Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Lucrările pentru construcția noii clădiri a Institutului Inimii din Târgu Mureș au demarat

Noua clădire a Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu Mureș reprezintă un vis devenit realitate pentru întreaga echipă a instituției. Unitatea sanitară va avea cinci etaje, iar pe lângă performanțele activității medicale va cuprinde dotări la standarde moderne, oferind un mediu prietenos și sigur, ce va redefini experiența pacienților internați în Institut.

Proiectul ”Construire Centru Chirurgical Cardiovascular la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș – Unitate Nouă” este finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și are o valoare de 622.710.807,79 de lei, din care valoarea eligibilă prin PNRR este de 497.528.749,15 de lei, valoarea TVA eligibilă aferent PNRR este de 94.046.518,25 de lei, iar valoarea contribuției proprii, inclusiv TVA, este de 31.135.540,39 de lei. Acest proiect strategic urmărește îmbunătățirea infrastructurii medicale și creșterea capacității de tratament pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare la nivel național.

Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor la noua clădire a fost câștigat de Asocierea CON-A Operations SRL – Medicare Engineering SA și semnat cu conducerea IUBCvT Târgu Mureș la data de 17 iunie 2024. În urma obținerii autorizației de construire pentru organizarea șantierului, începând cu data de 20 decembrie 2024 au demarat lucrările de execuție a organizării de șantier, deviere utilități de amplasament și realizare a incintei de sprijin din piloți forați, lucrări care în prezent sunt în curs de desfășurare.

”În virtutea autorizației de construire privind organizarea de șantier și a proiectelor tehnice se înaintează într-un ritm foarte bun. După cum se vede, în șantier s-a deviat conducta de gaz, s-a făcut racordarea la rețeaua de canalizare și alimentare cu apă, care sunt în subsol, și acum se lucrează la săpătura generală și pregătirea forajelor pentru piloții de sprijinire a incintei. Trebuie să vă precizez că în cazul construcției noastre ne-am întâlnit cu o problemă inginerească deosebit de complicată în ceea ce privește lucrările de execuție a fundațiilor. Datorită faptului că sunt prevăzute două nivele, un nivel subteran și un nivel demisol, a trebuit să se proiecteze o lucrare de sprijinire a părții din pământ a construcției cu 351 de piloți din beton armat care se forează la adâncimi până la 16 metri. Suprafața pe care noi am primit-o ca să construim, de 3.900 de metri pătrați amprenta la sol, nu ne-a permis să ne desfășurăm construcția, decât pe verticală, pe această suprafață. Și atunci, propunerea proiectanților a fost să facem un nivel subteran în care să avem o parte din parcări, cu 31 de locuri de parcare, cu partea de aprovizionare și ridicare a deșeurilor, apoi un nivel tehnic și după aceea demisolul, parterul și 5 etaje”, a explicat, pentru Transilvania Business, care este stadiul lucrărilor, Dr. Mariana Ciorba, managerul IUBCvT Târgu Mureș.

Lucrările pentru amenajarea șantierului, în plină desfășurare

În paralel cu lucrările de amenajare a șantierului se lucrează la documentația pentru obținerea autorizației de construire.

”Apreciem că, dacă depunem documentația săptămâna viitoare (săptămâna 20-26 ianuarie – n.a.) poate la sfârșit de ianuarie – început de februarie obținem autorizația de construire, care ne permite să continuăm lucrările de execuție. Potrivit graficului de execuție lucrări planificat de antreprenor, organizarea de șantier se va finaliza până la finalul lunii ianuarie, inclusiv devierile de rețele, piloții forați până la sfârșitul lunii martie, continuând cu lucrările de fundații, radieri, pereți și subsoluri, după care la sfârșitul lunii mai se vor începe lucrările de execuțe la suprastructura de rezistență și închideri perimetrale de fațade și învelitoare, iar până la sfârșitul lunii decembrie construcția va fi închisă și antifonată ca să se lucreze în interior la instalații și finisaje, deoarece termenul de predare a lucrării, termen asumat prin PNRR, este de 30 iunie 2026. De altfel, firma CON-A care este și producătoare de elemente prefabricate din beton armat, și-a propus ca în momentul în care avem autorizația de construire să dea în fabricație stâlpii, grinzile și predalele de planșee corespunzătoare a două nivele”, a completat managerul IUBCvT Târgu Mureș.

