Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Eveniment culinar – Festivalul Cârnatului Proaspăt de la Nădlac – în 10 – 11 mai

Unul dintre cele mai așteptate evenimente culinar – gastronomice din Vestul țării va avea loc în weekend la Nădlac. Este vorba despre Festivalul Cârnatului Proaspăt de la Nădlac, care va avea loc în Parcul Mare din Nădlac, în perioada 10-11 mai 2025.

„Vă aștept în număr cât mai mare, sâmbătă, 10 mai, între orele 10:00 și 12:30, când are loc loc întreg spectacolul culinar: întrecerea echipelor formate din patru pasionați, care fac rețeta proprie de cârnaț, cu multă boia, cu chimen, aşa cum au moştenit-o din familie. Se anunță echipe locale, dar şi din Ungaria şi Serbia, unde sunt puternice comunități slovace, dar şi din Slovacia şi Cehia”, spune Claudia Romana Rista, un adevărat ambasador al zestrei culinare nădlacane și promotor al culturii slovace din Nadlac.



Istoric

Potrivit diplomatului culinar, supranumit și „Fata care gătește cu flori”, Festivalul Cârnatului Proaspăt de la Nădlac din Mai 2025 se ține în Parcul Mare din Nădlac, în aer liber, intrarea fiind gratuită.

Inițial, prima ediție a fost un concurs de pregătit „cârnați proaspeți”, integrat în cadrul tradiționalului Festivalul al Cârnatului Uscat. În al doilea an, organizarea celor două a fost, de asemenea, comună, dar desfășurată în aceeași zi, la ore diferite, pentru a evita suprapunerile. Ulterior însă, organizarea s-a separat complet, iar Festivalul Cârnatului Proaspăt s-a conturat ca un mini-eveniment distinct, programat la câteva săptămâni după Festivalul Salamului de Nădlac ca o provocare culinară pentru slovacii din patru țări.

În încercarea de a se alinia mișcărilor gastronomice regionale cu tradiții de 30-40 de ani din Ungaria și Serbia, acest festival a lansat o frumoasă provocare pentru comunitatea locală și de prietenie: adună echipe mixte de măcelari pasionați din Nădlac și din localitățile învecinate, dar și echipe, în mare parte de slovaci, venite din Serbia, Ungaria, Cehia și Slovacia.

Prepararea cârnaților proaspeți, un spectacol matinal între 10:00 şi 12:30

Cârnatul proaspăt, preparat neapărat cu boia, este vedeta competiției care are loc la primele ore ale dimineții.

„Am avut onoarea să fac parte din juriul competiției la edițiile trecute. Pentru vizitatori e un prilej perfect pentru socializare, dar și pentru a învăța din mers, urmărindu-i pe meseriași în acțiune. Atracția principală a mini-festivalului este, aşadar, dimineața, între orele 10:00 și 12:30 și atunci chiar merită să veniți! Atunci se întâmplă tot spectacolul culinar care dă și numele evenimentului: prepararea cârnaților pe loc, energia echipelor, schimbul de rețete, totul într-o atmosferă veselă”, susține „Fata care gătește cu flori”.

Degustările gratuite concurează cu standurile localnicilor de pe aleea parcului, care pregătesc ceaune şi grătare, dar şi găluşte slovăceşti.

Găluștele dospite – o tradiție culinară slovacă în pragul dispariției

Claudia Romana Rista recomandă cu căldură vizitatorilor să nu plece fără să guste din Găluștele dospite, cunoscute și sub numele de tăuțești, pregătite de mai multe echipe de femei din comunitate, chiar dacă trebuie să se înarmeze cu răbdare pentru a sta la coadă.

De-a lungul timpului, am lansat constant ideea ca Nădlacul să aibă propriul mini-festival dedicat Găluștelor slovăcești, o tradiție valoroasă care se pierde vizibil de la an la an, și care e păstrată cu sfințenie doar de veteranele pasionate. Trag acest semnal de alarmă și pe această cale cu speranța că nu se va pierde de tot această moștenire culinară. Ar fi mare păcat ca Nădlacul să rateze «trenul» și să nu se înscrie în valul cu potențial imens al găluștelor, în toate festivalurile din țară, o direcție în care ar putea chiar să depășească notorietatea tradiționalilor lángoși”, afirmă diplomatul culinar.

 Povestea Nădlacului

Nădlacul are o poveste impresionantă: au trecut 222 de ani de când primii coloniști slovaci evanghelici luterani s-au stabilit aici, venind din localități înființate de slovaci: Békéscsaba, Tótkomlós și Szarvas. Astăzi la Nădlac trăiește cea mai mare comunitate de slovaci din România.

Tradițiile lor sunt păstrate și conturate, iar eu, ca arădeancă, sunt mândră să fiu alături de mai bine de un deceniu de această comunitate harnică și determinată care dă valoare acestei specialități locale capabile să ne ducă faima oriunde în lume”, precizează Claudia Romana Rista.

 Cine este Romana Rista

Diplomatul culinar – Claudia Romana Rista este cunoscută publicului ca „Fata care Gătește cu Flori, dar și prin volumele de patrimoniu culinar „Zestre Culinară- Rețete de Colecție din sate românești” și „Caiet de rețete săsești”. Prin proiectele, „Jurnal de zestre culinară”, „Zestrea Măcelarilor”, „Săru’mâna pentru masă” și demersurile de diplomație culinară recuperează rețete tradiționale și promovează multiculturalitatea prin povești locale din toate colțurile României, dar și din țările vecine. Claudia Romana Rista se mândrește cu rădăcinile ei bănățene, multietnice. Ii puteți urmări activitatea și proiectele de conservare de patrimoniu și identitate culinară multietnică și multiculturală pe rețelele de socializare şi în articole de diplomație culinară din presa națională.

Comtim este partener al Festivalului Cârnatului Proaspăt de la Nădlac, organizat de Primăria Nădlac.

Duminică, 11 mai, de la ora 17:00, va avea loc un concert în aer liber susținut de formația „Porubski & Jačiansky”.

Foto: Claudia Romana Rista

 





Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Neversea Kapital

Clujul dă lovitura la București. Sold out la abonamentele Neversea Kapital

Articolul următor

Primul zbor cargo pe Aeroportul Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

Radiator Design Show 2025 by ESENZIO

ESENZIO vă invită la cea de-a doua ediție a Radiator Design Show, un eveniment exclusivist dedicat designului și…
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Crama Jelna a luat bronzul la Top Hotel Awards

Pentru a treia oară consecutiv vinarii bistrițeni se clasează pe podiumul competiției destinate industriei ospitalității din România. „Suntem…
CNIPT
Citeste mai mult

Peregrinări prin Țara de Jos a Călatei

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Zalău va promova această zonă a județului Sălaj printr-un tur…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share