Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Finanțări europene pentru digitalizarea autorităților publice și IMM-urilor

Sursă Deposit photos

FIT EDIH și ADR Centru susțin tranziția spre digitalizare a autorităților publice, IMM-urilor și a altor inițiative în domeniile e-health, food, urban mobility sau manufacturing. Fiecare partener (n.r. FIT EDIH) este implicat într-un alt tip de serviciu pe care noi, ca și Centru de Inovare Digitală, le furnizăm. Servicii de demonstrare de tehnologii, acces la competență digitală, de acces la ecosistemul de inovare a regiunii și ecosistemul de inovare de dincolo de regiunea noastră”, a explicat Ionuț Țața, CEO ICEBERG+.

Digitalizarea este un motor principal al dezvoltării economice și sociale, iar administrațiile publice locale (APL) și întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din România sunt vizate de acest proces. Din acest motiv, finanțări europene sunt disponibile pentru modernizarea proceselor și implementarea soluțiilor digitale. Aceste bugete sunt gestionate de FIT EDIH, centrul de inovare digitală din regiunea Centru, care funcționează ca un hub de consultanță și sprijin pentru entitățile locale, dar și de Agenția de Dezvoltare Regională Centru.

Dacă în continuare citiți acest rânduri, clar sunteți interesați de servicii pentru identificarea, dezvoltarea și implementarea unei soluții de digitalizare. Aceste servicii nu implică costuri directe pentru beneficiar, pentru că serviciile de consultanță oferite de FIT EDIH sunt finanțate din fonduri europene, printr-un program care are drept scop furnizarea de servicii fără costuri către beneficiari – autorități publice locale și IMM-uri.

Imagine generată de DALL-E

FIT EDIH, facilitator al digitalizării

FIT EDIH oferă servicii de tip one-stop-shop pentru IMM-uri și autorități publice locale, ghidându-le de la identificarea soluțiilor digitale potrivite până la implementarea lor efectivă. Prin intermediul acestui centru, organizațiile beneficiază de consultanță specializată, acces la finanțări europene și sprijin în adoptarea noilor tehnologii care pot transforma operațiunile și serviciile lor.

„Avem un rol de facilitator prin care dorim să transmitem cât mai multe informații despre acest proces de digitalizare, cum acest proces e bine să fie abordat”, a declarat Ciprian Cândea, CEO ROPARDO.
„Fiecare partener este implicat într-un alt tip de serviciu pe care noi, ca și Centru de Inovare Digitală, le furnizăm. Servicii de demonstrare de tehnologii, acces la competență digitală, de acces la ecosistemul de inovare a regiunii și ecosistemul de inovare de dincolo de regiunea noastră”, a întărit mesajul Ionuț Țața, CEO ICEBERG+.

Bugetele disponibile sunt destinate unui spectru larg de proiecte digitale, de la simplificarea și eficientizarea proceselor administrative în administrațiile publice locale, până la soluții avansate pentru IMM-uri, care le pot spori competitivitatea și performanța.

„România are rezultate slabe în ceea ce privește serviciile publice digitale, competențele digitale ale populației generale și digitalizarea întreprinderilor”, a arătat Dan Zbuchea, expert programe de finanțare ADR Centru. „Este nevoie de accelerarea adoptării digitalizării în mediul public și în cel privat. Conform rapoartelor Comisiei Europene, la nivel regional, digitalizarea în cele șase județe ale regiunii se află la un nivel destul de scăzut. Singurul aspect la care stăm bine atât la nivel de regiune, cât și la nivel de țară, este viteza de conectivitate, la nivelul de transfer al datelor.”
Expertul ADR Centru a precizat și bugetul alocat realizării transformării digitale: „ADR Centru este autoritate de management pentru Programul Regiunea Centru 2021 – 2027, finanțat direct de către Comisia Europeană. Programul are o alocare de 1,4 miliarde euro, din care 85% sunt asigurați din fondul european pentru dezvoltare regională, iar 15% din bugetul de stat. Prioritatea 2 – O regiune digitală are un buget de aproximativ 81 milioane euro”.
Dan Zbuchea, expert programe finanțare ADR Centru

Finanțări pentru domenii esențiale

Liniile de finanțare disponibile nu se limitează doar la administrațiile publice și IMM-uri. Acestea acoperă și domenii critice precum: sănătatea, mobilitatea urbană, food sau producția.

