La „Green Campus”, eveniment găzduit de Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii (FZB) Cluj, liceenii vor învăța despre biotehnologii în artă, falsuri alimentare, biotopul acvacol, comportamentul și bunăstarea animalelor sau viața albinelor și viermilor de mătase
Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) își deschide porțile în 10 mai pentru liceenii pasionați de științele vieții. „Green Campus 2025 – Facultatea e mai cool decât credeai” este evenimentul dedicat tinerilor care nu cunosc încă programele de studii de licență ale FZB: zootehnie, biotehnologii, comportamentul și bunăstarea animalelor.
Au confirmat prezența 150 de elevi din clasele XI-XII de la licee și colegii tehnologice din localitățile Seini, Dej, Șimleu Silvaniei, Cluj-Napoca și Bistrița, care vor avea parte, prin grija profesorilor și a celor 45 de studenți voluntari, de un program variat în campusul USAMV, începând cu ora 10:00.
Evenimentul organizat în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Avram Iancu” Cluj include ateliere și prezentări atractive, alături de activități curriculare.
Activitățile din program:
- Biotehnologii în artă – realizarea prin intermediul biotehnologiei de micropropagare de pandantive din plante crescute in vitro, care pot fi purtate ca accesorii;
- Chimia altfel – atelier la care au loc experimente, cum ar fi realizarea unui vulcan sau a unei reacţii chimice, cu obținerea unei oglinzi de argint depuse pe pereții unei eprubete;
- Lapte sau vrăjeală? – atelier în cadrul căruia elevii vor deveni „detectivi”, încercând să descopere falsurile alimentare;
- Alimente funcționale – elevii vor învăţa care sunt alimentele cu beneficii pentru sănătate şi vor realiza un aliment-medicament sau un aliment inovativ; se va prepara, într-un mod amuzant, o înghețată delicioasă din iaurt probiotic, cu ajutorul azotului lichid;
- Bee smart, bee heathy, bee good! – atelier ce aduce la lumină, cu ajutorul unui stup de observație, viața unei familii de albine, plus degustare de produse ale stupului (miere, polen). Se va intra și în lumea mai puțin cunoscută a viermilor de mătase, cu prezentarea etapelor din viața acestora și a aplicațiilor produselor sericicole;
- Animal quizz – un atelier distractiv care transpune elevii în lumea văzută prin ochii animalelor, încurajând competiția printr-un set de întrebări despre comportamentul și bunăstarea animalelor (de companie, de fermă și exotice);
- Biotop acvacol – vizită la complexul acvaristic al universității, urmată de atelierul de amenajare și populare a unui acvariu;
- MicroVerse – prezentarea lumii nevăzute a celulei umane, unitatea fundamentală a vieții. Prin observație directă la microscop, elevii vor descoperi structura și misterul care stau la baza existenței noastre;
- Molecula vieții – atelier demonstrativ de extragere și utilizare ADN;
- Universul plantelor – elevii vor învăța despre plantele și semințele folosite în hrana animalelor și a omului, precum și despre o metodă de evaluare a producției de iarbă din pajiști;
- ISU Cluj – prezentare și demonstrații de măsuri prim-ajutor;
- Vizionarea clipurilor realizate de echipe studențești în cadrul atelierului de cinematografie ”Comunicarea științifică prin povestiri, filme și animație”. Tematica scurtmetrajelor: provocările și realizările muncii de cercetare la USAMV.
”Fiind mereu în contact cu viitorii candidați și cerințele acestora, FZB a reformat profund programele de studii oferite la admitere. Din 2023 s-au reformat programele de studii din domeniul biotehnologii, fiind prima facultate din România care a înființat si scos la concurs locuri la admitere la acest program.
Facultatea noastră a făcut pași importanți în internaționalizare, anual având înscriși studenți străini și primind tot mai multi studenți Erasmus, care vin în mobilitate la programele noastre, mai ales din Franța, Spania, Polonia, Turcia”, a spus decanul FZB, Daniel Dezmirean.
Green Campus 2025 se află la cea de-a VIII-a ediție, iar din 2017 și până în prezent au participat 1.500 de liceeni din mai multe județe la evenimentul anual organizat de către FZB. Și la ediția din 2025, participanții vor fi invitați la finalul evenimentului la tradiționalele degustări de plăcinte și gulyas.