Cercetătorii de la Institutul de Istorie George Barițiu (IIGB) aduc sub aceeași cupolă antreprenori și manageri reprezentativi ai Transilvaniei, alături de care demarează proiecte comune. Primele concretizate: studii despre istoria informaticii, energia nucleară sau sectorul automotive.
“Institutele de cercetare trebuie să iasă din turnul lor de fildeș unde produc instrumente fundamentale pentru cultura românească, dar care se adresează unui cerc restrâns de specialiști. Cercetătorii noștri au subiecte complementare temelor de plan, valorifică documente inedite găsite în arhivele din țară și străinătate.
Sunt teme care se impun ca urmare a realității imediate în care trăim, o lume foarte dinamică, în schimbare – evoluțiile recente ne arată acest lucru. Cercetătorii noștri se adaptează provocărilor contemporaneității pe care, pentru a le înțelege, au nevoie și de incursiuni în trecut.
Ținem cont de un public divers care simte nevoia de a avea o interacțiune cu specialiști. Am gândit o strategie de a veni spre comunitate, de a avea conferințe în diverse locații, lucrări inter și transdisciplinare, parteneriate cu instituții de stat și societatea civilă. Toate acțiunile pe care le derulăm necesită resurse materiale și financiare.
Atunci interesul nostru este de a veni în întâmpinarea agenților economici, instituțiilor care au performat în domeniul antreprenorial în Cluj, nu doar cerându-le să ne sprijine activitățile, dar și oferindu-le expertiza noastră”, motivează directorul IIGB din subordinea Academiei Române, Ioan Bolovan.
Servicii „academice” pentru firme
“Am inițiat parteneriate cu companii de mare impact în Cluj, Transilvania și România, autohtone și străine. Există o colaborare pentru a dezvolta proiecte de natură antreprenorială din perspectiva a ceea ce noi putem oferi ca expertiză. Deci punem la dispoziție informații despre cum s-a dezvoltat antreprenoriatul în acest spațiu în epoca modernă sau acum mai multe decenii pentru a putea să găsim elemente care să ajute firmele în activitatea prezentă și cea viitoare.
Avem teze de doctorat care se desfășoară în IIGB pe tema istoriei antreprenoriatului, conferințe comune, colaborări la diverse cărți între specialiștii din business și cercetătorii noștri. Relația de tip win-win e necesară în relația cu firmele. Împreună cu Universitatea Babeș-Bolyai și Institutul de Cercetări Socio-Umane din Sibiu edităm singura revistă de istorie economică în limbi străine din România, coordonată de Iosif-Marin Balog.
Acum suntem într-o zonă de pionierat în care să cunoaștem nevoile companiilor. Conturarea unui pachet de servicii pe care să-l putem oferi zonei de business va fi următorul obiectiv, și în funcție de feedback-ul de la partenerii pe care îi avem”, explică universitarul clujean, membru corespondent al Academiei Române.
Istoria companiilor, inspirație pentru rebranding
Cercetătorul științific Attila Varga este principalul promotor al noii direcții pro-business a IIGB. “Strategia noastră nu este doar să mergem să cerem sponsorizări de la companii, adică ne finanțează, le mulțumim frumos, le strângem mâna și ne-om mai vedea când ne-om întâlni, ci una a porților deschise – venim și noi în întâmpinarea mediului de business.
Am invitat mediul economic la Zilele Academice Clujene (ZAC) businessmeni care să cunoască dinamica activității noastre. Am creat la ZAC o secțiune dedicată istoriei antreprenoriatului românesc, un panel-dezbatere, cu nume consacrate din business, întreprinzători pragmatici, cu un alt mod de a gândi lucrurile.
Anul trecut, la Congresul Istoricilor Români de la Chișinău, au venit antreprenori între istorici. La aceste evenimente dezbatem teme ca strategii de recrutare de personal – facem paralele între mecanismele de atunci și cele de acum, de promovare de brand – cum s-a construit o marcă în anii 1800, cum își făceau promovare celebre fabrici din Transilvania și Banat în sec. XIX.
