Publicul timișorean se poate considera un răsfățat al evenimentelor culturale din prima parte a anului, pentru că agenda celei de-a șasea ediții a Salonului de Carte Bookfest Timișoara este una cu adevărat excepțională. Astfel, între 6 și 9 aprilie, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara (CRAFT), de vizavi de Sala Olimpia, Bookfest Timișoara a pregătit un program de cinci stele ce cuprinde lansări de carte, proiecție de film și întâlniri cu cei mai remarcabili autori contemporani.
În cele patru zile de sărbătoare culturală, vizitatorii vor avea ocazia să răsfoiască cele mai interesante noutăți editoriale și să găsească cele mai inspirate cadouri pentru cei mici, dat fiind că Sărbătorile Pascale vor fi la doar o săptămână distanță. Cu o ofertă de circa 25.000 de volume la cele mai bune prețuri și din cele mai variate domenii, la Bookfest Timișoara vor fi prezente unele dintre cele mai importante edituri din România, între care Humanitas, Polirom, RAO, Corint, Curtea Veche, ART, Nemira, Trei, Univers, ALL, Nomina, Univers Enciclopedic, dar și distribuitori de carte străină ca Okian sau Astro.
Sărbătoare Șerban Foarță la Bookfest Timișoara
Reputatul traducător și poet Șerban Foarță va fi, în prima zi de Bookfest Timișoara, protagonistul a două evenimente organizate de Editura Universității de Vest și de Biblioteca Județeană Timiș. Astfel, de la ora 17, Șerban Foarță își va prezenta volumul Un ev enorm şi delicat, Poeţi francezi ai veacului de mijloc, Tălmăciri şi glose, apărut la Editura Universității de Vest, o antologie din cei mai renumiți poeți francezi ai Evului Mediu, iar de la ora 18:00, Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” va prezenta scurtmetrajul ȘerbAnno Domini – un documentar dedicat poetului bănățean. Alături de Șerban Foarță vor fi prezenți și directorul Bibliotecii Județene Timiș, Tudor Creţu, dar şi profesorul universitar Marcel Tolcea.
În a doua zi de Bookfest Timișoara, autoarea israeliană de origine română Riri Sylvia Manor își va lansa, de la 18.30, volumul biografic Bucuria de a nu fi perfectă – Memorii. București/Tel Aviv 1941–2015, apărut la editura Humanitas. Fiică a unui om de afaceri bucureștean, Riri Sylvia Manor a emigrat în Israel în 1960, unde a început o carieră științifică prodigioasă în domeniul neuro-oftalmologiei, pentru care a fost, de altfel, și decorată de statul Israel în 2015.
Viața lui Corneliu Zelea Codreanu, povestită de Tatiana Niculescu
Evenimentele editurii Humanitas vor continua sâmbătă cu o serie de lansări și întâlniri cu scriitori de excepție. Astfel, la ora 12:00, va avea loc lansarea celui mai recent volum al istoricului Lucian Boia – Un joc fără reguli, bestseller la Târgul de Carte Gaudeamus 2016. Vor participa alături de autor Cornel Ungureanu și Robert Şerban. Evenimentul va fi urmat și de o sesiune de autografe.
Apoi, la 13:00, va avea loc lansarea volumului Eu, Dracula și John Lennon, Povestirile unui trăitor și uluit observator în România comunistă și în mirificul Occident, de Jan Cornelius. Vor vorbi: Jan Cornelius şi Robert Şerban.
De la ora 13:30, vizitatorii vor putea asista la lansarea cărții Pelinul negru, de Ioana Nicolaie, un roman despre tragedia de la Cernobâl privită prin ochii unui copil. Volumul proaspăt apărut va fi prezentat, alături de autoare, de criticul literar Dan C. Mihăilescu şi de Lidia Bodea, directorul editurii Humanitas. În continuare, de la 14:15, un alt bestseller Gaudeamus 2016, volumul Inocenţii de Ioana Pârvulescu, va fi prezentat de: scriitoarea Adriana Babeţi, Dan C. Mihăilescu şi Lidia Bodea.
La ora 15:00, Denisa Comănescu, Dana Crăciun şi Mircea Mihăieş vor prezenta proiectul Hogarth Shakespeare, Jeanette Winterson – O paranteză în timp; Howard Jacobson, Shylock este numele meu. Evenimentul va fi umat la ora 15:45, de lansarea, în premieră națională, a volumului Mistica rugăciunii și a revolverului – Viața lui Corneliu Zelea Codreanu de Tatiana Niculescu, o docu-ficțiune originală care poartă cititorul prin cele mai importante momente din viața liderului legionar interbelic. Alături de autoare, vor vorbi publicistul Cristian Pătrășconiuşi Lidia Bodea.
