Doingbusiness.ro a organizat o nouă ediție a conferinței „Business Evolution – Finanțare. Digitalizare. Management eficient” pe 19 martie 2025, la Vechiul Cazinou din Arad. Evenimentul și-a propus să reunească antreprenorii și managerii din regiune, cărora să le ofere soluții inovatoare și perspective valoroase într-un context economic marcat de provocări și transformări rapide. Totul, într-un format interactiv și orientat spre soluții la îndemâna antreprenorilor.
Succesul evenimentul s-a datorat și numărului mare de participanți, care s-au dovedit extrem de antrenanți dar și moderatorului Radu Soviani care a ținut foarte bine dezbaterea în mână și s-a asigurat că buna dispoziție este la ea acasă la acest eveniment.
Primarul Bibarț a răbufnit
Primul speaker al evenimentului a fost primarul Călin Bibarț, invitat să prezinte Aradul și oportunitățile sale pentru investitori. Supărat pe centralizare și pe capitala care înghite tot, Bibarț a spus că suntem „descentralizați dar și debalansați”. Și că pot fi două situații când o țară are o capitală dar la noi „avem o capitală care are la dispoziție o țară!”. Am aflat că are mereu ușa deschisă pentru investitori, că primăria face eforturi să se digitalizeze și că știe că orice investitor vrea o persoană de legătură în primărie.
A discutat apoi despre aeroport, pe care l-a comparat cu cel de la Timișoara, care este în subordinea Ministerului Transporturilor pe când cel de la Arad a fost „lăsat” Consiliului Județean. „Noi avem aeroport la Arad, dar nu mai avem avioane”… Soluția ar fi o fuzionare între cele două aeroporturi, dată fiind și distanța mică dintre ele și de faptul că se leagă prin autostradă, dar concluzia sa a fost că fuziunea nu e văzută cu ochi bun de către timișoreni pe motiv că le este teamă că arădenii le fură aeroportul. ”Le-am și zis că venim cu fadroma și buldozerele să încărcăm aeroportul”. Ceva mai moderat și mai descriptiv a fost Andrei Ando, reprezentantul Consiliului Județean Arad.
IMM-uri cu fluxuri de capital negative
Marius Filipaș, de la Raiffeisen – că a vorbit și un alt Marius Filipaș în panelul al doilea! – a explicat nevoile de creditare în România, cu precădere pt Start Up-uri și IMM-uri și a ținut să sublinieze, cu date și cifre oficiale, că „avem un număr foarte mare de IMM-uri care au fluxuri de capital sau chiar capital negativ”. Mihaela Breaz, directorul asociației patronale IMM Arad, a ridicat una dintre problemele extrem de spinoase pentru antreprenori: întârzierile mari, chiar și de trei ani la plata concediilor medicale! Vorbitorii au adus în discuție faptul că, în trecut, cuantumul acestora se putea scădea direct din plățile datorate FNUASS și că ar trebui un proiect legislativ de revenire la această formulă, pentru a nu bloca excesiv banii angjatorilor.
AI sau n-ai parte
Celălalt Marius Filipaș a vorbit foarte mult de AI, inteligența artificială pe lung și despre cum poate fi folosite de către companii, în activitățile lor. A prezentat și rezultatele unui studiu potrivit căruia din cauza AI în lume ar urma să dispară peste 92 de milioane de joburi. Dar, de data asta alte 170 de milioane de noi job-uri ar urma să fie înființate datorită AI. Discuțiile s-au încheiat cu câteva apoftegme motivaționale pentru antreprenori și cu jocuri de rol și de dezvoltare personală. Am auzit: „spuneți stop la multi tasking!” sau „Voi controlați agenda și nu agenda pe voi!”. Apoi s-a insistat pe tipul antreprenorului leader, care este urmat pentru că are grijă și nu de frică, deoarece „performanța nu vine din frică ci din motivare!”.