Un proiect de hotărâre inițiat de șeful județului vizează aprobarea structurii organizatorice, organigramei, statului de funcţii şi regulamentului de organizare pentru unitatea medicală.
La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii (SCUC) Cluj se vor înființa centrul de prelevare de organe și țesuturi, centrul de expertiză pentru boli rare, unitatea de recuperare neuropsihomotorie și un compartiment de psihologie.
O modificare se referă la înființarea unor noi structuri în cadrul spitalului din subordinea Consiliului Județean (CJ): unitate de recuperare neuropsihomotorie, centru de prelevare de organe și țesuturi, centru de expertiză pentru boli rare în domeniul bolilor hepatice pediatrice rare, compartiment de psihologie.
„Deciziile luate au scopul de a asigura o cât mai bună organizare și funcționare a activității la nivelul instituției spitalicești, precum și de a facilita accesul micilor pacienți la serviciile medicale de care au nevoie, cât mai aproape de casă, în condiții de maximă siguranță și confort”, a spus Alin Tișe, președintele CJ Cluj.
Necesitatea înființării centrului de expertiză pentru boli rare în domeniul bolilor hepatice pediatrice rare este justificată de o serie de argumente de ordin medical: numărul subestimat al pacienților cu aceste boli, lipsa raportării cazurilor, absența unor registre naționale pentru bolile rare și a unei rețele eficiente de centre medicale specializate în diagnosticul, tratamentul și urmărirea acestor pacienți, problemele referitoare la accesul la tratamente.
Unitatea de recuperare neuropsihomotorie va funcționa în cadrul Ambulatoriului Clinicii de Psihiatrie Pediatrică de pe Calea Mănăștur și va avea ca obiect principal de activitate asigurarea asistenţei medicale pentru îngrijirea pacienţilor cu deficienţe neuro-psiho-motorii.
Centrul de prelevare de organe și țesuturi este înființat în baza normativelor în vigoare, SCUC fiind acreditat în domeniul transplantului. Compartimentul de psihologie are ca scop centralizarea activității psihologilor de la SCUC.