Inițiatorii proiectului au decis ca în următorii ani să conecteze traseul turistic cu celelalte zone ale țării noastre.
“În vara acestui an, Via Transilvanica, drumul care unește țara de la Putna la Drobeta-Turnu Severin împlinește șapte ani de la inițiere, iar creatoarea lui, Asociația Tășuleasa Social (ATS), ajunge la 25 de ani de activitate.
La începuturile organizației noastre reușeam să strângem o mână de oameni care să planteze puieți în locuri masiv despădurite. 25 de ani mai târziu câteva zeci de mii de drumeți de peste tot din lume au umblat deja de-a lungul cărării de 1.400 km pe care am construit-o împreună.
Faptele noastre de azi sunt cele care contează și prin ele putem să scriem povestea pe care o spunem despre noi înșine. Donatori individuali, companii mici și mari, artiști, ospitalieri și antreprenori din comunitățile de pe traseu, drumeți și voluntari care îngrijesc porțiuni de drum împreună cu echipa ATS.
Împreună am contribuit cu resurse financiare, timp sau energie pentru un proiect de țară. Noi suntem oamenii drumului și avem o misiune importantă de dus la capăt: să facem din Via Transilvanica cel mai bun ambasador al României, de care să putem fi mândri și care să vorbească sincer despre cine suntem.
E prea târziu să ne oprim acum. Imaginează-ți cum ar putea arăta țara dacă am conecta toate zonele ei istorice la artera principală deja existentă. În următorii 20 de ani noi vom lucra ca acest vis să devină realitate: extindem Via Transilvanica spre celelalte regiuni ale României”, potrivit conducerii ATS.
Via Transilvanica, o inițiativă a lui Alin Ușeriu, președintele ATS, reprezintă un traseu prin 400 de localități și 10 județe (Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți), împărțit în șapte ținuturi cultural-istorice. Amenajarea sa a durat patru ani și jumătate, cu o investiție de 1,6 milioane de euro și sprijinul a 8.000 de voluntari.
În 2024, revista Time l-a plasat în clasamentul anului pentru cele mai spectaculoase 100 de destinații din lume, informație anunțată de ATS pe un panou luminos imens, în Time Square, New York (SUA). Traseul și-a făcut loc și în National Geographic, Washington Post, The Telegraph, France24, BBC Travel sau La Repubblica.