Un proiect, două licitații

Ghidul PNRR prevede în cadrul proiectului de construcție a noii clădiri a Institutului Inimii din Târgu Mureș organizarea a două licitații, prima pentru proiectare, construcție, contractul având o valoare de 297.202.500 de lei, inclusiv TVA, și a doua licitație pentru dotare și echipare.

”Începem acum elaborarea  caietelor de sarcini pentru echipare și dotare. Mai avem undeva, la dispoziție, aproximativ la 50 milioane de euro pentru echipare, dotare și digitalizare. Probabil va trebui să relocăm o parte din aparatură în noua construcție”, a punctat managerul instituției.

Prin cea de-a doua achiziție publică conducerea unității sanitare și-a propus achiziționarea a două angiografe, dispozitive cu braț mobil pentru cardiologia intervențională și chirurgia cardiovasculară, echipamente performante pentru blocul operator RMN, dispozitive de de radiologie digitală, mobilier medical și nemedical etc.

Structură cu cinci etaje

Spitalul va fi structurat pe mai multe nivele:

– Subsol, care va adăposti spații tehnice, parcare – 31 de locuri, adăpostul ALA.;

– Demisol: recepția institutului, ambulatoriul integrat, laboratorul de radiologie și imagistică medicală, farmacia și spațiile administrative;

– Parter: laboratorul analize medicale, HLA și imunologia de transplant, structura de spitalizare de zi (5 paturi), structura de sterilizare, birouri administrative și management și spații tehnice;

– Etajul 1 va găzdui Secția clinică cardiologie pediatrică și compartimentul ATI copii;

– Etajul 2 va fi destinat Secției clinice cardiologie 1 adulți;

– Etajul 3 va reprezenta Secția de cardiologie 2 adulți cu compartimentul USTACC și blocul de explorări cardiovasculare invazive: cardiologie intervențională, angiografie, cateterism cardiac și electrofiziologie;

– Etajul 4 va cuprinde structura Secției clinice Chirurgie cardiovasculară adulți, copii și transplant cardiac;

– Etajul 5 va avea în structură compartimentul ATI adulți și blocul operator.

Structura va include 85 de saloane cu 1 și 2 paturi, bloc operator cu 4 săli de operație, structura de cardiologie intervețională cu 3 săli de angiografie, cateterism și cardiologie intervențională și 2 săli de electrofiziologie.

Deasupra ultimului etaj va fi amenajată partea tehnică, cu sisteme de ventilație, întreaga clădire fiind dotată cu aer condiționat centralizat. Clădirea este una cu performanță energetică ridicată. Un procent de 30% din energia electrică folosită în perioada cu zile însorite va proveni de la sistemul fotovoltaic amplasat pe acoperișul clădirii și al parcării.

Pentru a deservi pacienții ajunși în sistemul de urgență la SMURD, noua clădire a Institutului Inimii va fi legată de clădirea Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș printr-o pasarelă care va ajunge în incinta clădirii.

”Conform Ordinului Ministerului Sănătății privind organizarea Centrului regional de urgență, noi vom susține, în continuare, activitatea din  domeniul nostru de expertiză: urgențe cardiovasculare neonatale (malformații cardiace), urgențe cardiovasculare-copii și adulți, urgențe cardiologie și cardiologie intervențională”, a precizat Dr. Mariana Ciorba.

Parcare pentru angajați și pacienți

În total vor fi amenajate 237 de locuri de parcare pentru mașini, din care două locuri pentru persoane cu handicap și 160 parcări de biciclete. Un număr de 31 de locuri de parcare vor fi amenajate la subsolul clădirii, iar 206 locuri vor fi amenajate într-o parcare distinctă, aproape de Cimitirul Municipal Sângeorgiu de Mureș, cu intrare dinspre zona de acces a salvărilor către SMURD.

”Conform Hotărârii Consiliului Local, privind Planul de Urbanism, am primit în administrarea noastră o suprafață de 4.447,6 de metri pătrați, unde vom organiza o parcare distinctă. Va fi o parcare organizată la nivel actual și european. Depinde de studiul geo, dacă se toarnă asfalt sau se va face din pavaje, va fi acoperită, pe acoperiș vom avea panouri fotovoltaice, iar apele pluviale vor fi preluate prin separatoare de hidrocarburi și deversate în rețeaua pluvială. De asemenea, vom prevedea și două stații de încărcare mașini electrice. Această capacitate va acoperi necesarul instituțional: angajați și pacienți. Va fi închisă, iluminată pe timp de noapte, dotată cu camere video și panou electronic cu indicator de capacitate”, a menționat Dr. Mariana Ciorba.

