Mai multe organizații solicită municipalității un buget de 100.000 de euro pentru a încuraja plantarea de zarzavaturi, legume și pomi fructiferi în oraș.
Reducerea poluării cu metan poate fi realizată cu această sumă din bugetul local pe 2025 destinată investițiilor pentru grădini de proximitate și stații de compostare pentru acestea, conform asociațiilor Societatea Organizată Sustenabil (SOS) și Clujul Sustenabil.
“Potrivit legislației la nivel local, plantarea de zarzavaturi, legume și pomi fructiferi pe domeniul public este interzisă printr-o hotărâre a Consiliului Local Cluj-Napoca (CLCN) de acum două decenii care echivala creșterea animalelor la bloc cu grădinile de plante comestibile”, spun activiștii de mediu.
„Ne-am dus anul trecut în CLCN, tot la consultările pe buget, cu un regulament creat cu sprijinul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj (ADI ZMC). Am primit asigurări că grădinaritul nu va mai fi ilegal la Cluj, ceea ce e absurd să fie ilegal. Nu s-a întâmplat nimic.
Trebuie doar desemnate zonele potrivite pentru grădinărit, să nu fie poluate, plus realizat un regulament și oferite stații de compostare pentru a nu mai ajunge o parte din deșeuri la Pata Rât ca să împută orașul. Cu grădini comestibile comunitare, ne vom alinia miilor de orașe care deja practică o activitate relaxantă, hrănitoare, ecologică”, a declarat Adrian Dohotaru, președintele SOS.
Au identificat zeci de zone pretabile
Ioana Rus, voluntară în SOS și pasionată de grădinărit, a trimis municipalității o solicitare pentru bugetul pe 2025 pentru ca mii de clujeni să devină grădinari. „Revenirea noastră se referă la bugetarea a câtorva zeci de zone pentru echiparea și amenajarea unor grădini comunitare pe domeniul public.
Solicităm fonduri pentru stații de compostare de proximitate amplasate în câteva zeci de zone din oraș care se pretează grădinăritului, plus bugetarea unei campanii de comunicare privind posibilitatea de a composta tipurile de deșeuri pretabile compostării de proximitate.
În prealabil, pentru asigurarea implementării acestor propuneri, cerem organizarea unui grup de lucru din care să facă parte funcționari ai primăriei, reprezentanți ai inițiatorilor propunerii, ai ADI ZMC, ai Supercom și ai USAMV.
Suma propusă ca investiție din bugetul local este de 500.000 de lei, urmând ca în funcție de numărul de grădini urbane amenajate, de numărul de stații de compostare, dar și de impactul campaniei de comunicare, să fie detaliate capitolele bugetare pentru implementarea acestei propuneri de politici publice”.
Inițiatorii proiectului încurajează și alți cetățeni să trimită solicitări la proiectul de buget și să urmărească îndeplinirea angajamentelor, pentru a se asigura că bugetul orașului are și o componentă participativă. Proiectul „Grădinărit comunitar la Cluj” este sprijinit de Fundația Comunitară Cluj (FCC). Programul „În zona ta” a fost lansat la București și Cluj de către Platforma de Mediu, inițiativă a ING Romania.
Trebuie modificată legislația
Solicitarea către municipalitate a fost trimisă în numele unui grup de riverani grădinari cu sprijinul organizațiilor implicate. “Deși propunerea noastră de anul trecut a fost acceptată, observăm că fondurile alocate nu au fost folosite.
Proiectul mai mare de amenajare a Canalului Morii în zona Parcului Rozelor nu pare să avanseze, în ciuda confirmării departamentului juridic al primăriei că etapa de exproprieri e finalizată, că autorizația de construire urmează să fie obținută în cursul anului 2024 și că regulamentul de grădinărit comunitar este în curs de redactare.
În lipsa avansării proiectului primăriei, noi am căutat și obținut alte fonduri decât cele bugetare pentru echiparea și promovarea grădinii noastre comunitare, proiect în curs de desfășurare alături de FCC. Totuși, amenajarea și echiparea completă nu pot fi efectuate în lipsa demarării execuției proiectului de amenajare a Canalului Morii, nici în lipsa adoptării unei HCL privind funcționarea grădinilor comunitare”.