Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cea mai scumpă autostradă din România este în Sălaj

A3

Gruparea turcă Makyol – Ozaltin a semnat, la Zalău, contractul de 1,5 miliarde de euro în prezența premierului Marcel Ciolacu și a ministrului transporturilor, Sorin Grindeanu.

“Pas decisiv pentru finalizarea construcției Autostrăzii Transilvania (A3), după mai mult de 20 de ani. CNAIR a semnat contractul pentru construcția ultimului tronson al acestei autostrăzi foarte importante pentru economia României. Cu o valoare de 6,62 miliarde lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA), acesta este cel mai scump contract de infrastructură rutieră semnat până acum în România.

Va fi derulat de o asociere de constructori turci. Pe tronsonul de autostradă, cuprins între Poarta Sălajului și Nușfalău, de 41 km, va fi construit și Tunelului Meseș (2,89 km), cel mai lung tunel rutier construit până acum în România. Contractul, finanțat prin Programul Transport 2021-2027, prevede finalizarea noului tronson de autostradă în termen de 78 de luni (18 luni proiectarea și 60 execuția).

Pe traseu vor fi construite inclusiv 65 de viaducte, poduri și pasaje (în lungime totală de 13 km). Construcția tronsonului de autostradă Poarta Sălajului-Nușfalău va asigura o legătură rutieră modernă între vestul, centrul și nordul României”, a spus ministrul Sorin Grindeanu.

Premierul: „O vreme ne-am concentrat pe alte zone”

„Este ultimul tronson care nu era contractat din A3. O perioadă de timp, cu adevărat, a fost o aplicare mult mai mare pe zonele în care România nu avea niciun fel de autostradă, dar cu prezenţa noastră astăzi aici am vrut să arătăm foarte clar că nici o zonă a României nu va fi lăsată în urmă.

Dacă s-ar fi dezvoltat România într-o astfel de logică, sunt ferm convins că în acest moment nu ar fi părăsit atât de mulţi români România să-şi caute un loc de muncă mai bine plătit în altă parte. Este un record, este o zi istorică, aş putea spune, pentru că avem cea mai mare valoare contractată pe zona de infrastructură rutieră“, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Bode: „Presiunea timpului este mare”

“Lotul Meseș din A3 intră în linie dreaptă. Este cel mai mare proiect de infrastructură din județul Sălaj. Cel mai lung și spectaculos lot din A3, cuprins între Poarta Sălajului și Nușfalău, își începe povestea, odată cu semnarea contractului de proiectare și execuție. Este cel mai mare contract din istoria Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

E un lot-vedetă, ce va include Tunelul Meseș, cel mai lung din România, un element-simbol al construcției de autostrăzi din România. Cei 41 km de autostradă între Poarta Sălajului și Nușfalău, aflați în întregime pe teritoriul județului Sălaj, sunt esențiali pentru a închide legăturile cu celelalte loturi ale A3 și pentru a avea continuitate pe 100 km din A3, între Nădășelu și Suplacu de Barcău.

Sunt premise bune ca acest proiect să avanseze accelerat, însă depinde foarte mult de implicarea autorităților și constructorilor care au de livrat cele mai rapide și eficiente soluții la provocările din teren.

Știu că presiunea timpului este mare, la fel sunt și așteptările, însă implementarea acestui proiect va aduce județul Sălaj și întreaga regiune de Nord Vest mai aproape de împlinirea unui obiectiv strategic – finalizarea A3”, susține deputatul sălăjean Lucian Bode, fost ministru al transporturilor.

A3

Prefectul Sălajului: vor crește industria, transportul și HoReCa

“Cel mai complex și valoros contract de infrastructură rutieră din istoria postdecembristă a țării noastre e contractul de proiectare și execuție a lucrărilor la Lotul Meseș, de 41 km, dintre Poarta Sălajului și Nușfalău, de pe A3.

Este parte a unui proiect major de conectivitate regională și națională, cu o valoare estimată cuprinsă între 7,4 și 8,8 miliarde lei. Conform contractului, care include și tunelul Meseș, de 3 km, construcția celor două secțiuni, de 41 de km, trebuie finalizată în 78 de luni (18 luni de proiectare și 60 de luni de execuție).

În același timp, este un moment istoric pentru Sălaj, pentru că, la finalizarea acestor lucrări, va fi parte dintre județele care beneficiază de cel mai lung tronson de infrastructură rutieră la nivel de autostradă (70 km).

Acest contract va mobiliza, timp de câțiva ani, o parte însemnată din resursele economice ale județului: resurse umane, industria materialelor de construcții, extracția agregatelor, transport de mărfuri, nu în ultimul rând, industria HoReCa. Acest lucru va oferi un impuls important în ceea ce privește evoluția economică a județului Sălaj în următoarea perioadă”, consideră prefectul Sălajului, Cristian Bârsan.

Proiectul Autostrăzii Transilvania (Braşov – Borş), parte din A3, a început în 2004, în baza unui contract încheiat cu compania americană Bechtel, ce trebuia executat până în 2012. A3 a fost împărțită inițial de autoritățile române în două proiecte, București – Brașov și Brașov – Cluj-Napoca – Borș, lungimea sa fiind de 584 km.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
GIB

Consulul Moldovei la Cluj, la aniversarea Grupului de Inițiativă Basarabeană

Articolul următor
IIGB

Centru de Cercetări Antreprenoriale la Cluj. De la Nuclearelectrica, la Porsche

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Citeste mai mult

TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene

Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
Citeste mai mult

Aradul mizează pe „Turismul de o zi”

Arădenii sunt invitați să-și descopere județul prin „Turismul de o zi”. Moneasa, Căsoaia, cu tabăra școlară, Ghiorocul, denumit…
Educație
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share