Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sulfomax Fluid – nutriție completă, pentru plante sănătoase

Când vorbim despre Sulfomax Fluid, ne referim la un produs inovator prin formulare și conținut, marca Summit Agro

Asocierea sulfului cu azotul, magneziul, borul și molibdenul reprezintă un concept nou în nutriția plantelor. De asemenea, formularea lichidă a sulfului asigură penetrarea acestuia în plantă și utilizarea în proporție de 100%, comparativ cu formulările anterioare de pe piață, unde doar un procent de aproximativ 10% era absorbit de către plantă, restul rămânând pe suprafața frunzelor.

Compoziția chimică a produsului este următoarea: trioxid de sulf – 1000 g/L, azot – 30 g/L, oxid de magneziu – 30 g/L, bor – 27g/L, molibden – 3g/L. Sulfomax Fluid este omologat în România la culturile de rapiță, floarea-soarelui, cereale și viță-de-vie, la o doză de 3L/ha, recomandate fiind 1-2 tratamente pe sezon.

La cultura rapiței de toamnă, la care ne vom referi în ceea ce urmează, importanța sulfului este majoră, acesta influențând în mod direct producția, prin determinarea mărimii silicvelor, a numărului acestora, precum și a numărului de boabe în silicvă.

Un alt rol deosebit de important al sulfului este în valorificarea azotului de către plantă, în lipsa acestuia înregistrându-se dereglări majore ale absorbției azotului. Raportul sulf-azot este indicat să fie în proporție de 1/7.

Simptomele carenței de sulf la rapiță sunt relativ ușor de observat, plantele devenind deschise la culoare, între nervurile frunzelor apar pete deschise – cloroze; pe tulpină pot apărea crăpături longitudinale – adevărate porți de intrare pentru agenții patogeni. De asemenea, creșterea plantelor încetinește, dezvoltarea acestora fiind neuniformă.

Pentru a împiedica apariția acestor simptome, recomandăm aplicarea produsului Sulfomax Fluid în doză de 3L/ha, în două faze: o dată primăvara devreme, când planta începe să vegeteze, urmând să repetăm tratamentul după 2-3 săptămâni. Nu recomandăm aplicarea produsului în perioada înfloritului.

Pe lângă unele carențe care pot apărea în perioada primăverii timpurii, la cultura rapiței ne confruntăm și cu un dăunător care poate produce mari prejudicii culturii și anume gărgărița tulpinilor (Ceutorhynchus napi).

Acesta iese din hibernare când temperaturile ajung în jurul valorii de 7°C și îl regăsim în stratul superficial de sol – la început masculii, iar după 2-3 săptămâni și femelele, urmând ca la temperaturi de 9-12°C să înceapă împerecherea și depunerea pontei.

Este absolut necesar să combatem adulții, care nu produc pagube importante prin ceea ce consumă, dar pot determina adevărate dezastre în cultură dacă depun ponta în orificiile săpate cu rostrul la nivelul tulpinilor și la baza pețiolului frunzei. Larvele eclozate se hrănesc cu măduva tulpinii, rezultatul fiind afectarea întregii plante și reducerea semnificativă a producției.

Summit Agro vine în sprijinul fermierilor cu două produse omologate pentru combaterea acestui dăunător și cu mod diferit de acțiune: Mospilan 20 SG și Wizard.

MOSPILAN 20 SG – acetamiprid 20% – este un produs sistemic, omologat în doza de 0,2 kg/ha, recomandat a se aplica atunci când se dorește o protecție de mai lungă durată a culturii, de până la 21 zile.

 

WIZARD esfenvalerat 5% – este un produs de contact, care se aplică la apariția adulților, în doză de 0,25 L/ha.

Este indicat să efectuăm tratamentele atunci când observăm prezența dăunătorului în capcane – pragul economic de dăunare (P.E.D.) fiind de 2 indivizi/plantă, în cazul acestui dăunător.

Combaterea adulților este imperios necesară în cazul gărgăriței tulpinilor (Ceutorhynchus napi), așa cum am arătat mai sus, deoarece larvele pot fi combătute cu mare greutate.

Efectuați tratamentele utilizând doar produse omologate pentru speciile tratate, achiziționate numai de la surse autorizate și preparate conform instrucțiunilor de pe etichetă.

Pentru mai multe informații despre Sulfomax Fluid, Mospilan 20 SG sau Wizard, nu ezitați să contactați reprezentanții Summit Agro din zona dumneavoastră sau vizitați site-ul nostru accesând www.sumi-agro.ro.

Ing. Adrian Isoc, Director de vânzări zona de Vest a țării, Summit Agro România



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Bayer

Platforma Climate FieldView, eligibilă pentru finanțare prin AFIR

Articolul următor
Reunit în ședință ordinară, Consiliul Județean (CJ) Cluj a aprobat proiectul de edificare a Spitalului Pediatric Monobloc (SPM), în vederea finanțării acestuia în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

Vizită regală la Oradea

Marți, 22 aprilie 2025, Primăria Oradea a avut onoarea de a-i primi pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei…
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Citeste mai mult

TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene

Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
Citeste mai mult

Aradul mizează pe „Turismul de o zi”

Arădenii sunt invitați să-și descopere județul prin „Turismul de o zi”. Moneasa, Căsoaia, cu tabăra școlară, Ghiorocul, denumit…
Educație
Citeste mai mult

Vizită regală la Oradea

Marți, 22 aprilie 2025, Primăria Oradea a avut onoarea de a-i primi pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei…
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share