Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean.
Consiliul Județean (CJ) Cluj a aprobat bugetul forului administrativ județean și al instituțiilor subordonate pentru 2025. În acest an, bugetul general propriu al județului are o valoare de 1,6 miliarde de lei. Din acest cuantum, bugetul local al județului este de 881 de milioane, din care 354 milioane destinat dezvoltării.
„Bugetul pe 2025 este unul al echilibrului și al speranței, pliându-se logic și natural pe viziunea noastră de dezvoltare a județului. Am reușit să păstram un echilibru just între componenta de funcționare și cea de investiții, iar proiectele pe care le avem în lucru, ca și cele deja implementate, sunt o probă de necontestat în acest sens.
Gestionăm zeci de proiecte care nu pot fi acoperite de un singur buget, motiv pentru care ele se vor regăsi, cu siguranță, și în bugetele anilor viitori. Este vorba despre investițiile complexe, cum este construirea noului Spital Pediatric Monobloc (SPM) (foto), rezolvarea definitivă a problemei deșeurilor ori digitalizarea activității instituției. Faptul ca bugetul județului crește de la an la an ne dă motive de speranță și ne confirmă că suntem pe drumul corect”, a spus Alin Tișe, președintele CJ Cluj
În ceea ce privește bugetul alocat investițiilor, cel mai mare procent – 35,5% (126 milioane lei) este destinat finanțării proiectelor europene, inclusiv a celor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Se adaugă și proiectele finanțate prin Administrația Fondului pentru Mediu de 22,5 milioane de lei.
Printre cele mai importante proiecte europene care vor primi bani în acest an se numără reabilitarea și dotarea celor cinci spitale subordonate CJ Cluj, modernizarea și redarea strălucirii complexului muzeal O. Goga de la Ciucea, reabilitarea a cinci importante drumuri județene, din care două noi, dotarea laboratoarelor școlilor speciale, revitalizarea zonei Parcului Etnografic Național Romulus Vuia – Pădurea Hoia și amenajarea a 92 km de piste de bicicletă în cadrul proiectului interjudețean Velo Apuseni.
Având în vedere numeroasele beneficii pe care le generează atât în plan economic cât și social, CJ va aloca 80 de milioane de lei pentru întreținerea și reabilitarea drumurilor județene. Zeci de milioane de lei vor fi alocate din fonduri proprii pentru cofinanțarea proiectelor europene. Cele mai importante vizează modernizarea DJ 170B Topa Mică-Așchileu Mic și DJ 103K Căpușu Mare – Râșca – Beliș.
O altă investiție majoră care va fi finalizată de CJ până la sfârșitul primăverii, și căreia i-au fost alocate prin bugetul din acest an 37 de milioane de lei, este cea privind instalarea și punerea în funcțiune a primei stații de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor din județul Cluj.
În ceea ce privește proiectele din domeniul sănătății, una dintre cele mai mari investiții și priorități absolute ale actualului mandat o reprezintă construirea SPM Cluj. Pentru demararea efectivă a lucrărilor la acest spital unic în România, CJ Cluj a alocat prin buget suma de 19 milioane de lei.
CJ va aloca 55 de milioane de lei pentru extinderea ambulatoriului de psihiatrie pediatrică din cadrul Spitalului de Copii, reabilitarea termică a Spitalelor de Boli Infecțioase și Recuperare, cofinanțarea proiectelor depuse pe PNRR, respectiv cel de dotare a spitalelor de Boli Infecțioase, de Pneumoftiziologie, de Copii și de Recuperare.
Un alt capitol la care CJ Cluj a crescut alocările din acest an este cel privind finanțările nerambursabile acordate proiectelor din domeniul culturii, tineretului, sportului și cultelor, sens în care prin buget au fost alocați 8,1 milioane de lei, în creștere cu circa 27% față de anul 2024.
O sumă de 36 milioane lei va fi alocată din fonduri proprii și fonduri europene pentru realizarea de investiții în modernizarea, reabilitarea și dotarea mai multor centre pentru copiii și adulții cu dizabilități, aflate în subordinea DGASPC Cluj.
100 de milioane pentru drumurile județene
Forul județean a avizat proiectul de hotărâre inițiat de președintele instituției privind aprobarea programelor de lucrări de modernizare și reabilitare, respectiv de întreținere curentă și periodică a drumurilor județene aflate în administrare în 2025.
„Infrastructura rutieră rămâne una dintre prioritățile absolute ale CJ. Ne vom axa pe dezvoltarea acesteia, astfel încât să asigurăm clujenilor condiții optime de circulație și o bună desfășurare a traficului auto pe cei 1.220 km de drumuri județene. Lucrările vor fi finanțate atât din fonduri europene nerambursabile, cât și din bugetul CJ sau din alocări bugetare prin Programul A. Saligny”, a menționat șeful CJ Cluj.
În ceea ce privește lucrările de întreținere curentă și periodică, CJ a aprobat alocarea a 60 de milioane de lei, vizate fiind toate cele 62 de drumuri județene aflate în administrare. În baza programului de lucrări de reabilitare și modernizare a drumurilor județene, CJ a hotărât alocarea din fonduri proprii a 20 milioane lei.
Sunt vizate 10 obiective beneficiare ale finanțărilor prin Programul A. Saligny, respectiv 9 investiții finanțate din bugetul CJ Cluj, din care patru vizează lucrări de refacere a infrastructurii rutiere afectate de calamități în cursul anului precedent. Acestora li se adaugă alte patru proiecte importante, finanțate din fonduri europene nerambursabile, de 21,8 milioane lei.