Managerii de hoteluri și restaurante acuză statul că le pune bețe în roate, iar instituțiile publice, că nu accesează subvențiile și nu sunt cooperanți.
“Ajutați-ne! Până acum doi ani ne lua 2-3 luni să aducem forță de muncă din afară, ni se spunea că lucrurile vor merge mai bine. În prezent aflăm că totul durează 6-7 luni, agenția de plasare ne avertizează că să ne așteptăm la 8-9 luni, noi însă am reușit acest lucru doar după 13-14 luni.
Sunt oameni din străinătate pentru care am demarat deja actele, le plătim avioanele, le găsim loc de muncă. Este frustrant! În România ne încurajăm conaționalii să plece în alte țări din Europa, unde ajung foarte ușor, dar nouă ne este foarte greu să aducem oameni din afară.
Efectiv nu putem să ne dezvoltăm din cauza lipsei de muncă, atât de acută și de dureroasă este problema. Avem nevoie de patru persoane pentru vara asta, măcar să le avem pe vara viitoare”, s-a plâns Darius Mîrza, proprietarul Wonderland Resort.
“Ne trebuie forță de muncă în general, suntem cu mult pe minus, nu contează din ce parte vine; e o nevoie acută de oameni harnici, serioși. Salariile la noi pornesc de la 4.000 de lei.
Problema este că în România s-au eliminat școlile profesionale, nu prea avem cu cine lucra, toată lumea este cu diplomă, supracalificată, nu cu meserii. În prezent și-ar dori toți un job la birou, care în HoReCa nu prea există, la noi majoritatea sunt în „câmpul pâinii”, în producție”.
Lipsă de personal la Imigrări
“Contingentul anual aprobat din străinătate de către Guvernul României a crescut de la 25.000, 50.000 la 100.000 de oameni de doi ani încoace. Avizele de angajare se eliberează în maximum 30 de zile din momentul depunerii cererii.
Noi, ca instituție, am reușit să promovăm o inițiativă prin care angajatorul poate să depună cererea în orice județ, ceea ce a simplificat mult lucrurile. În 180 de zile străinul poate solicita viza la ambasadă. Desigur, poate fi loc oricând de mai bine, suntem în curs de angajare a trei ofițeri. Programarea se face acum online pe portal, civilizat.
Intenționăm să eliminăm interacțiunea la ghișeu pentru avizele de angajare, ca nu numai răspunsurile, ci și solicitările să poată fi trimise în format electronic. Toate acestea vor scurta termenele”, a replicat comisarul șef de poliție al Serviciului pentru Imigrări Cluj, Marian Iacob-Calcinosky.
Dezinteres pentru subvenții
Ana-Maria Chiciudean, director executiv al Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) crede că vina este și a managerilor din sectorul hoteluri, restaurante, catering (HoReCa). “Învățământul dual și profesional sunt în ascensiune la nivelul județului Cluj. În zona HoReCa lucrurile se mișcă la nivel asociativ în privința personalului, numai că este o rezolvare pe termen mediu și scurt.
Problema natalității nu poate fi rezolvată, cea a migrației forței de muncă există ca rezultat al deplasării din anii trecuți către “Occidentul de aur”. Se pot accesa acele instrumente ale statului român în sprijinul angajatorilor.
Pot să nominalizez din această sală un singur agent economic din HoReCa care să fi accesat subvențiile de 2.250 lei / lună, timp de un an, pe care serviciul public de ocupare îl oferă la angajare de absolvenți, tineri. Voi nu le accesați! Sunt bani pe care statul român îi dă an de an. Fonduri sunt, dar nu avem cui le da pentru că nu există solicitări.
Avem programele de ucenicie, prin centrul de formare profesională, 500 de persoane care vor fi finanțate. Ne dorim să facem ucenicie pentru zona HoReCa. Am făcut pentru ucraineni pe banii statului român, cu o subvenție de 2.250 lei / lună, în funcție de calificare, de la șase luni la trei ani. Subvenționăm 2.000 de locuri de muncă în județ, în toate domeniile de activitate, dar a venit o singură firmă din HoReCa.