Aceste domenii beneficiază de o atenție deosebită în contextul priorităților europene pentru sustenabilitate, inovare și crearea de comunități inteligente.

Concurența directă și avantajele digitalizării pentru IMM-uri

În lumina accederii României și cu granițele terestre în spațiul Schengen, care implică un acces direct și mai puțin costisitor al companiilor pe piața europeană, tranziția către digitalizare este cu atât mai importantă pentru mediul economic din România, cu cât acestea trebuie să-și mărească gradul de competitivitate în contextul unei confruntări directe cu concurența de pe piața unică a UE.

Pentru IMM-uri, digitalizarea oferă acces la instrumente care optimizează operațiunile interne, reduc costurile și facilitează accesul la piețe noi. Adoptarea tehnologiilor moderne, cum ar fi soluțiile cloud, inteligența artificială sau instrumentele de automatizare, poate reprezenta un avantaj competitiv esențial, în special pe piețele internaționale.

Pentru administrațiile publice locale, digitalizarea înseamnă mai mult decât adoptarea tehnologiei. Este un pas crucial către creșterea eficienței, transparenței și accesibilității serviciilor publice. Prin utilizarea finanțărilor disponibile, APL-urile pot reduce birocrația, pot implementa soluții de e-guvernare și pot îmbunătăți relația cu cetățenii.

În 2023, 4 din 10 companii au suferit de pe urma atacurilor cibernetice

„Când facem trecerea de la lumea reală la cea digitală și expunerea companiei este mai mare, iar riscurile organizației cresc. Datele spun că anul trecut 4 din 10 companii au fost atacate, un număr care s-a dublat față de 2021. De ce se întâmplă asta? Pentru că din păcate, această industrie subterană s-a democratizat. Băieții foarte deștepți creează așa-numitele kit-uri de atac pe care ceilalți le preiau și le duc mai departe în lumea noastră digitală. Acum nu mai vorbim de timp și efort, resurse pe care atacatorii trebuie să le investească pentru a ataca diverse segmente, diverse regiuni. Vorbim de cantitate. Nu se mai pune problema dacă vom fi sau nu atacați”, a remarcat Cristina Șerban, Product Marketing Director, Bit Defender.

Amenințările cyber au crescut în număr, intensitate și complexitate. Într-un mod din ce în ce mai îngrijorător, industria atacurilor cibernetice a devenit o economie subterană uriașă.

„Securitatea cibernetică este astăzi tehnologia cu cel mai mare interes. Dacă vorbim despre parole slabe, atacatorii deja au programe, știu că era sub 3 secunde, timpul în care poate să spargă o parolă slabă. Dacă ne uităm la MITRE, care este un institut independent, ei au identificat mai mult de 227 de metode prin care atacatorii pot ajunge la noi în acel killchain. Nu sunt, din păcate, doar două, trei, cinci metode, sunt mai mult de 200. Ei au devenit extrem, extrem de eficienți în ceea ce fac și extrem de inovativi și variați”, a subliniat Cristina Șerban, Bit Defender.
Cristina Șerban, Product Marketing Director, Bit Defender

Articol publicat în ediția tipărită cu nr. 135 a revistei Transilvania Business (28 ianuarie – 24 februarie 2025)



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Stadiul lucrărilor la rețelele de gaz din zona Aleșdului a ajuns la 43%

Articolul următor
Bună Ziua

Bătaie pe campusul din cartierul Bună Ziua. Au venit 10 oferte

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

Adrian Baron este noul președinte ABSL

Asociația Business Service Leaders în România (ABSL) anunță alegerea lui Adrian Baron în funcția de Președinte al Consiliului…
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Citeste mai mult

TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene

Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share