Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Planuri mari la Regia de transport OTL RA pentru perioada următoare

Autobază nouă, modernizarea depoului de tramvaie, achiziția a 30 de autobuze electrice și 9 tramvaie noi, finalizarea proiectului trenurilor metropolitane. Acestea sunt provocările OTL Oradea pentru perioada următoare. Ele au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă, vineri 21 februarie 2025, la sediul regiei, odată cu prezentarea bilanțului pe 2024.

 

S-au aflat în fața presarilor: Adrian Revnic – directorul general al OTL, Romeo Nica – directorul economic și Marius Nicoruț – directorul tehnic.

Adrian Revnic a pus accentul pe colaborarea foarte bună cu Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor.

Din fericire pentru noi, suntem invidiați de toate companiile de profil din țară datorită colaborării excelente cu administrația locală, cu administrația județeană, prin proiectele pe care le derulăm împreună. Acestea, pe lângă parte benefică, aduc, totuși, și un mic deranj. Astfel, cifrele noastre, întotdeauna sunt greu de cuantificat în raport cu anii precedenți. Pentru că în fiecare an avem o situație inedită, o nouă provocare, care în ceea ce privește partea de investiții influențează întotdeauna și transportul public”, a explicat directorul general al OTL.

Astfel, în urmă cu doi ani a fost pasajul din centrul civic, anul trecut – pasajul de pe B-dul Decebal, care au însemnat oprirea circulației tramvaielor o perioadă.

Anul trecut, autobuzele OTL au parcurs 3.122.066 km efectivi.

În ceea ce privește tramvaiele, acestea au parcurs în 2024 un număr de 2.029.779 km efectivi.

 

Investiții în 2024

Principalele investiții ale OTL în anul 2024 s-au îndreptat spre reabilitarea liniilor de tramvai și reabilitarea rețelei de alimentare pe tronsonul Liceul Emanuel – Podul Decebal. De asemenea s-a investit modernizarea aparatelor de ungere linie cale curbe și monitorizare macaze, precum și în echipamente transponder pentru schimbarea automata a macazelor din tramvai. Astfel, vatmanul nu mai trebuie să coboare să schimbe macazul, acesta se poate schimba prin apăsarea pe un buton de la bordul tramvaiului.

Regia a investit și în construirea de copertine pentru stațiile de călători, dar și chioșcuri noi pentru eliberarea de bilete și abonamente de călătorie.

Perspective pentru 2025

Adrian Revnic a prezentat și principalele perspective pentru anul 2025, începând cu achiziția a 30 de autobuze electrice BYD, cu stații de încărcare lentă și două stații de încărcare rapidă.

Tot în 2025, OTL va primi 9 tramvaie Astra – Imperio, dintre care 3 vor fi bidirecționale. Tramvaiele vor fi cu livrare lunară, până în ianuarie 2026.

„Avem câștigat un proiect de achiziție autobuze electrice cu finanțare europeană, din care primul autobus va sosit la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie. Toate celelalte autobuze vor fi livrate în această toamnă. Pe lângă acestea, începând cu luna mai, vom primi 9 tramvaie Astra – Imperio. Ele fac parte dintr-o licitație de 25 de tramvaie, din care cele 9 au deja finanțare. Trei dintre ele vor fi bidirecționale pentru ca, în momentul în care există lucrări , șantiere sau linii blocate, să le putem folosi ca un pendul, pentru a crea cât mai puțin disconfort. Pe lângă acestea, avem proiectul tehnic finalizat la Autobază și la modernizarea Depoului de tramvaie”, a precizat Adrian Revnic.

Autobaza va fi construită în Parcul Industrial 2, din fonduri europene, pe strada Anghel Saligny, valoarea investiției fiind de 18 milioane de euro.

Modernizarea infrastructurii Depoului de tramvaie Salca se face tot cu fonduri europene, valoarea investiției ridicându-se la 22 de milioane de euro.

Reprezentanții OTL au furnizat informații și despre soluțiile oferite odată cu începerea șantierelor pasajelor subterane de la magazinul Crișul, Gara Centrală și intersecția Oneștilor cu Meșteșugarilor.

Trenurile metropolitane – proiect de suflet

Directorul general al OTL a oferit informații și despre stadiul proiectului trenurilor metropolitane – Tram – Train-urile, precizând că acesta este proiectul său de suflet.

„Mai avem proiectul nostru de suflet, care, din fericire, în primăvara aceasta ajungem cu el la maturitate și sperăm să-I dăm drumul la licitație pe partea de investiție. Este un proiect unic în România. Considerăm că acest proiect oferă multe avantaje. Toată Zona Metropolitană care va fi deservită de aceste vehicule are șansa de a se dezvolta din punct de vedere economic și din punct de vedere a calității vieții”, a declarat Adrian Revnic.

Traseele vor fi următoarele:

  • Gara de Vest – Toboliu;
  • Pod CFR – Calea Borșului – Sântion;
  • Calea Aradului – Aeroport;
  • Nufărul – Băile Felix – Cordău.

Proiectul cu finanțare europeană are o valoare de 250 de milioane de euro și va fi realizat în parteneriat cu Primăria Oradea, Consiliul Județean Bihor și CFR.

Multiple posibilități de achiziție a biletelor

Directorul Financiar al OTL a trecut în revistă evoluția rezultatelor financiare ale companiei, dar și a vânzărilor de bilete și abonamente, evidențiind multitudinea variantelor de achiziționare a acestora.

„Am fost prima societate care am implementat plata biletelor cu cardul în mijloacele de transport, care se bucură de un mare succes. Avem o creștere cu   9,27 % a numărului de bilete vândute prin POS, respectiv un plus de 79.694 bucăți. Am menținut plata prin SMS, și această modalitate fiind în creștere. Avem aplicația OTL Oradea, prin care se pot gestiona toate călătoriile și abonamentele. Nu mai trebuie să te prezinți la chioșc”, a informat Romeo Nica.

Numărul de abonamente vândute în 2024 a crescut cu 5,92% față de 2023.

Acesta a vorbit și despre noile chioșcuri de bilete și abonamente, care vor fi amplasate în puncte cheie din Oradea. Biserica Emanuel, Piața Rogerius, Nufărul.

„Noi am încheiat anul trecut cu toate datoriile achitate la zi. Avem de încasat 1 milion de lei de la CAS, concedii de boală neplătite din luna martie. Societatea a închis anul cu un profit de circa 600.000 de lei. Am avut o creștere a cifrei de afaceri. Dar scopul nostru nu este de a face profit. Acel profit este necesar în relația cu băncile pentru a obține finanțări. Am avut aceste rezultate pozitive și datorită partenerilor noștri: Municipiul Oradea, Comuna Sânmartin, Comuna Borș, Comuna Hidișelul de Sus, Comuna Cetariu și Comuna Paleu”, a conchis directorul financiar al OTL.

Raportul OTL poate fi studiat aici: OTL prezentare 2024 vf (1)

 



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Fikl și HR Patapievici într-o întâlnire eveniment la Timișoara

Articolul următor

Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor – un spital de referință la nivel național

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene

Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
Citeste mai mult

Aradul mizează pe „Turismul de o zi”

Arădenii sunt invitați să-și descopere județul prin „Turismul de o zi”. Moneasa, Căsoaia, cu tabăra școlară, Ghiorocul, denumit…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share