Mai multe paturi de ATI, mai mulți pacienți operați

”Noua structură pe care ne-am propus-o, urmând a face demersurile de modificare a structurii aprobate la Ministerul Sănătății, va permite mărirea capacității compartimentului ATI adulți: de la 10 paturi, câte sunt în prezent, compartimentul va avea 27 de paturi, astfel încât se va augmenta rulajul pacienților pe paturile de terapie intensivă din ATI, iar chirurgii vor putea să-și planifice activitatea eficient, în funcție de adresabilitate – urgențe, cât și cazuri planificate. Estimăm că vom crește cu aproximativ 50% atât rata accesibilității, cât și indicatorii de utilizare a paturilor de spital, blocului operator chirurgical și a celui de cardiologie intervențională”, a apreciat Dr. Mariana Ciorba.

Astfel, se vor putea remodela și redimensiona listele de așteptare, de la 2-3 luni cât sunt în prezent, în funcție de posibilitățile de tratament, la maxim 30 de zile.

Dezvoltarea activității medicale

În noua clădire spațiul va permite organizarea structurii logistice medicale conform standardelor de funcționare actuale. Vor fi asigurate condițiile optime de desfășurare a activității profesionale la standarde ridicate de calitate, confort și siguranță.

”Să nu uităm că suntem singura unitate medicală unde se efectuează transplantul de cord, iar activitatea noastră se bazează pe aplicarea celor mai noi tehnici și tehnologii: tehnici inovative în chirugia malformativă cardiacă și cea cardiovasculară, tehnici avansate transcateter în implantul de valvă aortică, tricuspidă, mitrală și pulmonară, implantul de dispozitive de asistare ventriculară, tehnici hibride de endoprotezare. Progresul tehnologic se aplică și în cardiologie și cardiologia intervențională: proceduri de dilatare percutană, electrofiziologie și studiu electrofiziologic, proceduri de cardiologie intervențională în tratamentul malformațiior cardiace la copii și adulți”, a mai spus Dr. Mariana Ciorba.

Adresabilitate ridicată

La Institutul Inimii din Târgu Mureș se adresează pacienți din toată țara pentru tratamentul patologiei cardiace. Adresabilitatea la adulți, potrivit managerului instituției, este de 67% din alte județe decât din județul Mureș, pe toată categoria de patologie, atât cardiologie, cât și chirurgia cardiovasculară. La cardiologia pediatrică adresabilitatea națională este undeva mai mare de 70%, secția de cardiologie pediatrică fiind aproape singura cu cea mai bună expertiză din România.

Anul trecut, pe spitalizare continuă au fost externați 6.329 de pacienți, adulți, și copii, din cardiologia de copii fiind externați 1.274 de copii. Pe spitalizare de zi au fost externate 4.521 de cazuri, dintre care 1.393 de copii.

Personalul specializat, marele atu al proiectului

Resursa umană specializată reprezintă un element esențial pentru creșterea performanței unității sanitare, motiv pentru care reprezintă marele atu al proiectului.

”Noi ne bazăm pe un personal cu expertiză, pregătit, în toate categoriile de personal: medici, personal cu pregătire superioară, personal mediu, auxiliar și de deservire, dezvoltat de-a lungul mai multor generații. Este ceea ce ne deosebește pe noi de alte proiecte: existența capitalului uman specializat”, susține managerul Institutului Inimii din Târgu Mureș.

Aici activează peste 600 de angajați, respectiv 124 de cadre cu studii superioare, din care 61 de medici, iar personal cu studii medii sunt 410 persoane, din care 240 asistenți medicali.

”În momentul acesta, 80% din capacitatea maximă de personal este angajată”, a conchis managerul unității.

Arina TOTH

Articol publicat în ediția tipărită cu nr. 135 a revistei Transilvania Business (28 ianuarie – 24 februarie 2025)

 

 

 

 

 



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
MCC

Filmul românesc, în goană după finanțări. “Studiourile s-au vândut pe bani de nimic”

Articolul următor
PNERV

Parcul Etnografic din Hoia își face sat de vacanță de 6 milioane €

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share