Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

UMF70. Șapte decenii de prestigiu, performanță și profesionalism

În anul 2015, Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș a sărbătorit 70 de ani de la înființare, prima atestare oficială a UMF Tîrgu Mureș datând din 1945.

Evenimentele organizate pe parcursul acestui an s-au aflat sub egida UMF70. Șapte decenii de prestigiu, performanță și profesionalism, instituția de învățământ fiind recunoscută atât în țară, cât și peste hotare. A fost un an plin de activități dintre cele mai diverse și o sărbătoare a întregii comunități academice.

La final de UMF70, rectorul UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, a transmis că Universitatea este o instituție dinamică, puternică și cu un ritm alert de dezvoltare, care a reușit să facă față unui mediu academic concurențial, o Universitate care are stabilitate, predictibilitate și o excelentă deschidere internațională.

„A fost un an extrem de plin pentru Universitate, un an în care, în afara evenimentelor menționate, aceasta și-a continuat misiunea sa de formare profesională a medicilor și farmaciștilor. În prezent, UMF este o instituție dinamică, puternică, cu un ritm de dezvoltare alert, care a reușit să facă față unui mediu academic concurențial, o Universitate care are stabilitate, predictibilitate și o excelentă deschidere internațională.

Eforturile făcute au permis Universității să-și creeze mecanisme eficiente de funcționare în paralel cu derularea multor proiecte de dezvoltare. Au apărut astfel programe de studii noi, au fost dezvoltate și susținute cele existente și s-a pus un accent puternic pe investiții, pe îmbunătățirea infrastructurii existente. Putem privi spre viitor cu încredere deplină în universitatea fanion a Tîrgu Mureșului”, a transmis prof. dr. Leonard Azamfirei.

În decembrie 2014, sărbătoarea Zilelor UMF Tîrgu Mureș marca celebrarea unui an deosebit pentru UMF Tîrgu Mureș, și anume împlinirea a 70 de ani de activitate la Tîrgu Mureș. UMF70 era un proiect ce urma să se desfășoare cu mare succes pe durata anului 2015.

Sărbătoarea Universității a debutat cu inaugurarea Centrului de Recuperare și Instruire Salus Per Aquam, o investiție modernă derulată în ultimii şapte ani. Localizat în interiorul campusului, în imediata apropiere a complexului sportiv, centrul reprezintă o mare atracţie pentru studenţii Universităţii, fiind totodată deschis publicului doritor de exerciții fizice, dezvoltare personală și terapie prin mișcare.  

Capsulă a timpului și plantarea celor 70 de stejari

La împlinirea a 70 de ani de la înființarea Universității, în curtea instituției a fost îngropată, în luna martie, o capsulă a timpului care va fi readusă la suprafață peste 30 de ani, în anul 2045.

În capsula timpului, participanții la festivitate au depus obiecte dintre cele mai variate, personale și profesionale, a căror alegere a fost lăsată la libera imaginație a celor care au decis să lase un mesaj peste timp, rectorul UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, depunând atât lucruri ale instituției, cât și unele obiecte personale legate de profesie.

Tot atunci, a avut loc plantarea a 70 de stejari pe Aleea Stejarilor. Stejarul este un arbore falnic cu o ținută impozantă și deosebită. În limbajul plantelor, stejarul este simbol al durabilității și al trăiniciei. Trăsăturile copacului simbolizează protecţie, putere și durabilitate.

Lansarea revistei „The Journal of Critical Care Medicine”

În luna februarie, a avut loc lansarea revistei „The Journal of Critical Care Medicine”, o revistă internațională de înaltă calitate cu o frecvență de patru numere pe an, ce se referă la medicina de îngrijire critică.

Rectorul UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, este și redactorul-șef al revistei, iar din colectivul redacțional fac parte: prof. dr. Sanda Maria Copotoiu, editor adjunct, și prof. dr. Theodora Benedek, managing editor.

„Revista publică lucrări științifice referitoare la îngrijirea pacienților bolnavi critici și acoperă un spectru larg de discipline terapeutice, cum ar fi chirurgia generală, îngrijire perioperatorie, cardiologie, medicină internă, pneumologie, boli infecțioase, transplantul de organe, medicina de urgență sau neurologie”, declara prof. dr. Leonard Azamfirei.

Aplicații în virusologie – oportunități și perspective de viitor

La începutul lunii martie, a avut loc workshopul „Aplicații în virusologie – oportunități și perspective de viitor.” Manifestarea a făcut parte dintr-un proiect de cercetare implementat de UMF Tîrgu Mureș.

