Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

A decedat proprietara Castelului Banffy din Bonțida. Avea 101 ani

Banffy
Contesa Banffy, alături de fondatoarea Fundației Transylvania Trust | Foto: Csilla Hegedus

Aceasta a încheiat, în 2008, un contract de concesiune pe 49 ani, potrivit căruia Fundația Transylvania Trust (FTT) va reabilita și va administra domeniul.

“Contesa Katalin Banffy a iubit Bonțida timp de 101 ani. A fost un om magic. Umorul ei, bucuria de a trăi, capacitatea ei de muncă și acea pasiune cu care a făcut cunoscută lumii opera tatălui ei, contele Miklos Banffy, nu doar că ne-a surprins mereu, ci ne-a și dat aripi.



Anul trecut am sărbătorit împreună cea de-a 100-a sa aniversare și am simțit din nou acea căldură, acea susținere cu care nu doar că ne-a urmărit munca, ci întotdeauna a apreciat-o. Ne-a încredințat castelul de la Bonțida într-un moment în care eram încă foarte tineri.

Și mereu, mereu ne-a mulțumit, nu doar nouă, ci și Guvernului Ungariei, pentru susținerea prin care castelul a prins din nou viață. Pentru mine, a fost o busolă, un punct de referință sigur, o constantă din matematică”, a anunțat Csilla Hegedus, fondatoarea FTT.

Contesa era fiica scriitorului – fost ministru de externe al Ungariei, Miklos Banffy, fiind ultima descendentă a ramurii aristocratice din familia Banffy de Losonc. Ea era cunoscută pentru activitatea memorialistică și interesul în restaurarea castelului din Bonțida și locuia în Tanger (Maroc). Bunicul ei, Gyorgy Banffy, a fost deputat în Parlamentul Ungariei, iar străbunicul, Miklos Banffy, a primit titlul de conte. Katalin Banffy a avut trei copii cu Ted Jelen: Elisabeth, Nicolette și David. Cele două fiice locuiesc în Paris și New York. 

Distrus parțial, apoi renăscut

Castelul de la Bonțida, cunoscut ca “Versailles-ul Transilvaniei”, este un ansamblu arhitectonic construit de familia Banffy. Nucleul complexului este renascentist. Extinderile și modificările ulterioare au fost în stilurile baroc, neoclasicist și romantic. În timpul celui de-al doilea război mondial, castelul a fost folosit ca spital militar.

În 1944, imobilul a fost serios afectat, când trupele germane aflate în retragere, au atacat, jefuit și incendiat întreg ansamblul. Au fost distruse întreg mobilierul, galeria de portrete și biblioteca. În comunism, aici a fost instalată Cooperativa Agricolă de Producție Bonțida, iar după naționalizare sătenii au folosit cărămizile castelului ca material de construcție.

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a reușit să salveze statuile din parcul baroc, depozitându-le în cadrul instituției. Castelul a fost folosit ca depozit de materiale de construcții, iar parcul s-a transformat în pășune, copacii devenind lemn de foc. După 1990, World Monuments Watch l-a inclus pe lista celor 100 cele mai periclitate situri din lume, la propunerea FTT.

Centrul de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului Construit, ce funcționează în clădirea Miklos (patronat de Prințesa Margareta), a obținut Marele Premiu Europa Nostra al Uniunii Europene. În 2008, contesa Katalin Banffy a încheiat un contract de concesiune pe 49 ani, conform căruia FTT va reabilita castelul.





Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

18GYM deschide o sală de fitness ultra-modernă în Bistrița, în OK Shopping Center

Articolul următor
Corteva

Corteva Agriscience contribuie la consolidarea poziției de lider a României în exporturile de semințe

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Brașov, Covasna și Harghita 2024
The Voices of Business Awards Arad, Timiș și Caraș-Severin 2024
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

Țintă 2030: Brașov „oraș unicorn”

Asociația ProAfaceri România a primit premiul „Excelență în susținerea dezvoltării antreprenorilor” la Gala Excelenței în Afaceri, conferit de…
Investiții
Infrastructură
Citeste mai mult

Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale

„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share