Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

“Silicon Valley de Cluj” a devenit reper imobiliar

Cluj Innovation Park (CIP), complexul de inovare de pe Dealul Lomb, suscită interes nu doar din partea companiilor, ci și a dezvoltatorilor imobiliari din zonă.
Prezența centrelor CREIC și TEAM a animat piața imobiliară pe Dealul Lomb | Foto: CIP

Cluj Innovation Park (CIP), complexul de inovare de pe Dealul Lomb, suscită interes nu doar din partea companiilor, ci și a dezvoltatorilor imobiliari din zonă.

“Suprafața CIP este de 18 ha, însă am avem nevoie de extindere, ținând cont de cerere. Halele din Centrul TEAM sunt ocupate 100%. Rezidenții din TEAM sunt din domenii ca robotică, automatizări. Centrul CREIC suscită interes la rândul său. Avem multe cereri de închiriere pentru evenimente, conferințe, training-uri pe IT, educație, clustere.

Cele trei laboratoare pe care le-am dotat cu echipament sunt solicitate de tineri. Sunt grupuri de elevi care vin din alte județe să vadă ce posibilități au la anumite facultăți”, a detaliat Ania Pașcalău, director de marketing al CIP, pentru Transilvania Business.

“Clusterul AgroTransilvania va oferi suport pentru evenimente, iar rețeaua Moldovan va amenaja un restaurant, o terasă, aveam nevoie aici de un operator HoReCa. Pe partea de energie, va fi realizat un parc fotovoltaic de 1 MW, plus o componentă eoliană.

Inițial panourile fotovoltaice erau programate pe un teren separat, însă proiectul se reanalizează, în sensul în care acestea să fie amplasate pe clădirea CREIC. Drumul de acces este acum circulabil, fiind aproape finalizat. Toată această dezvoltare de infrastructură se repercutează pozitiv asupra zonei. De altfel, mulți dezvoltatori imobiliari își prezintă oferta prin amplasare lângă CIP”.

Amfiteatru înierbat la exterior

Parcul de inovare de pe Dealul Lomb (botezat “Silicon Valley de Cluj”, “Hollywood-ul pitic”, “Buftea de Cluj”) și-a început activitatea din 2019. Acesta cuprinde Centrul Regional de Excelență pentru Industriile Creative și Centrul Tehnologie, Evoluție, Antreprenoriat și Microîntreprindere.

Centrele sunt administrate de CIP. În șase luni de la inaugurare, gradul de ocupare a CIP atingea 50%. CREIC este dispus pe patru etaje, cu o suprafață utilă de 13.300 mp. Acesta dispune de hală studio, spații de birouri și multifuncționale, ateliere de creație, amfiteatru înierbat în aer liber.

TEAM este format din cinci microhale de producție, parcele închiriabile, clădire de birouri și servicii suport. CIP este un proiect cu fonduri europene al Primăriei Cluj-Napoca. În jurul său ar urma să ia naștere Cluj Innovation City, orășel în care vor lucra și locui 20.000 de persoane.

Energie solară pentru funcționarea CIP

Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare Cluj a lansat o licitație pentru un parc fotovoltaic și eolian. Acesta urma să fie amplasat lângă clădirea TEAM, în parteneriat cu CIP.  Obiectivul proiectului din bani europeni era crearea unui centru de cercetare pentru testarea în condiții reale a eficienței energetice produse de panouri fotovoltaice moderne și turbine eoliene. Clusterul Transylvania Energy Cluster viza alimentarea parțială cu energie alternativă a clădirilor din CIP.

Science Campus, proiect de 45 milioane euro

Municipalitatea clujeană și Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) vor să edifice, peste drum de CREIC, Science Campus, o investiție de 45 milioane euro. Primăria va avea un Science Center, o piață urbană, terenuri de sport, iar UBB, un minicampus. Ultimul va include Institutul InfoBioNano4Health, Facultatea de Matematică și Informatică și un cămin studențesc. Proiectantul Science Campus va câștiga 3 milioane de euro, campionul concursului internațional fiind desemnat în 23 iunie.

FIX și-a ținut aici prima competiție

Fondul de Inovare și Experiment (FIX) Cluj a organizat, la CREIC, prima ediție a competiție sale Demo Day. Dintre 36 de echipe s-au desemnat 10 câștigătoare, recompensate cu câte 12.000 de euro. FIX este primul fond de inovare dedicat finanțării inițiativelor antreprenoriale ale tinerilor clujeni. Acesta este derulat de Primăria Cluj-Napoca, Clusterul de Educație C-EDU, Fundația Botnar. Echipele sunt formate din tineri de 16-26 de ani care locuiesc, studiază sau lucrează în Cluj-Napoca. Programul vine în ajutorul echipelor prin granturi de până la 50.000 de euro pentru a experimenta, a testa și a-și dezvolta proiectele inovatoare.

Cum își prezintă imobiliarii oferta

Iată cum este descrisă proprietate din zonă, pe platforma Imobiliare.ro: “Teren extravilan de vânzare în zona Valea Chintăului. Se află poziționat pe deal, vis-a-vis de Terra Gardens, la 1 km distanță de str. Valea Chintăului, 1,3 km față de CIP, 6 km de Auchan Iris. Datorită poziționării în apropiere de viitorul parc de afaceri Lomb, terenul reprezintă o oportunitate de investiție”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

The CEE Summit – 8th edition – Unity & Resilience

Articolul următor

Parcurile Industriale din Bihor, exemple de bune practici

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share