Îi punem pe antreprenori în față cu istoria ca să vadă modele, idei care s-ar putea să îi inspire, pe unele chiar le-au pus în practică. Mulți dintre fondatori, șefi de companii au lecturi consistente, dar nu au reușit să le dezbată din lipsă de timp”.
De la istoria informaticii, la energetica nucleară
“În acest fel, dezbaterea devine un transfer de idei dintr-o parte în alta. Nina Moldovan, ex-CEO de la Liberty Techology Park, și-a făcut o teză de doctorat despre fabrica de mobilă Libertatea (1870-2020), devenită parc tehnologic, o cercetare interdisciplinară între antreprenoriat și istorie. Cu fostul CEO al NTT DATA Romania, Daniel Metz, am demarat o cercetare despre istoria informaticii clujene înainte de 1989.
Am mers la arhive, am reușit să îi găsesc pe pionierii IT-ului din Cluj, mințile sclipitoare ale informatice românești, acum la vârste venerabile, iar cercetarea de 20 de pagini s-a transformat într-o carte în trei volume. Atunci am descoperit o altă dimensiune, prin acces la rapoarte declasificate: că unii dintre acei IT-iști au lucrat și pentru programul nuclear energetic al României.
Pe vremea generalului Charles de Gaulle România lua tehnologie din Franța, apoi tehnologie nucleară din Canada, deci aceste cercetări surprind și transferul de tehnologie. Am trecut de la istoria informaticii la programul nuclear, deci un alt „șantier”. Am digitalizat informații despre energetica nucleară, un domenii considerat o perioadă drept energie utilă dar nesigură, acum a devenit energie “verde”, se vorbește despre minireactoare.
M-am axat pe patru teme mari: exploatările de uraniu din România comunistă (1950-1965), să văd de unde venea combustibilul, care erau cele mai importante mine – Compania Națională a Uraniului ne-a facilitat accesul la documente. A doua fază va fi producția de apă grea unde am vorbit cu părintele acesteia, Marius Pegulea, a treia – transferul de tehnologie nucleară din Canada, a patra – reactorul de la Cernavodă.
Am avut o discuție cu directorul “Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, cu care am semnat parteneriatul. Va fi o cercetare a IIGB vizavi de identitatea proiectului, unde noi, istoricii, putem să aducem plusvaloare, să ajutăm compania să și-o definească. Am discutat și cu Karoly Borbely, CEO al Hidroelectrica, una dintre cele mai profitabile companii din România, care încă nu are o cercetare legată de trecut, de identitate prin care va putea să își ducă mai departe povestea de brand.
Vor fi patru volume despre energetica nucleară, am digitalizat 10.000 de pagini de documente. Eu deja am publicat o carte despre fabrica de sârmă din Câmpia Turzii, la invitația evaluatorului Adrian Crivii de a scrie povestea vieții celui care a creat combinatul în anii 1920, evreul Izso Diamant, cu un sfârșit tragic în Al Doilea Război Mondial.
Am contribuit la recuperarea memoriei și a poveștii lui de viață. Acum traduc din engleză monografia dedicată lui Alfred Nobel, de 700 de pagini. Am descoperit-o într-un schimb academic în Suedia, am făcut cercetări la Fundația Nobel”, spune Attila Varga.
Cum va funcționa CCA
- După modelul Centrului de Istorie a Eugeniei și Rasismului, care funcționează sub egida IIGB ca punte de legătură cu centrul universitar Oxford, CCA își propune să consolideze relațiile cu partenerii institutului din mediul antreprenorial și de business.
- Inițiatorii proiectului sunt Daniel Metz – profesor Honoris Causa al UBB, Adelina Mihnea – director al agenției Ghepard Communication. Attila Varga – cercetător științific la Departamentul de istorie universală și relații internaționale a IIGB.
- CCA va aduce mai aproape de comunitatea academică personalități consacrate din mediul academic și de business, alături de care va construi evenimente și proiecte interdisciplinare.
