Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Anul mega-tranzacțiilor

2015 a fost un an important pentru piața de fuziuni și achiziții, cu un volum total al tranzacțiilor anunțate până acum de peste 4.280 miliarde de dolari, potrivit celui mai recent raport Clifford Chance – Tendințe Globale în M&A.

Valoarea globală a tranzacțiilor a atins un nivel record, 2015 conturându-se ca fiind cel mai important an din istoria acestei piețe. Acest rezultat istoric are la bază o serie de mega-tranzacții cu valori foarte mari, dar datele indică o scădere în volum în a doua jumătate a anului.

Până în prezent, tranzacțiile din America de Nord au acoperit peste jumătate din activitatea globală de M&A (după valoarea tranzacțiilor). Pe acest continent, volumul a urcat cu 58% de la an la an, atingând până în acest moment al anului 2.200 miliarde de dolari. Criza financiară a inhibat până acum companiile americane în ceea ce privește realizarea unor tranzacții de mare amploare, însă în acest moment lipsa de acțiune este percepută ca fiind mai riscantă decât decizia de a profita de oportunitățile ce apar. Condițiile financiare favorabile, precum și excesul de lichiditate ce nu poate fi repatriat fără evitarea unor consecințe fiscale nefavorabile, vin să susțină acest val de mega-fuziuni și achiziții realizate de companiile americane, atât pe teritoriul Statelor Unite, cât și peste hotare, cu precădere în Europa.

Guy Norman, coordonatorul global al practicii Corporate din cadrul Clifford Chance, spune: „Asistăm la concretizarea mai multor tranzacții M&A majore, unele dintre ele fiind analizate de ceva timp. Acum că majoritatea companiilor au acumulat rezerve de lichidități, iar condițiile aferente finanțărilor de achiziții sunt favorabile, aceste tranzacții ajung la final. Însă elanul se manifestă mai ales în Statele Unite, fluxul tranzacțiilor din Europa fiind – cu câteva excepții notabile – mai scăzut. Anticipăm ca 2016 să înregistreze nivele la fel de ridicate ale valorilor M&A pe plan global, precum și o activitate intra-regională intensă în Asia. Pe de altă parte, escaladarea tensiunilor politice globale, apropierea alegerilor din Statele Unite, precum și creșterea dobânzilor ar putea avea impact asupra pieței, pe parcursul anului viitor.”

Practica internațională de Corporate a Clifford Chance a fost implicată într-unele dintre cele mai importante tranzacții din 2015, unele dintre ele de importanță strategică, cum ar fi:

•    Asistență acordată de către o echipă multi-jurisdicțională formată din avocați de la Londra, New York și Bruxelles acționarilor ce dețin controlul AB InBev, în legătură cu achiziția SABMiller, inclusiv pe aspecte fiscale, de finanțare a tranzacției și drept comercial (noiembrie);
•    Asistență acordată General Electric pe aspecte de dreptul concurenței în tranzacția prin care grupul american a preluat activele din domeniul energiei ale grupului francez Alstom (septembrie);
•    Asistență acordată Deutsche Telekom în legătură cu preluarea restului de acțiuni pe care nu le deținea (un pachet de 49%) la Slovak Telekom, într-o tranzacție de 900 milioane de Euro (mai);
•    Asistență acordată Deutsche Telekom AG care, alături de Orange S.A, a ajuns la un acord cu operatorul britanic de telecomunicații BT Group plc. în legătură cu vânzarea EE, societatea lor mixtă din Marea Britanie (februarie).

Nadia Badea, Partener Clifford Chance Badea, sintetizează activitatea M&A locală: „Piața din România este în continuare dominată de tranzacții de dimensiuni mici sau medii, însă ultimele luni au adus la final câteva tranzacții strategice care au implicat afaceri antreprenoriale și jucători globali. Aceștia din urmă sunt fie atrași de potențialul pieței locale, fie caută să își stabilească în România un capăt de pod către restul Europei. Și în acest an, echipa noastră a fost implicată într-o serie de tranzacții locale și trans-naționale care au avut impact atât la nivel local, cât și regional. Un segment foarte dinamic este cel al fondurilor străine de private equity, cu câteva tranzacții importante încheiate în 2015. În continuare, jucătorii de calibru din această industrie sunt absenți din România, însă urmăresc cu atenție evoluția mediului de afaceri local, în așteptarea acelor oportunități ce corespund criteriilor lor investiționale, la nivel de amploare și potențial. 2015 a continuat tendința de consolidare a sectorului financiar-bancar din România, în paralel cu reactivarea pieței imobiliare. Apetitul rămâne ridicat pentru investiții în sectorul medical și farmaceutic, agricultură, tehnologie, media și telecomunicații, petrol și gaze, precum și bunuri de consum”.