Nu aducem noi oameni, îi aduce angajatorul, dar rezolvăm problema stabilității la locul de muncă, iar acesta este un stimulent important care vine de la statul român. M-am străduit la Cluj să avem fonduri suficiente în fiecare an. Haideți să păstrăm prima dată angajații români! La AJOFM putem califica sau menține locurile de muncă prin aceste subvenții”.
Amenințarea apartamentelor în regim hotelier
“Piața de turism s-a transformat foarte mult după pandemie, iar aici mă refer la închirierile de apartamente în regim de cazare pe termen scurt. În acest moment sunt într-un regim de reglementare foarte redus și într-o concurență neloială cu celelalte unități prestatoare, în special în zona taxelor.
Tariful pe care un hotelier îl percepe se întoarce 30% sub formă de taxe la stat: taxa pe valoarea adăugată, impozit pe salarii, impozite locale, city tax, taxă de promovare, taxă de parcare. Acest segment ne ia și din forța de muncă, 20% din piața cazărilor în orașele mari din România.
La nivel european “sharing economy” începe să fie reglementată, aici intră și servicii ca Uber, Bolt care generează venituri și neocuparea locurile de muncă până la 35 de ani, de aici acei tineri care nu sunt nici șomeri, nici salariați”, avertizează Simona Constantinescu, președintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România.
“Din păcate, noi nu avem acces la o asemenea bază de date cu apartamentele în regim hotelier, deși este o piață în care se lucrează la gri sau la negru. Femeia de serviciu care face curat în apartament este la negru. Neavând un contract de muncă, nu poți să fiscalizezi, iar nefiscalizând, nu se strâng taxe la stat. Dacă aveți asemenea informație, dați-ne-o și acționăm!”, a replicat Marcel Muntean, inspector șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj.
Apare un centru de excelență în HoReCa
“Dorim să facem o listă cu problemele pe care le au managerii din industria ospitalității. Fiecare încearcă să își rezolve acea problemă în bucătăria lui, dar acea bucătărie se amplifică la tot sectorul HoReCa. De aceea organizația noastră patronală are această misiune, iar într-o săptămână ne vom prezenta cu un memoriu. Numai uniți puteți obține lucruri bune.
Avem acordul primarului de a ne întâlni pentru a pune bazele Centrului de Excelență HoReCa, un spațiu în care vom putea susține activitatea practică, dincolo de teoria care se studiază la școală. În acest fel voi veți avea personalul calificat la finalul școlii. Lucrând împreună vom avea succes în acest proiect”, a arătat Raimonda Boian, secretar al Asociației Patronale HoReCa din Cluj.
Noul prefect al Clujului, Maria Forna, și-a arătat disponibilitatea de a se implica activ și constant în demersurile de remediere a blocajelor din domeniu. “Această bursă ne arată că investiția în oameni și colaborarea dintre mediile educațional și de afaceri marchează drumul spre un viitor în care ospitalitatea Clujului strălucește atât pe plan național, cât și internațional.
Trebuie să începem să conlucrăm, mediul public și cel privat, să ne punem la aceeași masă ca să discutăm. Prin dialog vom găsi soluțiile de care avem nevoie. Formele asociative au nevoie de sprijin, de aceea vă rugăm să ne contactați”.
200 de joburi puse la bătaie
AJOFM și Asociația HoReCa au organizat, la Centrul de Cultură Urbană Casino, bursa locurilor de muncă pentru industria ospitalității. Aceasta a facilitat contactul dintre mediile educațional preuniversitar și universitar cu piața afacerilor din domeniu. 20 de angajatori au participat cu oferte concrete, punând la dispoziție 200 de posturi.
Au prezentat oferte educaționale Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj și Facultatea de Business a Universității Babeș-Bolyai (UBB). La bursă au participat 650 de elevi, studenți și persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.
Participanții au beneficiat de sesiuni de informare și consiliere ocupațională, prezentări din partea unor specialiști din domeniu, premii acordate de HoReCa Cluj, prezentări de produse de specialitate, expunere la oportunități de angajare și oferte de școlarizare.
