitate de la Munchen.

“Mesajul SUA de la München către Europa a fost: “Noi avem agenda noastră și vedem prin negocieri ce va fi, dar foarte multe lucruri nu ne plac în Europa. Dacă vă e frică de propriii alegători, atunci ne întrebăm ce fel de democrație aveți“.

SUA, respectiv echipa Donald Trump, folosesc cuvinte directe ieșind din eterna diplomație. SUA nu vor dori să renunțe la parteneriatele euro-atlantice, dar această administrație vrea în mod clar să schimbe ceva. Aceste abordări agită, fiind spectaculoase, cu multe efecte impredictibile. După ce SUA își epuizează agenda de surprize, partenerii se vor regrupa unul câte unul.

Europa are tehnologie, industrie și expertiza necesară pentru a-și păstra în continuare performanțele economice la nivel global. În multe aspecte SUA nu au putut să ajungă la performanțele Germaniei deși erau, prin parteneriatul de după Al Doilea Război Mondial, în Germania ca și acasă”, consideră Florin Sabou.

“În același timp Europa este greoaie. E încărcată de aparate administrative supradimensionate, de reglementări sufocante și este împovărată de propria istorie cu mândrii locale și regionale ce se reflectă în patriotisme dăunătoare unității europene.

Prin parteneriatul euroatlantic Europa s-a ascuns sub strategia de polițist global al SUA și a jucat roluri pacifiste. A profitat și și-a văzut mai mult de economie construind înspre Asia, Rusia și alte direcții un sistem global performant de accesare de resurse și mărfuri.

Geopolitic am fost băieții buni euroatlantici și economic am fost europeni, am tras înspre noi. Semnalul lui Trump este de a pune Europa oficial geopolitic in rol secundar. Negocierile au loc direct cu Rusia asistate de China.

Dacă Europa vrea mai mult, atunci să plătească și să își schimbe atitudinea, să intre în realitatea jocurilor geopolitice a celor mari. Rămâne de văzut ce va face Europa în afară de a spera că timpul administrației Trump va trece cât mai repede.

Scenariile dificile:

1) va plăti mai mult pt parteneriatul euroatlantic ca să iasă din rolul secundar și să își păstreze avantajele cu costuri mai mari.
2) va reuși să devină o adevărată uniune cu identitate geopolitică proprie față de cei mari. Atunci NATO devine doar o alianță simbolică sau dispare, iar EU e o adevărată uniune politică.

Scenarii foarte negative:

3) Europa își păstrează statusul actual. Companiile importante europene vor fi preluate, rând pe rând, de acționari asiatici și din SUA. Va deveni economic irelevantă și total dependentă.
4) Se destramă UE și țările își construiesc drumuri proprii singure sau în alianțe după modelul Benelux.

România depinde economic de Europa și soluțiile care pot păstra unitatea europeană îi vor fi probabil cele mai benefice”, spune președintele DWNT.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
UBB

Christian Săcărea, prorector UBB: “Clujul trebuie să devină Start-up City”

Articolul următor
SCBI

Robot ce reduce infecțiile nosocomomiale, achiziționat pe fonduri europene la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
Educație
Citeste mai mult

Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share