Acordul dintre Fermele Agricole Silvania (FES) și Barcolact prevede comercializarea brânzeturilor ecologice maturate în unitățile de vânzare ale cooperativei sălăjene.
“Este un produs cu totul excepțional, de altfel unicele brânzeturi maturate din lapte de vacă fabricate la noi, în Sălaj, la Sâg. Aș spune că e un produs montan cu gust de flori naturale, se vede că provine dintr-o zonă cu biodiversitate ridicată”, apreciază Ionuț Coste, director de producție la Silvania.Bio, brand al cooperativei FES.
Primul lot de brânzeturi de Sâg a fost distribuit în unitățile de vânzare ale FES din comuna Crișeni și dintr-un mall din municipiul Zalău. Brânzeturile cu cimbrișor produse de Barcolact și-au făcut apariția din acest an, fiind comercializate inițial la „poarta” unității de producție și la piața agroalimentară din Sâg.
Proiectul european a fost finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Laptele este recoltat de la vacile crescătorilor locali de animale de pe pășuni montane, reuniți într-o asociație profesională. Produsele obținute sunt naturale, fără aditivi, după rețete tradiționale și cu plante aromatice crescute în grădina locală.
Proiectul s-a derulat în parteneriat cu Grupul de Acțiune Locală Poarta Transilvaniei – facilitator de dezvoltare rurală, Universitatea de Științe Agricole Cluj – cercetare, Asociația Crescătorilor de Bovine Sâg – procesare. Acesta s-a ridicat la 594.737 €, fiind concretizat într-o unitate de procesare a laptelui și un spațiu de maturare printr-un proces inovativ. Produsele obținute sunt Brânza de Sâg, cu sau fără cimbrișor.

Supervizați de USAMV Cluj
În această vară, ministrul agriculturii, Florin Barbu a monitorizat, în Sălaj, mai multe investițiile din agricultură și zootehnie finanțate din fonduri UE și naționale prin PNDR și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Programul a debutat în comuna Crișeni. FES valorifică fondurile UE în dezvoltarea unui lanț agroalimentar ecologic complet: cultivarea pământului, procesare și distribuție.
Investițiile realizate la FES includ fermă de bovine pentru reproducție (850 capete), abator și o unitate de procesare carne, unitate de procesare lapte, depozit de cereale și oleaginoase (8.000 tone), un uscător de cereale pe bază de biomasă, fabrică de nutrețuri combinate, magazin de prezentare cu punct gastronomic local, achiziții de utilaje agricole și mașini de transport.
Cooperativa exploatează 2.200 ha cultivate ecologic și dețind un efectiv de 2.000 bovine. Producția zilnică cuprinde 18 tone de lapte ecologic, 4,5 tone de carne pe săptămână, 1,2 tone de ulei presat la rece pe zi. Toate sunt certificate ecologic și obținute prin metode sustenabile. Cifra de afaceri a FES depășește 60 de milioane lei, fiind o afacere integrată, sustenabilă și 100% românească.




