Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Trei documente privind cooperarea bilaterală cu Republica Moldova în domeniile comunicațiilor, cercetării și digitalizării, semnate de Marcel Boloș

Reducerea tarifelor de roaming și preluarea experienței Republicii Moldova în digitalizarea administrației publice sunt două dintre cele trei documente pe care ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România, Marcel Ioan Boloș, le-a semnat la Chișinău în cadrul ședinței comune a guvernelor de la Chișinău și București, pe 11 februarie.

Cele trei documente se referă la cooperarea în domeniile cercetării și digitalizării. Inițiativa reprezintă concretizarea Acordului bilateral propus la 19 ianuarie 2022 prin care România oferă asistență tehnică și financiară în valoare de 100 de milioane de euro, facilitând astfel procesul de integrare #europenă al Republicii Moldova.

Primul document este „Acordul privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între cele două state”, care creează cadrul de colaborare prin care comunicarea electronică se poate dezvolta natural. „Cu sprijinul părții române, Republica Moldova își armonizează cadrul legislativ cu cel aplicabil la nivel european, permițând utilizatorilor din ambele state să beneficieze de tarife reduse. Trebuie subliniat că inițiativa reprezintă o premieră în cadrul Uniunii Europene, România devenind astfel primul stat UE care semnează un tratat #internațional în materia #roamingului fără a prejudicia Regulamentul RLAH (Roam Like at Home) al Uniunii”, a transmis ministrul.

Al doilea document este  “Memorandumul de înțelegere între Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România și Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova în domeniul cercetării, dezvoltării și inovării”. Acesta va permite lansarea de competiții de proiecte în domenii de interes comun, cu implicarea cercetătorilor din ambele părți. “Complementarizarea inițiativelor științifice și cooperarea internațională reprezintă cele mai rapide și eficiente căi pentru eficientizarea investițiilor în cercetare”, a declarat ministrul Marcel Boloș cu ocazia întâlnirii bilaterale avute cu domnul Anatolie Topală, ministrul educației și cercetării. Oficialul moldovean și-a exprimat interesul în ceea ce privește accesul cercetătorilor de peste Prut la stagii de practică în institutele românești, precum și la finanțarea apelurilor de proiecte bilaterale.

Cel de-al treilea document se referă la „Memorandumul de înțelegere în domeniul transformării digitale”: face referire la una din principalele provocări și priorități ale actualului context, inclusiv la nivel european. „Planul Național de Redresare și Reziliență prevede o alocare de aproximativ 1,8 miliarde de euro transformării digitale, temă care reprezintă o reală provocare pentru modernizarea României. Complementar investițiilor în ecosisteme digitale, avem în vedere și dezvoltarea spațiului digital comun. “În acest sens, discuțiile bilaterale cu viceprim-ministrul Iurie Țurcanu au fost de un real folos, experiența partenerilor moldoveni în implementarea Cloud-ului guvernamental fiindu-ne utilă în etapa în care ne aflăm de analiză a celor mai eficiente soluții tehnice”, a declarat Marcel Boloș în încheierea întrevederii.

Într-o postare post-eveniment ministrul român a transmis că în perioada imediat următoare semnatarii Memorandumului au convenit operaționalizarea unui grup de lucru comun care să pună în practică prevederile cooperării, inclusiv identificarea modalităților prin care autoritățile publice pot atrage spre angajare specialiștii IT experimentați necesari tranziției digitale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

O pictură a lui Ghenie s-a scumpit cu 50% în doi ani

Articolul următor

Două decenii pentru 28 km din Autostrada Transilvania! “Rupeți urgent contractul”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share