În cadrul proiectului, dr. Adrian Man, șef de lucrări la Catedra de Microbiologie, a primit o bursă de studiu pentru un an la Institutul de Virusologie a Universităţii din Zurich, Elveția.

În cadrul workshopului, a fost prezentată activitatea colaborării româno-elvețiene, legată de terapie genică, de bolile autoimune şi degenerative.

Săptămâna Porților Deschise

În luna aprilie, UMF Tîrgu Mureș și Liga Studenților Tîrgu Mureș au organizat manifestarea „Săptămâna Porților Deschise”, prilej cu care elevii au putut vizita în campusul universitar unele puncte cheie: clădirea principală a Universității, Centrul Integrat de Medicină Dentară, Biblioteca, Grădina Botanică, Biobaza și Centrul de Simulare și Abilități Practice. Elevii au fost familiarizaţi cu oferta educaţională a Universității și au aflat ce înseamnă să fii student la Medicină Generală, Medicină Dentară și Farmacie.

Olimpiada Naţională de Biologie, în premieră la UMF Tîrgu Mureș

Tot în luna aprilie a avut loc, în premieră în cadrul unei instituţii de învăţământ superior, la UMF Tîrgu Mureş, Olimpiada Naţională de Biologie pentru elevii claselor IX-XII, sub genericul „UMF și olimpicii României”.

Peste 300 de elevi din țară au susținut atunci probele scrise în amfiteatrele Universității, iar probele practice în laboratoarele acesteia. Olimpiada s-a desfășurat în organizarea comună a Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Ministerului Educației Naționale și UMF Tîrgu Mureș.

Invitați de renume din țară și din străinătate la „Marisiensis”

A XIX-a ediție a Congresului Internațional de Comunicări Științifice pentru Studenți, Tineri Medici și Farmaciști „Marisiensis” s-a desfășurat în perioada 22-25 aprilie.

Pe lângă medici din țară, la manifestare au luat parte și invitați internaționali, precum Prof. Univ. Dr.  Andreas Böck, de la Universitatea de Medicină din Viena, Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu, cunoscut în România ca fiind cel care a introdus transplantul de ficat în practica medicală, și Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă, considerat cel mai bun neurochirurg din Europa.

Sesiunea Științifică Studențească (TDK), ediția a XXII-a

Din anul 1992 nu trece nici o primăvară fără ca Sesiunea Ştiinţifică Studenţească să nu fie organizată de către Asociaţia Studenţilor Maghiari din Tîrgu Mureş.

Congresul a ajuns în rândul evenimentelor de profil cu tradiţii la care participă anual studenţi, rezidenţi, medici şi cercetători atât din ţară, cât şi din străinătate. În luna martie a avut loc ediția a XXII-a a manifestării, participanții având posibilitatea de a-şi prezenta lucrările științifice.

Medisim, în premieră, la UMF Tîrgu Mureș

Prima conferință de simulări aplicate în medicină, Medisim, a avut loc la Centrul de Simulare și Abilități Practice, în perioada 24 – 25 aprilie.

Cu acest prilej, participanții au luat parte la workshopuri bazate pe experiențe hands-on/live, cursuri pe teme diverse bazate pe simulări aplicate în medicină, dar și o expoziție a echipamentelor din dotare.

Cu aceeași ocazie a fost lansată la Tîrgu Mureș Societatea Română de Simulare Aplicată în Medicină, prima organizație de acest fel din România.

Cea mai mare lecție de igienă orală

În luna mai, Tîrgu Mureșul a intrat în Cartea Recordurilor după ce 1.507 persoane s-au spălat simultan pe dinți. Acest lucru a fost posibil datorită unei inițiative a studenților de la Medicină Dentară.

Astfel, Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UMF Tîrgu Mureș în colaborare cu Fundația „Studim” și Primăria municipiului Tîrgu Mureș au organizat o lecție de igienă orală de aproximativ 30 de minute, susținută de un profesor din Elveția.

Două familii regale, la UMF Tîrgu Mureș

Cei 70 de ani de prestigiu au fost sărbătoriți printr-un alt moment de referință. UMF Tîrgu Mureş a fost gazda, în luna mai, a două familii regale, simultan, timp de două zile.

Alteța Sa Regală Principesa Muna a Iordaniei a participat la Congresul Româno-Iordanian de Medicină, iar Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta şi Alteţa Sa Regală Principele Radu ai României au vizitat UMF Tîrgu Mureş.