Marele final al lansărilor Humanitas de sâmbătă va avea loc la ora 16:30 şi va consta într-o întâlnire a publicului cu Mircea Cărtărescu, cel mai premiat scriitor român contemporan.
Apoi, la ora 18:00, va urma lansarea volumului Întrebări puse La Punkt de Cristian Pătrăşconiu, volum apărut la Editura Universității de Vest. Alături de autor vor lua cuvântul Adriana Babeţi, Mircea Mihăieş, Vasile Popovici, Cornel Ungureanu, Robert Şerban, Smaranda Vultur, Daniel Vighi şi Dan Negrescu.
Cristian Tudor Popescu își prezintă Viața și opera
Și cea de-a patra zi de sărbătoare a cărții, care coincide în mod fericit cu Duminica Floriilor, va fi una plină pentru vizitatorii Bookfest Timișoara, care vor putea alege dintr-o multitudinde de lansări de carte și întâlniri cu cei mai îndrăgiți autori. Astfel, la ora 11:00, programul va începe cu lansarea volumului Periplu prin malefic, al autorilor Dana Percec şi Dan Negrescu, apărut la Editura Universității de Vest și care va fi prezentat de Adriana Babeţi şi Reghina Dascăl.
De la ora 12:00, Denisa Comănescu, Cristina Chevereşan, Robert Şerban vor prezenta cele mai noi cărți din colecția Raftul Denisei, a editurii Humanitas Fiction.
Editura Polirom va fi prezentă la Bookfest Timișoara cu o bogată serie de lansări de carte și ședințe de autografe: de la ora 13:00 va avea loc lansarea volumului De la Burebista la Iohannis. Istorii, analize, satire de istoricul Sorin Mitu, un observator plin de umor dar, în același timp, atent al întâmplărilor relevante din trecutul și prezentul românilor.
De la ora 13:30, scriitorul și traducătorul Radu Pavel Gheo își va lansa Disco Titanic, un roman local, al cărui personaj central este un patron de editură și erou al Revoluției din 1989 din Timișoara. Alături de autor, vor vorbi scriitoarea Adriana Babeți și editorul Bogdan-Alexandru Stănescu.
Începând cu ora 14:00, vizitatorii Bookfest vor putea să se întâlnească cu scriitoarea Aurora Liiceanu cu ocazia lansării celei mai recente cărți ale acesteia, intitulată Madlena. Vocea din dulap, apărută la editura Polirom. Invitați: Adriana Babeți și Adrian Șerban.
Următorul eveniment din seria Polirom va avea loc la ora 15:00, când celebrul jurnalist și scriitor Cristian Tudor Popescu va vorbi împreună cu Robert Șerban și Adrian Șerban despre cea mai recentă carte a sa, Viața și Opera, o colecție savuroasă de proze scurte care îl relevă publicului pe scriitorul Cristian Tudor Popescu, multă vreme pus în umbră de publicistul și comentatorul cu același nume.
În continuare, de la ora 16:00, va avea loc lansarea romanului Exitus, al jurnalistului și bloggerului Adrian Georgescu, volum apărut la editura Polirom. Invitați: Tudor Crețu și Bogdan-Alexandru Stănescu.
Ultima lansare a editurii Polirom va avea loc la ora 16:30 pentru volumul Scriitori la poliție, coordonat de scriitorul Robert Șerban.
Editura Universității de Vest va închide programul evenimentelor Bookfest cu două interesante lansări de carte. Astfel, la ora 17:00 va avea loc lansarea volumului G.I. Tohăneanu – Optimus Magister de I. Funeriu în cadrul căreia vor lua cuvântul scriitoarea Florica Bodişteanu şi profesorul universitar Marcel Tolcea, iar de la ora 18:00 va avea loc lansarea cărții Arhivele de folclor şi memoria culturală, a autoarei Maria Candale Grosu unde vor vorbi invitații Otilia Hedeşan şi Diana Mihuţ.
La fel ca la toate evenimentele Bookfest, intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele programate pe durata acestuia. În toate cele patru zile, Bookfest Timișoara va putea fi vizitat între orele 10:00 și 20:00.
Salonul de Carte Bookfest Timișoara este organizat de Asociaţia Editorilor din România și Primăria Municipiului Timișoara.
