Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: TIMAC Agro, o companie revoluționară în nutriția plantelor

Peste 250 de fermieri, reprezentanți ai furnizorilor de inputuri pentru agricultură, managementul și o parte din echipa DAFCOCHIM Agro și-au dat întâlnire la Conferința Anuală a DAFCOCHIM Agro, o conferință upgradată și organizată într-un format mai prietenos, mai uman și mai puțin tehnic, la Saliris Resort din localitatea Egerszalók, Ungaria.

Pe oaspeți i-a întâmpinat dr. ing. Gheorghe Boțoman, consultant tehnic al DAFCOCHIM Agro și un moderator – fin cunoscător al domeniului agricol și al participanților la Conferința Anuală DAFCOCHIM Agro. Ne-a anunțat apoi că cei doi acționari ai DAFCOCHIM, Liviu Cojoc și Radu Fodor vor deschide și închide conferința, într-o simetrie perfectă.

Liviu Cojoc, directorul general și acționarul majoritar al DAFCOCHIM Group, le-a dezvăluit colaboratorilor săi un pas important al grupului de firme, și anume separarea activității de agricultură de cea de distribuție produse chimice.

Reprezentanții companiilor ADAMA, AZOMUREȘ, BASF, Bayer, Belchim Crop Protection, Borealis L. A. T, CORTEVA Agroscience, FMC, KWS, Limagrain, Nufarm, Summi Agro, Syngenta și TIMAC Agro ne-au adus noutățile din domeniu și ne-au oferit o perspectivă actualizată a viitorului agribusiness-ului pe plan global.

Fermierii au subliniat buna colaborare pe care o au cu DAFCOCHIM Agro, compania care le este partener, creditor și furnizor de informații, produse, soluții și tehnologii de ultimă oră.

 

Ionel Bursuc, director executiv Timac Agro România și Republica Moldova, a vorbit special despre DAFCOCHIM.

„Voiam să vă spun că ceea ce vedeți în poza de pe ecranul proiector, mă refer mai ales la Radu Fodor și la Liviu Cojoc sunt un profil de antreprenori români atipici. De succes, dar atipici. De ce spun asta? DAFCOCHIM are 25 de ani de activitate. Pot spune că sunt târgumureșean și eu, fiindcă locuiesc din 1998 în Târgu Mureș. Orașul Târgu Mureș nu e București, nu e Cluj, nu e Iași, Brașov sau Timișoara. E un oraș mediu în care oamenii aceștia care conduc destinele DAFCOCHIM au făcut lucruri extraordinare. Simțeam nevoia să spun asta după ce am auzit speech-urile din sală, speech-uri emoționale, venite din suflet. De ce spun asta? Nu știu dacă știți. În România sunt peste 600.000 de companii, dintre care 500.000 depun bilanțul, dar – dacă nu mă înșeală memoria, companii din 1990 mai sunt cred că 5. Din 1994, de când ființează DAFCOCHIM, nu mai știu câte sunt, dar bănuiesc că sunt foarte puține. Deci acești oameni pe care îi vedeți în spatele meu, domnii Liviu Cojoc, Radu Fodor și Marinel Ștefan, cred că  reprezintă, repet, antreprenorul român atipic care a avut curajul să conteste lucrurile. Să nu accepte lucrurile așa cum se dau”, consideră Ionel Bursuc.

Acesta a făcut, apoi, o paralelă între DAFCOCHIM și TIMAC Agro.

“Faptul că DAFCOCHIM lucrează și cu TIMAC reprezintă și pentru noi o validare. TIMAC nu este o firmă ușoară, așa cum nu e nici DAFCOCHIM. Oamenii sunt exigenți, e clar, de aceea sunt unde au ajuns. Nici TIMAC nu e o companie ușoară, ea se aseamănă puțin cu DAFCOCHIM, însă e o companie de familie, aparține unui singur om, se numește Daniel Roullier, care acum șaizeci și ceva de ani s-a gândit să facă ceva diferit, s-a gândit să abordeze fertilizarea diferit; să se uite puțin la sol, să se uite puțin la plante, să se uite puțin la cerințe. A îndrăznit să conteste starea de fapt  lucrurilor. Și a reușit. Azi e o companie care are 8.000 de angajați și are o cifră de afaceri de 2 miliarde de euro în fiecare an. Îmi place să cred că noi nu producem, ci creăm – și așa și este – și-mi place să cred că suntem din ce în ce mai vizibili. Îmi place să cred că și TIMAC Agro România reprezintă ceva diferit și vă rog să ne urmăriți atent, pentru că eu am urmărit atent DAFCOCHIM în evoluția lor și au crescut extraordinar oamenii aceștia în ultimii 20 de ani. Cred că nu se poate face așa ceva fără perseverență, curaj, îndrăzneală și o oarecare nebunie”, a încheiat Ionel Bursuc.

Alexandra Ion, director regional Timac Agro, regiunea Centru, a completat în câteva fraze, starea de fapt a fermierului din România.

„Mă gândeam la ce reprezintă astăzi fermierul în România. La rolul lui, la ce trebuie să știe și ce trebuie să facă. Și, dincolo de a fi un foarte bun tehnolog sau de a avea în jurul lui oameni bine pregătiți din punct de vedere tehnic, presupune să fie și un foarte bun comerciant, presupune să știe când să cumpere, când să vândă, să fie foarte bun pe partea administrativă, să întocmească acte, să fie la curent cu legislația, deci are un cumul de roluri. Și dacă toate rolurile acestea sunt bine îndeplinite, posibil să aibă un rezultat financiar bun. Mai sunt câțiva factori externi care depind de rezultatul acesta. Pe de altă parte, prețul la producție evoluează, deși în ultimii ani e cam în stagnare, dar oricum evoluția lui nu este determinată de calitatea pe care fermierii români reușesc să o recolteze la final. Ce vreau să spun prin asta: că într-adevăr e o problemă de infrastructură în România. Astăzi, România nu are puterea de a influența prețurile la achiziție, drept pentru care variabila care rămâne la îndemâna fermierilor, prin care-și asigură profitul în companie, în firmă, reprezintă producția, efectiv la câtă producție reușește să scoată pe un hectar lucrat. Și factorii limitativi, pe lângă îngrășămintele – cu care, evident, ne ocupăm și ne bucurăm că ne dați ocazia să fim în fermele dumneavoastră – sunt completați de alți câțiva factori. Ce vreau să vă rog și în acest an 2020 este să ne dați ocazia să fim aproape dumneavoastră, ca și până acum. Ne dorim ca și în acest an să avem o colaborare la fel de bună ca în anii precedenți”, a fost mesajul Alexandrei Ion.

Echipa TIMAC Agro a fost completată de Ancuța Rațiu – reprezentant de vânzări pe Cluj și Sălaj, Janos Albert – product manager și Sepsi Joco.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: Syngenta continuă să inoveze  

Articolul următor

Englezii de la Amdaris, cu activitate în domeniul IT, au închiriat o mie de metri pătraţi în Iulius Town Timişoara

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share