de Denisa MORAR
Ceremonia de punere a pietrei de temelie a fabricii de nutreţuri combinate UBM Feed Romania a avut loc miercuri, 22 noiembrie, în comuna mureşeană Sânpaul. Noua unitate de producţie va fi cea mai mare fabrică de furaje independentă – care nu produce pentru consum propriu – din ţară, cu o capacitate de producţie de 30 tone/oră, adică aproximativ 220.000 tone/an şi un flux tehnologic de ultimă generaţie, fiind una dintre cele mai moderne fabrici din Europa.
Necesitatea investiţiei a fost dată de situaţia actuală a pieţei furajelor din România, mai ales a celei din Transilvania, această zonă fiind excelentă pentru activităţi de zootehnie, ceea ce se poate observa uşor prin existenţa unui număr mare de ferme. Cu toate acestea, există un deficit în capacităţile de producţie a furajelor, oferta de pe piaţa internă nu satisface cererea, astfel că fabrica UBM Feed Romania SRL va veni în întâmpinarea şi ajutorarea considerabilă a fermierilor şi va susţine dezvoltarea productivităţii fermelor din regiune. Datorită capacităţii de producţie de 220.000 tone/an, cu un necesar de 130.000 tone de cereale/an pe partea de materii prime, investitorii vor contribui şi la dezvoltarea sectorului agricol.
Această fabrică va asigura în principal furajarea fermelor cu activităţi zootehnice, ferme de păsări, suine sau rumegătoare, va fi posibilă şi producţia de formule unice, specifice fiecărui partener în parte. Portofoliul de produse va fi disponibil şi în diferite ambalaje, va intra în distribuţie şi va ajunge la gospodăriile mici.
„Aşteptăm spaţiul de stocare”
La eveniment au participat, pe lângă oficialităţi şi acţionarii principali ai fabricii, câteva dintre cele mai cunoscute nume din agricultura transilvăneană. Am povestit cu fermierul din Dumbrăvioara, Dragoş Moldovan, care deţine ferma cu cea mai mare suprafaţă de teren din judeţ şi care se declară bucuros pentru apariţia fabricii de furaje de la Sânpaul: “Din punct de vedere al investiţiei, mi se pare a fi un lucru extraordinar, atât la nivel de judeţ, cât şi la nivel de Transilvania pentru că problema noastră majoră din zonă este reprezentată de spaţiile de stocare inexistente, practic. Deşi această fabrică nu are spaţiu de stocare momentan, se va construi unul în curând. La nivelul judeţului Mureş avem o producţie de 600.000 de tone, din care sunt procesate aici cam 100.000, iar marea problemă a cerealelor din Transilvania este transportul acestora, în general, procesatorul trebuie să-l asigure până în port, iar costurile sunt foarte mari, aşa că aşteptăm anularea acestuia după construcţia spaţiului de stocare de care am amintit. Produsul finit are un preţ ridicat datorită necesităţii transportării, spre exemplu, preţul pe kilogram de grâu este undeva la 0,70 de bani, iar de aici pleacă cu un preţ de 55 de bani pe kilogram, iar dacă vorbim de 60 de tone de grâu de transportat, se schimbă situaţia… în defavoarea noastră. Aceste cifre pot constitui chiar diferenţa în sine dintre profit şi pierdere a unui fermier”, susţine Dragoş Moldovan pe un ton încrezător în ceea ce priveşte viitorul fermei sale odată cu înfiinţarea acestei fabrici, apoi continuă cu un scurt bilanţ al anului 2017 care vizează ferma din Dumbrăvioara: “Din punct de vedere al fermei mele, nu pot spune că a fost un an bun sau slab, producţia ţine foarte mult de condiţiile meteorologice, dar într-o mare măsură contează tehnologia aplicată. Noi avem o tehnologie performantă, nouă, cu utilaje performante în dotare, cu toate astea, de cele multe ori diferenţa o face un produs aplicat corect, ca şi în cazul dozării îngrăşământului, noi intrăm de cinci-şase ori în câmp, fazial, ca la carte. Lucrurile tehnice se învaţă în timp, nimeni nu ştie de la început cum să procedeze, cinci ani mi-au trebuit să pricep cum merg lucrurile şi încă mai am de învăţat, ceea ce mi-e clar e că din investiţii nu ai cum să te opreşti în agricultură, doar din extindere, eventual”.
“Voi aduce marfa direct aici”
Fermierul anului 2015 pe judeţul Mureş, Valentin Mărginean, administratorul Klaus Agrar SRL din Adămuş, un om la care se aplică mai mult decât perfect zicala “Munca e brăţară de aur”, îşi manifestă entuziasmul şi nerăbdarea de a lucra în continuare cu UBM Feed Romania: “Am aşteptat mult materializarea acestei investiţii de calitate, era absolut necesară şi foarte bine venită pentru fermierii şi agricultorii din judeţul Mureş şi din restul Transilvaniei. Noi transportam în Ungaria majoritatea cerealelor oleaginoase, rapiţa, soia, floarea soarelui, ori acum, datorită acestei fabrici, nu va mai fi nevoie să cheltuim si pe partea aceasta. Partea de prelucrare şi domeniul FNC-ului(furaje combinate) constituie un plus în contextul UBM, apoi va fi pusă la punct şi partea de asigurare a furajării fermelor zootehnice din ţară. Eu, având o relaţie veche cu cei de aici, perfecţionarea lor îmi va fi de un ajutor de nepreţuit, mai ales că în proporţie de 80% lucrez cu East Grain pe partea de vânzare de cereale, ei fiind printre investitorii principali. Voi aduce marfa direct aici, nu voi mai căuta alte locuri de depozitare, la fel şi cu vânzarea, va fi mult mai uşor, aici va fi o adevărată relaxare a pieţei cerealelor din centrul ţării”, concluzionează Valentin Mărginean, cu toată încrederea în dezvoltarea pe termen lung a UBM şi a agricultorilor, deopotrivă.
