Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

1 350 de Moș Martini în județul Harghita

Consiliul județean Harghita, prin grupul său de analiză şi sinteză, a realizat un studiu care demonstrează că numărul optim de urşi în judeţ este de 340 de exemplare, iar datele obţinute de la asociaţiile de vânătoare arată că în fondurile forestiere din judeţ trăiesc 1.350 de urşi.

Din acest motiv, specialiştii Consiliului județean susţin că numeroşi urşi ajung în zonele locuite de oameni pentru a-şi procura hrană şi provoacă pagube.
 
În acest context, considerând că trebuie intervenit cât mai eficient pentru a proteja viața oamenilor, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a propus, cu ocazia dezbaterilor proiectului de aviz al Comitetului Regiunilor privind Contribuția la procesul REFIT: Directiva privind păsările și Directiva privind habitatele, amendamente care vizează nu numai daunele, ci şi compensarea acestora, respectiv siguranța și sănătatea publică.
 
Propunerile preşedintelui CJ Harghita au fost acceptate de către raportorul proiectului, Roby Biwer, reprezentant al delegaṭiei luxemburgheze, și votate cu ocazia sesiunii plenare a CoR din 4 decembrie a.c.

“Conviețuirea cu animalele sălbatice, în speță cu urșii, prezintă o serie de dezavantaje, deoarece teritoriile pe care trăiesc aceștia și cele locuite de oameni, se suprapun. Iar rezultatul acestei suprapuneri este reprezentat de daunele provocate asupra bunurilor, dar și de atacurile în urma cărora este pusă în primejdie viața oamenilor.

În drumul lor pentru procurarea hranei, urșii intră în teritoriile locuite de oameni, iar pe lângă pagubele materiale, tot mai numeroase sunt atacurile urșilor asupra oamenilor. Comparativ cu perioadele anterioare, a crescut numărul atacurilor asupra persoanelor”, a afirmat dl Borboly, cu ocazia sesiunii plenare a CoR.

“Consider că este foarte important ca problema daunelor provocate de animalele sălbatice să se concretizeze sub forma unui aviz al CoR și să figureze în programul de lucru al comisiei de specialitate în anul care vine”, a completat președintele Consiliului județean.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Horizon 2020 - Propuneri de proiecte pentru Renasterea Rurala

Articolul următor

Licitație deschisă pentru parcele în Parcul Industrial Bistrița Sud

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Startup Europe Week Brașov 2024

Startup Europe Week este o inițiativă a Comisiei Europene de animare a afacerilor prin organizarea simultană a unor…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share