Sâmbătă, 22 martie 2025, toate drumurile iubitorilor de natură din Oradea, au dus spre Girișu de Criș. Aici, pe malul Crișului Repede, peste 5.000 de voluntari au reușit să planteze în câteva ore nu mai puțin de 35.000 de puieți de pomi fructiferi și forestieri.
Evenimentul, care a devenit un adevărat festival al primăverii, a fost organizat sub un nou concept de către „Plantăm Speranță”, alături de „Savori de Roză”.
„Plantăm Speranță” a ajuns astfel la a V-a ediție aniversară în județul Bihor și a VI-a la nivel național.
Peste 5.000 de voluntari – angajați din diverse instituții, companii și ONG-uri, elevi, profesori și oameni care cred în viitor s-au reunit pentru a transforma un teren gol într-o pădure vie.
Sufletul și inițiatorul și coordonatorul evenimentului a fost Ionuț Coman.
„Noi am avut undeva la 5.000 de voluntari înscriși. Avem și câteva recorduri, peste 450 de voluntari de la Connect Group, Școala Dacia, 327 de voluntari și Școala Partenie Cosma, 250 de voluntari. Sunt circa 34 de școli, 47 de companii și 14 de instituții și ONG-uri. Am încercat și ceva nou. Am organizat un atelier de olărit, un atelier de pictură și un atelier care folosește lemnul reciclat. Avem voluntari din foarte multe județe din țară: din Bistrița, din Cluj, din Sălaj, din Sibiu. Sunt mulți care urmăresc proiectele noastre și ne dorim să ajungem și în alte județe. Măcar 10% din ce se întâmplă în Bihor, vrem să se întâmple și în alte județe. În momentul de față, proiectul «Plantăm Speranță» este cel mai mare de acest gen din țară, cu cel mai mare număr de voluntari implicați într-o singură zi și cu cel mai mare număr de puieți plantați”, a precizat Ionuț Coman.

Companii, instituții, ONG-uri, școli
Astfel, pe malul Crișului Repede la Girișu de Criș au putut fi văzuți voluntari, mulți dintre ei însoțiți de copii, de la firme precum: Qubiz, Plexus, Invovativ Logistic, Connect Group, Madrugada, Iwis, Cargo Track, Vernicolor, Deme Macarale, Marvicon, Faist Mecatronic, Valtryp, dar și de la Pompieri, Poliția de Frontieră, Jandarmerie, Penitenciarul Oradea, Inspectoratul Județean de Poliție, etc. Și mulți elevi, de la mai multe școli din Oradea și din județ.
De asemenea, au participat și cetățeni străini, aduși de Asociația Filantropia Oradea – Centrul Regional de Integrare.

„Noi ne-am adunat aici împreună cu toată comunitatea din Oradea să plantăm copaci pentru a crea o pădure de la zero. Suntem aici, evident, din țări diferite precum: China, Sri Lanka, Nepal, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Republica Moldova și, bineînțeles, România”, ne-a spus Adriana Popa, coordonatorul centrului.
Mâncare și spectacol
Fiecare puiet plantat înseamnă o promisiune. O promisiune pentru un aer mai curat, pentru un viitor mai verde, pentru generațiile care urmează.
La „Plantăm Speranță” – Ediția a VI-a, voluntarii s-au bucurat de prezența invitaților speciali The Urs, Frații Jdieri, Daniel Buzdugan și Narcisa Badea
După o zi de muncă în mijlocul naturii, voluntarii au degustat bucate tradiționale: cârnați, brânză, slănină și legume. Chef Cătălin Scărlătescu, Chef Nicolai Tand și Chef Bogdan Vandici le-au pregătit harnicilor voluntari mai multe ceaune cu bogracs. Vremea, ca de obicei, ține cu oamenii buni și harnici, ceea ce s-a întâmplat și în ziua de sâmbătă.