“Este o investiţie strategică”
Reprezentantul East Grain, Tamas Vincze, mi-a detaliat gândurile pozitive ale acţionarilor legate de dezvoltarea fabricii: “Sperăm că aceasta să fie o investiţie cât mai profitabilă pe viitor pentru că aici, în zona centrală a ţării, foarte multe cereale produse merg direct înspre export şi nu aduc o valoarea adăugată foarte mare a zonei şi produsele finite se importă. Este o investiţie strategică pentru că se va prelucra direct aici materia primă – cerealele – şi va primi valoarea adăugată tot aici, aşa cum e normal să se întâmple. Pe lângă asta, mai avem o problemă ce va fi şi ea remediată, astfel că cei 25% din valoarea mărfii care se plăteau pentru transport vor rămâne aici, lucru profitabil atât pentru noi, ca şi investitori, cât şi pentru fermierii cu care lucrăm. Aşteptările sunt ca fabrica să ajungă la capacitate maximă peste cinci ani de-acum încolo, ceea ce ar însemna să producem peste 200.000 de tone de marfă pe an”, conchide Tamas Vincze, reprezentant al Grupului East Grain.
Acţionarii unităţii UBM Feed Romania, şi anume Grupul UBM, Grupul East şi Oprea Avicom SRL s-au unit şi au decis să investească cu cap 15 milioane de euro în comuna Sânpaul, Grupul UBM va aduce avantaje competitive importante pe piaţa locală, fiind leaderul de pe piaţa de nutreţuri combinate în Ungaria, pe când Grupul East, cu experienţa semnificativă în importurile de nutreţuri combinate şi comerţ cu cereale şi materii prime furajere din România, va contribui cu cunoştinţele locale la acest proiect. Oprea Avicom SRL completează perfect trio-ul şi va asigura experienţele necesare şi cele mai relevante feed-back-uri, fiind principalul client al fabricii.
Citește și:
Țintă 2030: Brașov „oraș unicorn”
Asociația ProAfaceri România a primit premiul „Excelență în susținerea dezvoltării antreprenorilor” la Gala Excelenței în Afaceri, conferit de…
6 iulie 2025
Clusterele au întâlnit Regiunile la Cluj
Peste 300 de participanți din 25 de țări s-au reunit, între 1 și 2 iulie, la Cluj-Napoca, pentru…
6 iulie 2025
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Spitalul Județean Bihor, un exemplu de performanță și autonomie financiară
Vineri, 4 iulie 2025, ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a efectuat o vizită de lucru la Spitalul Clinic Județean…
4 iulie 2025
Universitatea Tehnică din Cluj a lansat un monopost electric
Mașina concepută de echipa de Formula Student a UTCN s-a înscris la o competiție din Germania, pe circuitul…
4 iulie 2025
Cameră hiperbară de 1,3 milioane €, instalată la Spitalul de Recuperare Cluj
Singurul sistem de acest fel dintr-o unitate medicală publică din țară e cumpărat cu bani europeni, prin Planul…
4 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
Lifeart răcorește marile festivaluri din România!
Lifeart Distribuție, companie românească specializată în soluții profesionale de tratare a aerului, cu peste 18 ani de experiență,…
4 iulie 2025
Investiții
Spitalul Județean Bihor, un exemplu de performanță și autonomie financiară
Vineri, 4 iulie 2025, ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a efectuat o vizită de lucru la Spitalul Clinic Județean…
4 iulie 2025
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
DP World lansează în România primul scanner tip drive-through din CEE
Scannerul îmbunătățește securitatea și eficiența activității comerciale în România, iar, în plus, oferă predictibilitate business-urilor pe lanțurile de…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Infrastructură
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
Primul drum expres din Cluj va avea parapet dublu New Jersey
Acest sistem este mult mai robust și mai ușor de întreținut decât cel din metal și a început…
3 iulie 2025
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Turism
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
Maramureșul cere pădurile de pe traseul mocăniței. “Pierdem 100.000 de turiști”
Administrația județeană vrea să preia administrarea Văii Vaserului de la Romsilva și să o transforme în zonă protejată…
3 iulie 2025
Parc botanic cât un cartier lângă Băile Figa. Proiecte de 70 mil. € la Beclean
Grădina Urbană Transilvania (GUT) și parcul de specializare inteligentă se numără printre marile investiții programate în orașul din…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Educație
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Clujul scoate de la buget 16 milioane € pentru noul spital de copii
Banii din rectificarea bugetului propriu al instituției județene vor fi alocați de pentru continuarea alertă a lucrărilor la…
2 iulie 2025
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Începe admiterea la Universitatea din Oradea. În premieră, Învățământ dual
Universitatea din Oradea are alocate 2.020 de locuri bugetate pentru sesiunea de admitere 2025. Odată cu luna iulie…
1 iulie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
