Importate Real Estate

Previziunile ESOP

În 2016, piaţa închirierilor de birouri ar putea creşte cu 20-25% faţă de 2015. Vor urma relocări în cascadă, ca urmare a schimbărilor legislative și a marilor consolidări de sedii ale unor multinaționale, ceea ce va duce la o creștere a pieței închirierii de birouri cu 20-25% față de 2015, estimează Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.

Anul 2016 ar putea fi primul an al unei etape de renunțare la spațiile de birouri de calitate mai slabă din Bucuresti, în următorii 3-4 ani urmând să fie din ce în ce mai puține sedii de firme în apartamente de bloc comunist sau în zone nesigure din punct de vedere al riscului la cutremur sau în clădiri neprotejate la incendiu.

Marile contracte de preînchiriere a unor spații de birouri mamut, cu suprafețe de 10.000-40.000 mp, încheiate în 2015 sau aflate în pipeline vor duce la eliberarea mai multor clădiri de clasă A și B+ din zonele centrale, pentru care deja se conturează o cerere din partea clienților din vile și apartamentele cu destinație rezidențială, determinată de noua atitudine a administratorilor de firme față de normele antiincediu și în fața riscului seismic.

 „În 2016 se vor reuni simultan mai mulţi factori cu influenţă majoră asupra pieţei de birouri, va exista o migrație pe toate segmentele pieței de birouri din București, pe fondul creșterii ofertei de birouri: chiriași de talie mare își vor consolida sediile în cele mai noi și mai bine poziționate clădiri de birouri din zonele de centru-nord și centru –vest, care vor lua spuma cererii. În locul lor, în clădirile centrale, dar de talie mai mică și construite în ultimii zece ani, vor accede companii medii, aflate în extindere sau în căutarea unui plus de imagine, care vor închiria spații de birouri de 500-2.000 mp. În paralel, va exista o presiune asupra chiriașilor aflați în apartamente de bloc sau în vile, din cauza creșterii impozitelor pe proprietate pentru aceste tipuri de imobile si a posibilității de creștere a chiriilor în consecință precum și a înnăspririi legislației privind riscul seismic și a normelor antiincendiu. Și pentru aceste companii, care au sub 50 angajați, pentru prima dată vor exista mai multe variante moderne de birouri cum ar fi: birourile instant office, hub-urile de afaceri  în număr din ce în ce mai mare și birourile în centre de talie mică sau mijlocie, care se vor elibera și care vor avea spații cu chirii mai accesibile decât în ultimii ani”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.

Printre tranzacţiile mari din 2015, prin care chiriașii au eliberat spații generoase de birouri se numără:
–    Oracle 10.400 mp – Sky Tower,
–    Carrefour Romania 6300 mp –  Green Court Bucharest – Building B
–    Genpact- 22.000 mp – Hermes Business Park
–    Oracle – 20.000 mp – Oregon Park
–    Luxoft – 5500 mp – Hermes Business Park

Pentru 2016, se anunță cel puțin trei mari pre-închirieri: doi jucători mari din domeniul bancar și unul din domeniul IT&C doresc să-și consolideze birourile și caută soluții pentru spații de peste 15.000 mp.

Ce se va întâmpla cu oferta de spații de birouri din apartamentele rezidențiale situate în zonele Unirii și Victoriei

“În următorii 2-3 ani, birourile amenajate în apartamentele de locuit din zonele Unirii și Victoriei isi vor pierde din atractivitatea avută în trecut pentru piața de birouri și estimăm că se vor întoarce pe piața rezidențială, fie la închiriere, fie la vânzare. În ceea ce privește vilele, cele neconsolidate și nerenovate vor fi scoase probabil la vânzare, urmând a reveni pe piața rezidențială. Excepție vor face doar vilele istorice, situate în zone premium, bine renovate, care asigură o imagine deosebită, care își vor păstra destinația de birouri, pentru că anumite tipuri de firme vor dori să aibă sediul în continuare într-o clădire independentă datorită tipului de activitate desfășurat (de exemplu firme de avocatură, consultanță de afaceri, marketing și publicitate etc)”, estimează Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.

Despre ESOP Consulting l CORFAC International

ESOP este unul dintre principalii consultanţi imobiliari ce lucrează de 15 ani în piaţa birourilor si pe piaţa rezidenţială. ESOP este lider pe segmentul închirierilor de birouri către companii medii, oferind soluţii atât companiilor medii şi mari care se află în expansiune sau doresc  optimizarea costurilor cu chiria, cât şi start-up-urilor româneşti şi reprezentanţelor străine care deschid filiale în România. Incepand cu 2013, ESOP activează în asociere cu CORFAC International – Corporate Facility Advisors – o alianţă de companii imobiliare antreprenoriale angajate să ofere servicii de calitate la nivel local, naţional şi international.

Related posts

Mobexpert devine chiriașul Globalworth și Global Vision în Constanța Business Park

Ion Surdu

Bosch Service Solutions își mută operațiunile într-o nouă clădire de birouri din Timișoara

redactia

Lindab: tendinte globale care influenteaza viitorul constructiilor

Transilvania Business

ASA Cons a început lucrările la Dedeman Lugoj

Nora Dumitrescu

Afacerile Adeplast s-au majorat cu 20% anul trecut

Stefana Muresan

Romania at ExpoReal 2017

Ionut Oprea

New Nivy zone received BREEAM Communities certification at the Excellent level and ranks amongst the top 4 developments worldwide

Ionut Oprea

Adrian Crizbasianu joins VGP as Country Manager Romania

Papuc Irina

Cities of Tomorrow, marti, la Crowne Plaza

BIAS 2016 – sambata 30 iulie

Încă 10.000 de metri pătrați închiriați în faza a doua la ELI PARK 1

Papuc Irina

IMMOFINANZ a semnat contracte de vânzare pentru mai multe terenuri din portofoliul Adama

Ionut Oprea

Emerging Europe Property Forum – London 2016

Transilvania Business

Onix Park livreaza primele 600 de locuinte in 2019 in urma unei investitii de 32 mil. euro

redactia

S IMMO AG: Best result in company’s history

Ionut Oprea

Apelul de proiecte 2.1.A – Microintreprinderi se deschide in februarie

Transilvania Business

MT a aprobat cererea de finanţare pentru construcţia autostrăzii Târgu Mureş – Ogra – Câmpia Turzii, proiect evaluat la 1,83 miliarde lei

Stefana Muresan

Cemacon, profit operațional în creștere cu 38% în T1

Stefana Muresan

Transilvania Construcţii vrea să plătească dividende de 1,5 mil.lei pentru T3

redactia

Topul exportatorilor, dominat de companiile cu capital străin

Bucharest- skyline transformation 2025 | Immofinanz: For over a decade, our office buildings have been landmarks in their areas

Ionut Oprea

Real Estate & Management Solutions, the trends for Cluj

redactia

Romgaz analizează posibilitatea de a săpa noi sonde în Marea Neagră

Stefana Muresan

Numărul de angajați din industria serviciilor de afaceri din Cluj va crește cu 10% în 2020

Papuc Irina

Leave a Comment