- Obiectivele CCA includ publicarea de volume cu tematică antreprenorială; organizarea la ZAC a secțiunii dedicate istoriei antreprenoriatului în spațiul românesc; lansări de carte, interviuri și dezbateri în mass-media; proiecte și granturi axate pe antreprenoriat și transfer tehnologic; abordăarea interdisciplinară a antreprenoriatului și managementului în mediul de business și în instituțiile publice, facilitând cooperarea dintre sectoarele privat și cel public; parteneriate cu instituții și companii de prestigiu din țară și străinătate în vederea implementării unor proiecte comune.
- Noul centru va avea la dispoziție o echipă interdisciplinară de la IIGB. Membrii CCA vor fi personalități consacrate din domeniul antreprenorial, cercetători, profesori de la universități de renume, reprezentanți de marcă ai unor branduri și companii importante.
- Şedinţele de lucru ale membrilor CCA vor avea loc în incinta IIGB, Biblioteca Academiei Române din Cluj și NTT DATA Tower.
Următorul proiect: istoria Porsche
“Toate aceste proiecte despre IT, energie le vom include în viitorul Centrul de Cercetări Antreprenoriale (CCA), pe care îl inaugurăm în octombrie, la ZAC. CCA va reuni, sub cupola IIGB, toți partenerii, antreprenorii și oamenii de afaceri care au fost alături de noi. Vor avea aici un spațiu, o platformă a lor. Ne vom întâlni în diferite locuri, organizăm lansări de carte la sediul companiilor, inclusiv în hale de producție.
Lucrăm la un dicționar de antreprenoriat, vom avea proiecte dedicate transferului de tehnologie informatică și în automotive. Energia nucleară și medicina vor genera teme de cercetare medicală. Vom invita la CCA nume conscrate: Carmen Petcu – De’Longhi, Marius Mihailovici – Porsche România, Claudia Indreica – Psihoselect, Liviu Ilieș – UBB, alături de Daniel Metz, Nina Moldovan.
Deci vor fi și profesori care predau economie, pe lângă management, antreprenoriat, dar și președinți de companii, antreprenori pur-sânge. CCA nu va fi un centru doar de teorie pură, ci combinată cu practica, iar dezbaterile vor fi publice. Când vom lansa dicționarul de antreprenoriat vrem să facem joncțiunea între universitari și businessmeni.
Pot să desconspir că anul viitor, când renumitul brand Porsche va avea 10 ani de activitate în România, IIGB o va marca printr-un album sau un tratat. Nu va fi o carte cu viziunea istoricului, ci o punte de regăsire a celor despre care e vorba. O văd ca un dialog între istorici și specialiști în automotive prin care ne vom îndrepta spre comunitate și vom ajuta să înțeleagă activitatea unei companii pe o durată lungă. Iar aici este loc pentru istoric, ingineri, psihologi. Cercetarea viitorului se va raporta obligatoriu la inter și transdisciplinaritate”.
Cel mai vechi institut de istorie al României
IIGB este o instituție de cercetare fundamentală în domeniul științelor umaniste. A fost înființat sub patronajul Regelui Ferdinand I, după inaugurarea Universității Românești din Cluj și poartă numele lui George Bariț, fondatorul presei de limbă română în Transilvania. De-a lungul timpului, a fost condus de Ioan Lupaș, Alexandru Lapedatu, Constantin Daicoviciu, Ștefan Pascu, Camil Mureșanusau Nicolae Edroiu. Dintre toate institutele de istorie ale Academiei Române, IIGB se remarcă prin cea mai largă deschidere către comunitate, stabilind parteneriate cu nume consacrate din business: NTT, Radisson Blu Cluj, Porsche, De’Longhi, Banca Transilvania, Foundever, Nuclearelectrica, Asociația Femeilor de Afaceri Cluj, Clubul Francofon de Afaceri Cluj, Fundația Transilvania Leaders.