Citește și:
Tramvaie dotate cu sisteme ce reduc riscurile de coliziune, la Oradea
Oradea a primit deja primul tramvai echipat cu sistemul de ultimă generație care avertizează coliziunea frontală. Tram Forward…
3 iulie 2025
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
Femeia Belle Époque: Frumusețe și Eleganță
Muzeul Național al Banatului găzduiește la Bastion o expoziție extrem de interesată, denumită generic „Femeia Belle Époque: Frumusețe…
3 iulie 2025
Digitalizarea, cea mai mare provocare pentru companiile de arhivare fizică
Foarte multe companii de arhivare au făcut pasul spre digitalizare, pas care a însemnat și creșterea exponențială a…
3 iulie 2025
Clujul scoate de la buget 16 milioane € pentru noul spital de copii
Banii din rectificarea bugetului propriu al instituției județene vor fi alocați de pentru continuarea alertă a lucrărilor la…
2 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Bătaie mare pe “pașapoartele” Google la Cluj
Sute de studenți ai Universității Tehnice (UTCN) se luptă să prindă un loc în programul de securitate cibernetică…
2 iulie 2025
Mare târg în Maramureș. Produs de România, la prima descindere
Timp de trei zile, expoziția își propune să aducă împreună zeci de producători, artizani și vizitatori într-un spațiu…
2 iulie 2025
Investiții
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
DP World lansează în România primul scanner tip drive-through din CEE
Scannerul îmbunătățește securitatea și eficiența activității comerciale în România, iar, în plus, oferă predictibilitate business-urilor pe lanțurile de…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Edilul Kölnului: “Clujul devine un hub economic vibrant în IT și tech”
Dr. Ralf Heinen, “primarul cu papion”, ne-a explicat, într-un interviu în exclusivitate mijlocit de Clubul Oamenilor de Afaceri…
30 iunie 2025
Business sustenabil: Cum reduce Lava Knitting costurile cu 50% fără să scadă producția
Într-o industrie în care eficiența este adesea privită ca o simplă reducere de costuri, Lucian Fetea, directorul general…
30 iunie 2025
Goldbach Group demarează un proiect de retail în cartierul Maurer Residence din Târgu Mureș
Goldbach Group, holding ce reunește opt companii care se implică activ în dezvoltarea și implementarea unor proiecte complexe…
30 iunie 2025
Infrastructură
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
O asociere condusă de Global Industrial va executa pasajul subteran Oneștilor din Oradea
Asocierea formată din Global Industrial (lider), CML.RO și DP Proiect va avea la dispoziție 15 luni pentru finalizarea…
24 iunie 2025
Antreprenorul DPB consolidează în timp record DN 68A
Compania Drumuri și Poduri Banat a finalizat, înainte de termen, lucrările la DN 68A Coșava – Margina, unul…
24 iunie 2025
Noua parcare, pe 5 niveluri, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, gata în august
Drum Asfalt (lider de asociere) și Grup Construcții Est (asociat) au ajuns cu lucrările la parcarea supraetajată de…
23 iunie 2025
Turism
Parc botanic cât un cartier lângă Băile Figa. Proiecte de 70 mil. € la Beclean
Grădina Urbană Transilvania (GUT) și parcul de specializare inteligentă se numără printre marile investiții programate în orașul din…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 24 de crame, la Salonul Vinurilor Millésime
Salonul Vinurilor Millésime și-a consumat cea de-a VII-a ediție, în weekendul 13 – 15 iunie 2025 în Cetatea…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Educație
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Clujul scoate de la buget 16 milioane € pentru noul spital de copii
Banii din rectificarea bugetului propriu al instituției județene vor fi alocați de pentru continuarea alertă a lucrărilor la…
2 iulie 2025
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Începe admiterea la Universitatea din Oradea. În premieră, Învățământ dual
Universitatea din Oradea are alocate 2.020 de locuri bugetate pentru sesiunea de admitere 2025. Odată cu luna iulie…
1 iulie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Ovidiu Oltean învață antreprenorii cum să scape de frica vorbitului în public
Un eveniment marca Connect Timișoara, parte a Bizz.Club, care are obiectiv atât realizarea unui serios networking între antreprenorii…
29 iunie 2025
Fără cozi, fără hârtii: AJOFM Bihor mută serviciile în online
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor anunță implementarea la nivel local a Platformei PULS, un…
29 iunie 2025
Vicepreședintele Comisiei Europene a ajuns la Cluj
Roxana Mînzatu a analizat, la sediul celei mai mari universități din România, noul proiect european „Union of Skills”.…
28 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
