Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

1 din 10 angajați lucrează în IT la Cluj

Clujul, Iașiul și Bucureștiul au cele mai mari procente ale salariaților care activează în sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor (IT&C) în raport cu totalul forței de muncă.

100.000 de angajaţi din capitală, adică 10% din totalul celor din Bucureşti, lucrează în IT&C, conform ZF pe baza informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică. În Cluj, 9% din salariaţi lucrează în IT, iar în Iaşi rata se apropie de 8%.

Acestea fiind judeţele în care numărul de angajaţi din sectorul IT&C a crescut de patru ori în perioada 2008-2020. În top cinci judeţe în funcţie de raportul din­tre numărul de IT-şti şi totalul salariaţilor se mai află Timiş şi Braşov.

„Clasamentul oglindeşte exact clasamentul centrelor universitare după numărul de studenţi. Industria a mers acolo unde sunt marii robineţi de talente – cele mai bune universităţi. Apetitul ti­nerilor pentru a urma facultăţi IT creşte tot mai mult. E nevoie ca piedicile care au fost şi sunt în calea creşterii numă­ru­lui de locuri la facultăţile de IT să ca­dă“, a ex­plicat Florin Talpeş, CEO al companiei informatice Bitdefender.

220.000 de angajaţi lucrau în IT&C în 2020, în creştere cu 70% faţă de 2008. Creşterea este înceată faţă de ceea ce ar fi putut în­ghiţi industria, deoarece numărul de joburi dis­ponibile e mult mai mare decât numărul de candidaţi. Anual, de pe băncile facul­tă­ţilor cu profil IT ies 8.000 de absolvenţi.

„În trei ani numărul de angajaţi din sectorul IT din oraşele mari – Bucureşti, Cluj, Iaşi – se va dubla“, a spus Andrei Pitiş, CEO al Simple Capital, companie de investiţii pentru start-up-urile din IT. Angajaţii din IT&C sunt cel mai bine plătiţi din economie: cu un salariu mediu de 7.200 de lei net, câştigă dublu faţă de un salariat plătit cu salariul mediu pe economie.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Apele Române primesc 4 milioane de euro pentru barajul Runcu

Articolul următor

Absolvenții cu bac de 10 vor intra gratis la Untold și Neversea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Nordic Group investește și la Izvin

Nordic Group, una un jucător important în piața distribuției de produse alimentare premium în  rețele Retail, HoReCa și…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share