Centrul de excelență dedicat cercetării și dezvoltării tehnologiilor pe bază de hidrogen va beneficia de un buget de 140 de milioane de euro.
Trimișii Universității Tehnice Cluj (UTCN) au participat la lansarea Ro-HydroHub, finanțat prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PoCIDIF). Ro-HydroHub este implementat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice (ICSI) Râmnicu Vâlcea alături de UTCN, Universitatea Politehnica din București (UPB), 9 parteneri privați.
Obiectivele sunt dezvoltarea de tehnologii pentru producția, furnizarea și stocarea hidrogenului; soluții avansate pentru pile de combustibil și electrolizoare; sisteme integrate de hidrogen bazate pe surse regenerabile; formarea unei noi generații de specialiști prin programe de masterat și doctorat.
„Nu mai vorbim doar despre posibilități, ci despre soluții concrete care vor transforma economia și industria. Hidrogenul verde poate înlocui combustibilii fosili, reducând poluarea din transporturi și industrie. Vom avea trenuri, autobuze și camioane alimentate cu hidrogen, fără emisii. Înseamnă că vom produce energie mai curată și vom deveni mai puțin dependenți de resurse externe.
Ro-HydroHub va deveni un centru de excelență unde cercetarea se va transforma în realitate. Este un proiect de suflet pe care eu l-am negociat cu Comisia Europeană (CE) pentru o Românie mai verde, mai competitivă și mai pregătită pentru viitor”, a spus ministrul investițiilor europene, Marcel Boloș.
România ca lider regional în tehnologii verzi
La lansare au participat președintele Autorității Naționale pentru Cercetare (ANC), Andrei Alexandru, vicepreședintele instituției, Tudor Prisecaru. “Este o inițiativă strategică menită să accelereze tranziția energetică prin valorificarea hidrogenului ca sursă de energie curată.
Evenimentul subliniază angajamentul României de a investi în infrastructură modernă și expertiză locală, transformând cercetarea științifică într-un vector al dezvoltării economice și sociale.
Ro-HydroHub își propune să consolideze colaborarea dintre instituțiile de cercetare, mediul academic și industria energetică, contribuind astfel la poziționarea țării noastre ca lider regional în tehnologiile verzi, toate acestea în contextul atingerii neutralității climatice până în 2050, conform obiectivelor UE”, potrivit ANC.
“Tranziția energetică în Europa reprezintă un proces amplu și strategic prin care UE și țările din regiune își propun să treacă de la un sistem energetic bazat pe combustibili fosili la unul sustenabil, bazat pe surse de energie regenerabilă, eficiență energetică și tehnologii curate.
ICSI s-a afirmat ca un pionier în dezvoltarea soluțiilor bazate pe hidrogen, contribuind semnificativ la progresul producerii, stocării și utilizării acestuia în contextul tranziției energetice sustenabile, reflectând, deopotrivă expertiza istorică a institutului și rolul său actual în domeniul hidrogenului.
În urma negocierilor cu CE, Ro-HydroHub a fost acceptat ca proiect predefinit în cadrul PoCIDIF și va beneficia de suportul autorității de management pe toată durata implementării. Ro-HydroHub va deveni un centru strategic pentru dezvoltarea și integrarea soluțiilor tehnologice bazate pe hidrogen. Va acoperi un spectru larg de activități de cercetare, dezvoltare și inovare.
Ro-HydroHub va deveni un pol de excelență la nivel național și european, consolidând poziția României în sectorul tehnologiilor energetice verzi. Proiectul prevede colaborarea cu mediul academic, sectorul privat și instituțiile europene pentru a facilita adoptarea rapidă a soluțiilor inovatoare și pentru a sprijini obiectivele de decarbonizare ale UE”, conform MIPE.
Formează noi generații de ingineri
“Acest proiect revoluționar plasează orașul nostru pe harta Europei și, de ce nu, a lumii, în domeniul energiei, deschizând noi oportunități pentru dezvoltare și sustenabilitate. Aici este viitorul”, a declarat primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău.
“E un moment definitoriu în parcursul energetic al României. O inițiativă integrată, acest hub are misiunea de a transforma hidrogenul într-un element-cheie al tranziției energetice naționale și europene. RO-HydroHub nu este doar un proiect ambițios, ci un pas concret spre un viitor energetic durabil.
După semnarea contractului de finanțare la finalul anului trecut, lansarea marchează un moment de curaj și viziune. România își asumă activ rolul în decarbonizarea industriei, stimularea cercetării și inovării și consolidarea unei economii sustenabile. Hidrogenul va avea un rol esențial în arhitectura energetică a Europei în următoarele decenii.
Investiția strategică a României în acest domeniu confirmă potențialul nostru de a deveni un lider regional în tehnologii verzi. UPB este mândră să fie parte activă a acestui efort național – prin cercetare aplicată, inovare și formarea noilor generații de ingineri care vor face posibilă tranziția spre energia viitorului”, a spus rectorul UPB, Mihnea Costoiu.