Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Compania de Apă Someș, blocată la noi autorizări în Zalău

Oficialul zălăuan a inspectat lucrările de apă și canalizare din municipiu

Municipalitatea din Zalău refuză eliberarea de noi autorizații până când Compania de Apă Someș (CAS) nu finalizează lucrările începute.

“Proiectul CAS pentru lucrări la rețelele subterane a creat prea mare disconfort pentru cetățeni. Încurcă prea mult proiectele primăriei pentru modernizarea orașului. Am convocat o nouă întâlnire cu reprezentanții părților din proiect. Le-am comunicat deciziile municipalității pentru a aduce lucrurile la normal.

Am decis că nu le mai eliberăm autorizații de începere de noi lucrări până nu finalizează unde au început și nu repară străzile pe care au acum lucrări. Să le aducă la stadiul inițial. Au început în prea multe locuri, lucrează mult prea încet. Străzile pe care intervin rămân impracticabile în urma lor”, consideră viceprimarul Teodor Bălăjel.

“Ne temem că vom rămâne cu orașul vraiște”

Proiectul CAS, cu finanțare europeană, pentru extinderea rețelei de apă și canalizare pe 95 de străzi din Zalău, trebuie finalizat în iunie. Estimările sunt că este realizat abia 30%. “Sunt riscuri mari să rămânem cu orașul vraiște dacă încep lucrări noi pe străzi și nu le încheie, așa cum avem deja în istoric, lucrări începute de multă vreme, pe care constructorul se mișcă anevoie, fără perspective rezonabile.

Logica era ca acest proiect al CAS să fie de fapt încheiat înainte ca primăria să deruleze proiectele proprii de modernizare. Proiectul este vechi, dar a fost derulat cu încetinitorul. Administrația a făcut între timp proiecte de modernizare a orașului, a așteptat după lucrările CAS. Unde nu am mai putut aștepta am finalizat proiecte mari de modernizare”. CAS este mult în urmă și face deranj în orașul modernizat, consideră oficialul zălăuan.

Cer soluții de lucrări mai puțin invazive

“Le-am cerut să termine până în 30 aprilie lucrările la apă și canal pe străzile Porolissum, Bujorilor, Moigradului și Cetății, unde vrem să începem modernizarea după modelul celorlalte mari artere din oraș și să avem drum de calitate din bulevard, prin str. T. Vladimirescu, până în capătul Ortelecului.

Le-am mai avizat lucrări și pe str. Tipografilor. Vrem să se ocupe de închiderea șantierelor unde au început lucrări și să refacă străzile la stadiul dinainte de a le sparge. Suntem temători, după experiența de până acum, și vizavi de alt proiect al CAS pentru modernizări ale rețelelor existente. Deocamdată am avizat lucrări din acest proiect pe str. Industriilor, să le testăm capacitatea și modul de lucru.

Înainte să le dăm avize în zonele centrale căutăm să-i convingem să vină cu soluții cât mai puțin invazive de a intervenție în subteran, să nu strice străzile modernizate și să creeze disconfort. Condiționările impuse de primărie lucrărilor la rețelele de apă și canal sunt obligatorii după experiența cu modul de lucru de până acum în acest proiect care nu e gestionat de municipalitate”, motivează administrația locală.

Contract de 59 de milioane de lei

CAS a semnat cu municipalitatea, în 2021, un contract de lucrări pentru reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare. Acesta se derulează în cadrul programului major de investiții derulat de CAS prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Contractul este de 59 de milioane de lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, cu execuție în doi ani.

Zalăul este singurul oraș din aria deservită de CAS ce beneficiază de două contracte de lucrări la rețele în cadrul POIM Cluj – Sălaj. Megaproiectul regional al CAS din județele Cluj și Sălaj este de 1,6 miliarde de lei, fără taxa pe valoarea adăugată. Finanțarea investiției se face 92,18% din fonduri publice nerambursabile, din care 85% Fondul de Coeziune al UE.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Banca Transilvania (BT) Cluj a convocat acționarii pentru aprobarea distribuirii de dividende de 800 milioane de lei.

Banca Transilvania propune dividende de 160 de milioane de euro

Articolul următor
Viitoarea unitate de producție farmaceutică Stada Arzneimittel, din Parcul Logistic Arieș (PLA), a primit autorizație de construire.

Fabrica Stada a primit autorizația de construire

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share