Printre vorbitori s-au numărat primarul Clujului – Emil Boc, vicepreședintele Consiliului Județean – Istvan Vakar, inspectorul școlar general Marinela Marc, președintele HoReCa Cluj – Ștefan Gadola, consul onorific al Kazahstanului.
Evenimentul a beneficiat de prezența elevilor din clasele terminale de la unitățile de învățământ preuniversitar cu acest profil educațional Liceul Tehnologic Spiru Haret, Colegiul de Servicii în Turism Napoca, Colegiul Economic Iulian Pop, Colegiul Tehnic Raluca Ripan, Liceul Samuel Brassai, Colegiul Tehnic Anghel Saligny – Cluj-Napoca, Liceul Tehnologic Vlădeasa – Huedin.
Olimpică în prăjituri
Premiul instituit din acest an de HoReCa Cluj pentru recunoașterea și aprecierea competențelor tinerilor aspiranți în industria ospitalității a fost acordat elevei Natalia Matei, de la Colegiul Tehnic Raluca Ripan. Aceasta este o tânără cu un talent remarcabil și ambiție, fiind câștigătoare a Olimpiadei Naționale a Cofetarilor și Patiserilor din România din 2024. Ea s-a calificat pentru a reprezenta România la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon.
Primarul Clujului: „Nu vă luați după părinți!”
„Prin bursa locurilor de muncă și Premiul HoReCa ne reafirmăm angajamentul de a susține tânăra generație și de a-i oferi toate instrumentele necesare pentru a excela în domeniul ospitalității. Vrem să arătăm că viitorul HoReCa din Cluj este în mâinile sale”, a spus Ștefan Gadola.
“Ospitalitatea este cartea de vizită a unui oraș. Educația trebuie să ofere posibilitatea fiecărui tânăr în a se specializa în ceea ce este bun, misiunea școlii este de a găsi acest traseu, iar noi, autoritățile, să eliminăm obstacolele, în primul rând barierele materiale, care l-ar împiedica să performeze.
Trăim într-o lume schimbătoare în care ne pregătim într-o meserie, dar activăm în alta, vom avea puțin 3-4 slujbe până la pensionare. Învățământul dual, în parteneriat cu mediul de afaceri, e cheia viitorului nostru. Nu vă luați neapărat după părinți, ci după ceea ce simțiți și vreți să faceți în viață, urmați-vă vocația!”, a îndemnat Emil Boc.
La finalul bursei, la Chios Social Lounge a avut loc secțiunea de discuții „Ospitalitatea în prim plan: soluții comune la provocările industriei”, cu participarea autorităților cu atribuții în verificarea și controlul activității în HoReca, alături de 100 de profesioniști din turismul clujean.
Dialogul a oferit participanților – angajatori sau viitori profesioniști – ocazia de a identifica și discuta blocajele și dificultățile actuale: deficitul de personal calificat, schimbările legislative, adaptarea la noile tendințe, pentru a găsi în comun cele mai eficiente soluții.
Au mai fost prezenți Mircea Radu – director adjunct al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Radu Mihalca – expert în Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, președintele Asociației Corect, Adriana Tănase – medic primar la Direcția Județeană de Sănătate Publică, Livia Șteopan – șef serviciu în ANAF Cluj, consilierul județean Alexandru Cordoș, Horațiu Coldea – specialist în drepturi de autor.
Atelierele din program:
- Creșterea notorietății meseriei de bucătar – Florin Kiss, fondator al Asociației Gide, formator în Academia Pangastro, expert în competițiile WorldSkills
- Creșterea notorietății meseriei de barista – Olivo Coffee Culture
- Creșterea notorietății meseriei de patiser – Bakery School România, unica școală în sistem dual din România dedicată brutăriei, patiseriei și cofetăriei
- Panel tematic de consiliere vocațională – Centrul de Carieră, Orientare Profesională și Alumni al UBB
- De la student la antreprenor în ospitalitate – Radu Vona, trainer și consultant