Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Industria automotive din Transilvania urmează trendul fabricilor hibride din Germania – auto și armament?

sursă foto: Rheinmetall & Profit.ro

Reverberațiile războiului comercial inițiat de SUA, bazat pe impunerea de taxe vamale pe automobile, determină Federația constructorilor germani din industria auto (VDA) să ceară Bruxelles-ului să intervină pentru a salva cea mai mare piață de export a sa. Riscul unui conflict comercial are consecințe negative și asupra companiilor din industria automotive din Transilvania, strâns legate de giganții germani. În fața declinului industriei auto, conversia capacităților de producție auto pentru fabricarea de armament tinde să devină o realitate. Producătorul german Rheinmetall, care deține o fabrică în Mediaș, un hub de mentenanță în Satu Mare și intenționează să construiască o fabrică de pulberi explozive în Victoria (Brașov), a convertit deja două fabrici auto pentru a produce și echipamente de apărare. Întrebarea legitimă este dacă și companiile din Transilvania, deseori filiale ale companiilor mamă din Germania, vor fi integrate în industria de apărare.  

Industria automotive din Transilvania și Banat, atent monitorizată de Transilvania Business, resimte invazia produselor mai ieftine originare din China, asaltul mașinilor electrice, la care se adaugă mai nou și războiul comercial lansat de SUA Uniunii Europene, prin amenințarea impunerii de taxe vamale de aproximativ 25% la importurile de mașini.

În 2024, potrivit raportului ADR Centru, industria componentelor și subansamblelor auto, industria echipamentelor electrice și electronice sunt printre pilonii principali ai industriei județului Sibiu. Industria mijloacelor de transport (fabricarea de echipamente electrice si electronice și a altor piese și accesorii pentru autovehicule si pentru motoare de autovehicule) a beneficiat de cele mai mari investiții din sectorul economic, în special din partea companiilor străine și asigură în prezent peste 59% din exporturile județului.

Mari concerne au optat pentru județele Regiunii Centru, dintre care amintim: Daimler Benz (Sebeș, Cugir), Bosch (Blaj), Siemens (Sibiu, Brașov), Continental (Sibiu, Brașov), Schaeffler AG după ce a fuzionat cu Vitesco (Brașov, Timișoara, Iași, Sibiu), Autoliv (Brașov, Sfântu Gheorghe), Thyssen Krupp (Sibiu), DTR Draexlmaier (Codlea), SNR Roulments (Sibiu), Hutchinson (Brașov), Faurecia (Tălmaciu, Sibiu), Marquardt Schaltsysteme (Sibiu), Kromberg &Schubert (Mediaș), Stabilus (Brașov).

Volker Treier, şeful departamentului de comerţ exterior al Asociaţiei Camerelor Germane de Industrie şi Comerţ (DIHK), a susţinut că potenţialele taxe vamale la maşinile importate, aşa cum au fost schiţate de Trump, ar afecta semnificativ industria auto din Germania, care „deja este pe un drum accidentat”, citat de Agerpres.

Conform statisticilor VDA şi DIHK, aproximativ 13% din exporturile auto germane merg către Statele Unite, mai mult decât către orice altă ţară.

Directorii din industria auto germană au sugerat că Bruxelles-ul ar trebui să reducă taxele vamale la maşinile importate din SUA la 2,5%, de la nivelul actual de 10%, chiar dacă există taxe vamale separate de 25% la importurile de camionete.

foto Bogdan Nicolae

Conversia fabricilor auto pentru producerea de armament

În fața declinului industriei auto, conversia capacităților de producție auto pentru fabricarea de armament devine o realitate. Producătorul german Rheinmetall a convertit deja două fabrici auto pentru a produce echipamente militare, în Berlin și Neuss, potrivit Reuters. Așa-numitele fabrici hibride produc în continuare automobile, însă sunt adaptate să livreze și echipamente de apărare.

Rheinmetall deține o fabrică în Mediaș (unde produce vehicule speciale pentru piața civilă și militară), un hub de mentenanță în Satu Mare și intenționează să construiască în Victoria (Brașov) cea mai mare fabrică de pulberi explozive din Europa, în valoare de 400 milioane euro.

Producătorul de armament KNDS, deținut în părți egale de Wegmann & Co GmbH și statul francez, intenționează să achiziționeze de la Alstom o fabrică în care se produc trenuri.

 



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Universitatea din Oradea partener în AGRI-SOCIAL, un nou proiect internațional

Articolul următor
Urbis

Transportul public pentru elevi se digitalizează la Baia Mare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Teleki
Citeste mai mult

Castelul Teleki, restaurat pe banii Europei

Acest proiect va reprezenta un pas important în conservarea patrimoniului cultural și în valorificarea potențialului turistic al județului…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share