La Șureanu, turiștii nu doar schiază, ci și descoperă gusturile autentice ale Transilvaniei.
Prin programul „Șureanu – Producători la înălțime”, producătorii locali își aduc bunătățile tradiționale direct pe pârtie, la peste 1.700 m altitudine. Inițiativa, o premieră națională, sprijină economia locală prin promovarea gratuită a afacerilor mici și de familie.
Oportunitate de promovare fără costuri pentru producătorii locali
Recunoscută pentru peisajele spectaculoase și potențialul turistic, zona Șureanu găzduiește numeroase afaceri locale cu tradiție, care beneficiază acum de vizibilitate și expunere către un public național și internațional. Prin acest program, producătorii locali beneficiază de un spațiu de promovare gratuită în incinta Domeniului Schiabil Șureanu (DSS), având șansa de a-și prezenta produsele direct turiștilor aflați pe pârtie.
„Ne dorim ca inițiativa să contribuie la dezvoltarea economică a regiunii, oferind producătorilor locali oportunitatea de a-și face cunoscute produsele într-un mediu ideal, în fața unui public larg, pasionat de autenticitate. Turiștii vin pentru schi, dar pot descoperi mult mai mult: gusturi locale, povești de familie și tradiții păstrate cu grijă”, spune Jean Tatu, director administrativ al DSS.
O experiență autentică pe pârtie
În weekendurile din acest sezon de iarnă, producători locali din Alba și Hunedoara au fost prezenți pe pârtie pentru a interacționa cu turiștii și a le oferi produse 100% românești. Printre afacerile care au luat deja parte la acest program se numără:
- Dulceria Îndulcește România – ciocolată de casă și dulciuri tradiționale
- Frații Suciu din Săsciori – renumiți pentru preparatele tradiționale din carne
- Cămara Pogană – dulcețuri și siropuri artizanale din fructe de pădure
- Lactate Romoșan – cașcaval și brânzeturi realizate după rețete tradiționale
- Crama Gârbova – vinuri din podgorii românești
„Acest program a fost o oportunitate incredibilă pentru noi. Am reușit să ne facem cunoscute produsele direct în fața unui public dornic să descopere gusturile autentice ale zonei. Un astfel de program era absolut necesar. A ajutat la promovarea la înălțime a micului producător”, a declarat Dragoș Achim, de la Dulceria Îndulcește România, producător local participant.
Ultima ediție din acest sezon
Sezonul 2024-2025 găzduiește ultima ediție „Șureanu – Producători la înălțime”, în 16 martie. Băcănia de la Georgia va pune la dispoziția turiștilor produse tradiționale de casă, precum zacuscă, dulceață, jeleuri, batoane de casă și sucuri. „Șureanu – Producători la înălțime” este un program demarat de societatea Ski Șurianu, cel mai mare administrator de pârtii din România, care gestionează 11 km de pârtii omologate.