O delegație diplomatică a țării baltice a trecut în revistă proiectele administrației județene și locale.
Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ), Radu Rațiu, a primit delegației conduse de Aune Kotli, ambasador al Estoniei în România. Ea a fost însoțită de Kersti Kirs – consul general, Bianca Muntean – consul onorific al Estoniei la Cluj.
„Am profitat de această întâlnire, care ne onorează, pentru a transmite mesajul nostru de sprijin total şi deplină disponibilitate în ceea ce privește stabilirea unor relații de cooperare și inițierea unor proiecte sustenabile, în special în domeniul digitalizării.
Cu certitudine, suntem mai mult decât interesați să învățăm cât mai mult din experiența pozitivă a Estoniei, un model de digitalizare pentru întreaga lume, cu atât mai mult cu cât ne dorim ca anul acesta CJ Cluj să fie prima instituție din România 100% digitalizată”, a spus Radu Rațiu.
Vicepreședintele CJ Cluj a vorbit despre simplificarea interacțiunii cu cetățenii și revoluția administrativă declanșată la Cluj prin digitalizarea activității CJ. Rațiu a prezentat delegației estoniene unul dintre cele mai importante proiecte aflate în implementare în cadrul instituției – platforma informatică ghișeul unic.
Acesta a menționat că forul administrativ județean este primul din țară, din cele 3.300 de autorități locale, care a oferit cetățenilor posibilitatea de a obține online diverse documente valide din punct de vedere juridic. Au fost prezentate și investițiile inteligente demarate de CJ Cluj prin intermediul instituțiilor subordonate, inclusiv programul Bibliotecii Județene O. Goga „Seniorii și telefonul mobil”.
Vor filmele estoniene la TIFFAmbasadorul a precizat că această inițiativă este extrem de utilă, facilitând accesul seniorilor la tehnologie și a recomandat extinderea acestor proiecte la nivelul întregului județ și cooptarea inclusiv a studenților în procesul de familiarizare a persoanelor vârstnice cu tehnologia digitală.
Aune Kotli și-a manifestat disponibilitatea de a facilita încheierea unor relații de colaborare în vederea transferului de cunoștințe și bune practici în domeniul digitalizării și dezvoltării autorităților publice locale, cu accent pe soluții digitale în administrația publică. Ea vrea să sprijine reprezentanții CJ Cluj implicați în procesul de digitalizare a instituției, prin organizarea unei vizite în Estonia.
În vederea intensificării cooperării bilaterale în domeniile de interes reciproc, pentru impulsionarea schimburilor comerciale, respectiv atragerea de investitori, oaspeților le-au fost prezentate potenţialul economic şi investiţional al judeţului, instituțiile aflate în subordinea CJ Cluj și mediul universitar clujean.
Programul E-residency, prezentat municipalității
În Sala de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca, delegația a abordat teme legate de cooperarea dintre România și Estonia pe trei segmente: digitalizare, antreprenoriat și cultură.
„Am discutat despre componenta digitală a Estoniei în domeniul afacerilor și perspective de parteneriat între companiile estoniene și cele clujene. Pentru susținerea antreprenoriatului și mediului privat am discutat despre programul E-residency care permite nonrezidenților să acceseze serviciile online ale unei țări.
De asemenea, am discutat despre cooperarea culturală pe secțiunile de muzică și film, mai precis posibilitățile de prezentare a Estoniei la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) și organizarea unui spectacol la Cluj-Napoca susținut de compozitorul Arvo Pärt care sărbătorește în acest an cea de-a 90-a aniversare”, a spus primarul Emil Boc.