Furnizorul portughez a încheiat un acord de achiziție de energie pentru edificarea instalației de la complexul angro din Dezmir.
Centrul Agro Transilvania (CAT), una dintre cele mai mari pieţe agro-alimentare de gros şi en-detail din Transilvania, subordonat Consiliului Județean (CJ) Cluj va avea un parc fotovoltaic cu o capacitate de 550 kWp.
Investiția în baza unui acord de achiziție de energie cu furnizorul de energie din surse regenerabile Greenvolt Next vizează edificarea unei instalații fotovoltaice cu o capacitate de vârf de 550 kWp, care va genera 613.000 kWh anual.
„Această nouă inițiativă a noastră se înscrie în obiectivele Strategiei de Dezvoltare Teritorială a Județului Cluj, prin care ne dorim o tranziție cât mai rapidă și durabilă către soluții moderne și eficiente energetic, cu impact benefic atât asupra economiei locale, cât și asupra mediului.
Prin funcționarea acestui parc fotovoltaic ultramodern intenționăm să acoperim o treime din consumul anual al CAT, reducând costurile de funcționare a pieței și dependența de energia convențională”, a spus Alin Tișe, președintele CJ Cluj.
Lucrările de construire a sistemului de panouri solare din incinta pieței agro-alimentare din comuna clujeană vor debuta în martie și sunt prevăzute să dureze trei săptămâni. Contractul încheiat cu Greenvolt Next are o durată de 10 ani.
Ulterior întreaga instalație fotovoltaică va fi transferată CAT, asigurându-se o sursă de energie gratuită și sustenabilă pe termen lung. Conform estimărilor, pe parcursul acestei perioade vor fi realizate economii de 384.000 de euro, iar pe o durată de 25 de ani acestea vor atinge 1,8 milioane de euro.
“Proiectul demonstrează angajamentul CJ Cluj pentru tranziția către energia verde, iar zeci de inițiative, inclusiv finanțate din fonduri europene, vizează tocmai acest lucru.
În ultimii doi ani, atât forul administrativ județean, cât și o parte a instituțiilor subordonate, au derulat mai multe proiecte din domeniul energiei regenerabile, respectiv”, potrivit conducerii CJ Cluj.
Acestea sunt construirea a șase parcuri fotovoltaice de 3,2 MWp în cadrul unor obiective administrate de Compania de Apă Someș; instalarea a două centrale fotovoltaice, cu o putere instalată de 135KWp, în Parcul Industrial Tetarom I; intermedierea, de către Tetarom a vânzării de energie din surse regenerabile certificate cu garanții de origine către rezidenții din parcurile administrate.
Unul dintre cele mai mari proiecte din domeniul producerii energiei verzi din surse regenerabile inițiate de CJ este construirea instalației de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor din județul Cluj, care vizează atât rezolvarea problemei deșeurilor cât și acoperirea necesarului de consum al administrației județene și instituțiilor subordonate.
Compania Greenvolt Next, parte a grupului cu acest nume, este unul dintre cei mai importanți jucători internaționali din sectorul energiei regenerabile, activ în segmentul generării distribuite pe 12 piețe europene și în Indonezia.
Cu 450 MWp de capacitate contractată și 180 MWp instalați, Greenvolt Next contribuie la tranziția energetică a companiilor. Aceasta a derulat 2.500 de proiecte ca parte a platformei sale paneuropene dedicate clienților corporate și industriali business to business.