Portofoliul echipei Corporate M&A din București include în 2015 tranzacții precum:

•    Asistență acordată Nidera, o companie cu activități în domeniul agricol și trader de mărfuri la nivel global, în legătură cu preluarea integrală a United Shipping Agency (USA) (ianuarie);
•    Asistență acordată fondului regional de private equity Abris Capital Partners, care a intrat în actionariatul grupului de companii Pehart, principalul producător de hârtie tissue din România, cu activitate de export în regiune (aprilie);
•    Asistență acordată companiei cehe CTP, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori și administratori de parcuri industriale din Europa Centrală și de Est, la preluarea parcurilor logistice Mercury Logistics Park, Cefin Arad și Deva Logistic Park (2015).
Reperele anului 2015 la nivel global
•    Relocarea sediului central rămâne pe agenda M&A – Relocarea în urma unor mega-tranzacții, cu precădere în domeniul medical și al bunurilor de consum, rămâne o parte importantă din peisajul M&A. Companiile americane caută să își diminueze expunerea fiscală din Statele Unite prin mutarea sediului societății generate prin fuziune în jurisdicția cu un nivel mai scăzut al fiscalității. În contextul ciclului electoral actual, este puțin probabil să asistăm la acțiuni legislative menite să limiteze beneficiile fiscale aferente acestor mișcări.
•    Dinamism accentuat în TMT și industria medicală – Industriile TMT (Tehnologie, Media și Telecomunicații) au înregistrat până în acest moment tranzacții în valoare de 855,9 miliarde de dolari, pe fondul consolidării segmentului de operatori de telefonie mobilă, precum și al convergenței pieței. La rândul său, industria serviciilor medicale înregistrează performanțe foarte bune, pe măsură ce marile companii din industria farmaceutică, în frunte cu cele din Statele Unite, caută să își extindă aria de acoperire și să obțină acces la produse noi; ele manifestă, astfel, un apetit crescut pentru achiziții, beneficiind și de costuri scăzute de finanțare.

•    Activitate M&A semnificativă în regiunea Asia Pacific – În pofida îngrijorării generalizate privind încetinirea creșterii din China, activitatea M&A din Asia Pacific a crescut cu 62%, față de anul anterior. Această evoluție a fost stimulată, cu precădere, de o creștere de 65% a tranzacțiilor intra-regionale, pe măsură ce companiile chineze continuă ofensiva de extindere regională și globală, iar investițiile japoneze susțin activitea în regiune. Un alt element important remarcat la nivelul tranzacțiilor intra-regionale este restructurarea conglomeratelor.

Raportul Tendințe Globale M&A utilizează date furnizate de Thomson Reuters, ce sunt analizate de experții Clifford Chance, cu scopul de a identifica tendințe și a anticipa evoluția pieței M&A la nivel global. Raportul integral va fi publicat în ianuarie 2016.

Clifford Chance este prezentă în România din 2006 şi operează în prezent sub denumirea Clifford Chance Badea. Biroul din Bucureşti se implică în mod constant în tranzacţii complexe de împrumuturi sindicalizate, finanţări, restructurări, emisiuni de eurobonduri şi de acţiuni pe pieţe internaţionale de capital, instrumente financiare derivate, achiziţii de companii de către investitori strategici sau fonduri de private equity, proiecte de infrastructură şi autostrăzi, investiţii imobiliare, precum şi litigii şi arbitraje interne şi internaţionale.

Firma ocupă locul întâi în topul caselor de avocatură din România (Tier 1) la secţiunile Banking & Finance şi Capital Markets, în cele mai recente ediţii Legal500, Chambers Global şi IFLR1000. Totodată, casa de avocatură are o echipă puternică în aria de practică Corporate M&A, fiind poziționată pe palierul întâi (Tier 1) de către IFLR1000 Financial & Corporate 2015-2016, respectiv palierul al doilea (Tier 2) în Legal500 și Chambers Global. Ghidul IFLR1000 poziţionează casa de avocatură pe primul loc şi la secţiunea Project Finance şi a acordat Clifford Chance Badea premiul Firma de Avocatură a Anului în România doi ani la rând, în cadrul IFLR Europe Awards 2014, respectiv 2015.  

La nivel global, Clifford Chance are 750 de avocați în practica Corporate, care oferă asistență pe tranzacții M&A, contracte comerciale, mandate de dreptul concurenței și legislație antitrust, tranzacții care implică fonduri, bănci de investiții și fonduri de private equity cu interes în sectoare precum comunicații, energie, sănătate, instituții financiare, fonduri, bănci de investiții, asigurări, media și tehnologie.

Clifford Chance este una dintre cele mai importante societăți de avocați din lume, cu poziționare solidă și resurse ample pe cinci continente. Fiind un parteneriat unic, pe deplin integrat la nivel global, cultura organizațională a Clifford Chance se bazează pe stilul de lucru abordabil, în echipă. Obiectivul nostru este să depășim întotdeauna așteptările clienților noștri, care provin din cele mai variate zone ale mediului corporatist (comercial și industrial), sectorul guvernamental, instituții de reglementare, entități comerciale și organizații non-profit. Oferim clienților noștri consultanță juridică și opinii la cel mai înalt nivel, combinând standardele globale ale firmei cu expertiza aprofundată la nivel local.

Raportul Global M&A Trends face parte dintr-un set de instrumente digitale și analize aprofundate ale celor mai importante tendințe de piață și de reglementare a activităților M&A din întreaga lume.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Antreprenoris – scoala de antreprenoriat

Articolul următor

IMMOFINANZ, raport pentru S1

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share