Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Centura Făgărașului, 6 km de drum nou, finalizată de STRABAG cu 6 luni mai devreme

Centura Făgăraș – 6 km de drum nou

Centura Municipiului Făgăraș, în valoare de 47 milioane lei, construită de compania STRABAG, a depășit 90% grad de realizare. Construit pe un vechi drum tehnologic din `70, în 2025, centura va rezolva problema stringentă a traficului greu, deviindu-l prin nordul municipiului. Constructorul va da centura în trafic până la sfârșitul lunii aprilie 2025.

6 km de drum nou ușurează traficul celor care vor tranzita Făgărașul, pe traseul Brașov – Sibiu. Varianta ocolitoare a fost construită de la zero pe cursul unui drum tehnologic vechi. Structura drumului este la nivel de autostradă.

„Ca și structură, profilul este de autostradă. S-a stabilizat cu un strat de formă în grosime variabilă  între 20 și 30 de centimetri, peste care am venit cu balast fundație de 30 cm. Proba balast a stabilizat 24, apoi trei staturi de asfalt – 864. Este o structură care va rezista la trafic greu. Centura are 5,925 km, din girație în girație. Lucrarea a mai presupus 2 poduri. Este un profil de drum național, la 7 m partea carosabilă”, a explicat George Nica, technical project manager STRABAG.

Stadiul fizic al lucrărilor a depășit 90%. Execuția în teren a început în luna februarie 2024 și are ca deadline octombrie 2025.

„Am început execuția fizic în februarie 2024. În noiembrie s-a făcut descărcarea arheologică. Din ianuarie-februarie am început la partea de decopertare și începând cu luna mai am început pe partea de stabilizare a terenului de fundare. În aproximativ în 14 luni finalizăm lucrarea deși termenul de finalizare este octombrie 2025”, a mai declarat pentru Transilvania Business reprezentantul STRABAG.

Varianta Ocolitoare a Făgărașului, livrată cu 6 luni mai devreme

Contractul pentru proiectarea și execuția Centurii municipiului Făgăraș, în valoare de 47 de milioane de lei, semnat în iunie 2023, are ca durată de realizare 27 de luni. Constructorul anunță că va livra proiectul cu 6 luni mai devreme.

„Am avut ceva provocări pe partea de relocări de gaz. Protecția de gaz a mers un pic mai greoi, mai exact pe partea de procedură de avizare din partea distribuitorului. Pe partea de protecție și de relocare de apă și canal, am mers foarte bine. La fel și partea de telecomunicații și ITS. Așa cum se și vede în proiect, traseul centurii este, de fapt, un drum tehnologic vechi, din anii `70, probabil de când s-a lucrat la partea de contra-canal. Am avut două poduri mai mari, unul oblic peste contra canal, iar unul peste cursul de apă Racovița. În total 50 m. Stadiul fizic este de 90%. Consider că o să finalizăm până la sfârșitul lunii aprilie, dacă nu intervin intemperii de lungă durată”, a mai arătat George Nica, technical project manager STRABAG. „Pe partea de parapeți am avut un furnizor din Italia, iar pentru montaj am apelat la firma Roger, cu care am mai lucrat și pe Valea Oltului. Partea de panouri fonoabsorbante le-am făcut în regie proprie, cu material din Austria. Marcajele orizontale le-am făcut cu Girod Semnalizare, iar pe cele verticale cu Belfry din Ungaria. Lucrările STRABAG le-am realizat doar cu muncitori români.”

Ce a mai rămas de făcut

În mare parte din cei 6 km, constructorul a acoperit calea de rulare cu stratul de asfalt final, cu excepția girațiilor 1 și 3, și a zonelor adiacente acestora, de la intrarea în și ieșirea din Făgăraș, pe sensul Brașov – Sibiu.

„Mai avem de finalizat partea de parapete, indicatoare și racordul cu DN1 la cele două girații, respectiv 1 și 3. Girația a doua de pe traseu, care este și în interiorul localității, este redată traficului deja. S-au făcut și marcajele rutiere. Stratul de uzură e tras. Se lucrează la marcajele rutiere. Panourile fonoabsorbante și indicatoarele sunt executate deja. Tot ce ține de aliniamentul centurii este finalizat”, a subliniat George Nica, technical project manager STRABAG.

Articol publicat în ediția tipărită a revistei Transilvania Business nr. 136 (10 martie – 8 aprilie 2025)



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Un nou pasaj suprateran pe Centura Oradea peste linia Tram-trenului spre Băile Felix

Articolul următor

Soluții de curățenie inteligente pentru companiile mari: One Way lansează în Cluj-Napoca robotul autonom Rex

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share