Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Businessman sălăjean, aflat în Kazahstan: “Ne trebuie o echipă de vânzări de țară”

Kazahstan
Orașul Aktau s-a dezvoltat prin exploatarea uraniului, petrolui și gazelor | Foto: Gabriel Lavrincic

Directorul de dezvoltare al fabricii Simex militează pentru amplificarea exporturilor în Asia, industrializarea României, școli profesionale și antreprenoriat.

Aflat într-o misiune de business în orașul Aktau, Gabriel Lavrincic, director comercial al Simex Șimleu (mobilier) și director de export al Uniconf Zalău (textile), a formulat o scrisoare deschisă către Ilie Bolojan – președintele interimar al României și prim-ministrul Marcel Ciolacu.

“Republica Kazahstan este o țară gigantică, de peste 11 ori mai mare decât România și mai mare decât decât toată Europa de Vest. Aici sunt alte dimensiuni și alte percepții. Distanța de la un capăt la altul al țării este de 7.000 km. România ar putea încăpea cu totul  în provincia kazahă Kyzylorda, în care se regăsește Cosmodromul Baikonur.

Kazahstan are rezerve uriaşe de petrol şi gaze, aur, cărbune şi uraniu, fiind cea mai bogată ţară din Asia Centrală. 25% din carburanţii consumaţi în România provin din ţiţei kazah. Economia Kazahstanului este cea mai mare și cu cea mai rapidă evoluție din regiunea Asiei Centrale”, a rezumat Lavrincic.

Kazahstan

Președintele și diplomații, în avangardă

„România are nevoie de o echipă oficială de “vânzări” activă, incisivă și agresivă care să cutreiere lumea cu pliante, mape şi power-pointuri şi să aducă acei “clienţi” pentru firmele româneşti. De o echipa de „vânzări” formată din:

Președintele României: să zboare cât mai des cu un avion plin de oameni de afaceri, pe toate continentele, în toate țările, mai ales unde «Made in România» încă reprezintă o carte de vizită serioasă care garantează calitatea .… în timp ce președintele discută politică, oamenii noștri de afaceri vând marfa românească și semnează în camera alătură contracte peste contracte.

Diplomație economică: ambasadori, diplomați / reprezentanți misiuni economice în cadrul ambasadelor româniei în lume. Este nevoie de un plan concret de prospectare a piețelor, vrem să vedem un raport lunar cu ce măsuri au întreprins ambasadele româniei din lume, în materie de întâlniri economice pentru prezentarea ofertelor companiilor românești? Câte întâlniri au fost realizate de către diplomații noștri, câte scrisori de intenție au fost trimise?”.

Plan de recucerire a „restului globului”

„Cartea de vizită a oricărei țări puternice este exportul. Nu trebuie să mergem întotdeauna la „pomul lăudat”. România trebuie urgent să recucerească piețele internaționale pierdute după așa-zisa Revoluție: ex-URSS, Asia, China, America Latină, Africa, Țările Arabe.

În aceste state, țara noastră a fost un mare jucător prin exporturi de la chibrituri, textile, încălțăminte, mobilă, medicamente, alimente, produse chimice, rulmenți, utilaje industria petrolieră, la tractoare, camioane și locomotive. Situația antreprenoriatului românesc este una jalnică.

Fără un suport educațional masiv, fără școli profesionale, fără o planificare a antreprenoriatului românesc pe următorii 20 de ani, fără clustere antreprenoriale, fără o politică fiscală cu facilități serioase pentru antreprenorii cu planuri pentru export, fără alocări de fonduri substanțiale în zona de promovare externă, fără un suport la nivel de intelligence în domeniile cercetare – inovare, în următorii ani companiile locale vor dispărea cu totul din statisticile exporturilor României.

Fără o implicare substanțială și măsurabilă a diplomației economice, a președintelui țării care să cutreiere lumea însoțit de zeci de oameni de afaceri români, fără acești oameni de “vânzări” ai țării, deficitul balanței comerciale va fi din ce în ce mai mare cu fiecare an. Exporturile reprezintă bunăstarea, oxigenul, fericirea unei țări. Fără exporturi nu avem banii noștri în țară.

Fără o economie sănătoasă nu avem dezvoltare, sănătate, educație, apărare. Dezvoltarea exporturilor românești ar genera o adevărată și reală expansiune economică românească pe plan extern, care ar duce la redeschiderea și înființarea multor fabrici noi, implicit la crearea multor locuri de muncă. Fabricile din țară sunt cei mai buni parteneri ai României.

Trebuie să ne împrumutăm mai puțin și chiar deloc, dar să facem export în țările unde «Made in Romania» încă reprezintă o carte de vizită serioasă care garantează calitatea. Clasa politică trebuie să înțeleagă că nu poți să asiguri prosperitatea țării pe datorie, cu împrumuturi uriașe la „cămătarii internaționali”, ci numai prin dezvoltare și făcând din industrializarea României, proiect prioritar de țară”.

Kazahstan

Constanța, poartă de intrare pentru Asia

„Creşterea economică explozivă din Asia este una dintre tendinţele globale care modelează lumea noastră. Asia este „căminul” celor mai rapide economii în dezvoltare din lume, importanţa şi influenţa sa la nivel mondial este în ascensiune. Astfel, Asia contează pentru Europa, ca şi pentru România, şi va conta chiar şi mai mult în viitor.
România ar trebui să-și facă un obiectiv important în relaţiile cu statele central-asiatice, prin promovarea coridoarelor Asia Centrală – Marea Caspică – Caucazul de Sud – Marea Neagră şi, în continuare, prin România, către Europa Centrală. Favorizată de poziţia geografică a ţării noastre, care deţine gurile de vărsare ale Dunării, România poate să facă o conexiune a țărilor din Asia Centrală la Europa, cu Constanţa
Este o poartă de intrare pentru crearea unui coridor internațional de transport de mărfuri, din care România poate să câștige enorm atât pe termen scurt cât și lung. Asia Centrală este atractivă pentru toată Europa, este un spaţiu de efervescenţă economică. În această paradigmă, cred că mizăm mai mult pe patriotismul factorilor decizionali care vor veni după luna mai 2025″, consideră Lavrincic.


Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Harghita și Covasna, pe harta turismului European cu încă un ingredient, alături de Ruta curiilor din programul România Atractivă

Articolul următor

Spitalul MedLife Medicis din Timișoara premiat de Saint-Gobain

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Citeste mai mult

Innovation Labs Hackathon la Timișoara

Innovation Labs Hackathon 2025 Timișoara: Pregătește-ți startup-ul pentru o investiție de 500.000 € Pe 22-23 martie, Innovation Labs…
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share