Curtea Veche Publishing a lansat volumul „Margareta. Mărturia unui sfert de veac regal” de Sandra Gătejeanu Gheorghe, director de protocol al Casei Regale a României.

Volumul comprimă cei 25 de ani în fapte reprezentative ale Principesei Margareta, bogata activitate de binefacere şi contribuţia la dezvoltarea instituţională şi culturală a României.

După lansarea cărții, Principesa Margareta a dezvelit efigia Regelui Mihai I al României amplasată în holul de la intrarea principală a UMF.

Al treilea Congres al Societății Române de Rinologie

La începutul lunii iulie, la Sighișoara a avut loc Congresul Societății Române de Rinologie, sub Înaltul Patronaj al Principesei Maria a României.

Alteța Sa Regală a luat parte la festivitatea de deschidere a celui de-al treilea Congres al Societății Române de Rinologie, iar cu acest prilej a acordat Înaltul Patronaj Congresului Societății Române de Rinologie.

UMF Tîrgu Mureș a primit cea mai înaltă distincție a Ministerului Apărării Naționale

La sfârșitul lunii mai, UMF Tîrgu Mureș a primit de la ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, cea mai înaltă distincție a Ministerului Apărării Naționale, Emblema de Onoare a Armatei Române cu Însemn de Pace pentru contribuția adusă de UMF Tîrgu Mureș sistemului militar românesc.

La împlinirea a 70 de ani de la înființarea Universității și a 25 de ani de la înființarea secției Institutului de Medicină Militară, ministrul Apărării Naționale a ținut să-i felicite pe studenții militari pentru profesionalismul și responsabilitatea de care dau dovadă în procesul medical și de pregătire.

Pe lângă acordarea Emblemei de Onoare a Armatei României cu Însemn de Pace, 12 studenți la Medicină Militară au primit diplome de merit pentru rezultate foarte bune la învățătură.

Congresul Internațional de Nanobiologie

În luna mai, a avut la UMF Tîrgu Mureș Congresul Internațional de Nanobiologie, cu participarea extraordinară a unor personalităţi marcante pe plan internaţional din domeniul nanobiologiei: Prof. Dr. Bhanu P. Jena, George E. Palade University Professor & Distinguished Professor, Wayne State University School of Medicine, USA, Prof. Dr. Walter F. Boron, Myers/Scarpa Professor and Chair Dept. Physiology and Biophysics Case Western Reserve University, Cleveland, USA, Prof. Dr. Charles Manke, Wayne State University USA.

Lansarea emisiunii filatelice

Emiterea, în parteneriat cu Romfilatelia, a unui timbru aniversar care marchează celebrarea a 70 de ani de la înfiinţarea Universității, în cadrul unei expoziţii filatelice.

Broşurile includ certificatul de autenticitate pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi a casierului central.

Festivitatea de absolvire a promoției UMF70

Într-o zi însorită de vineri, 846 de absolvenți ai UMF Tîrgu Mureș au participat la festivitatea de absolvire a Universității.

Momentul festiv și în același timp emoționant al absolvirii de către o nouă generație, promoția aniversară UMF70, a unit într-o ipostază pe cât de onorantă, pe atât de emoționantă, cadre didactice, studenți și părinți, conștienți fiind de privilegiul de a fi parte la certificarea devenirii umane și profesionale a foștilor studenți și viitorilor medici.

Conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat la Departamentul Sănătate Publică a Administrației Prezidențiale a rostit din partea președintelui României, Klaus Iohannis, un mesaj de felicitare la ceas aniversar.

Mesajul a fost adresat în egală măsură absolvenților UMF Tîrgu Mureș, cât și cadrelor didatice care reprezintă un centru de excelență în pregătirea tinerilor medici și farmaciști.

Emoții la examenul de admitere

Peste 1.500 de candidați au susținut, în iulie, examenul de admitere la UMF Tîrgu Mureș.  Anul acesta, la Facultatea de Medicină în limba română s-au înscris câte 4,25 de candidaţi pe un loc bugetat, fapt ce a situat-o pe locul doi pe ţară, la mică distanţă după facultatea de profil din Bucureşti.

Potrivit rectorului UMF Tîrgu Mureș, la Facultatea de Farmacie s-au înscris câte doi candidaţi pe un loc la limba română şi câte 1,8 candidaţi pe un loc la limba maghiară, iar la Medicină Dentară concurenţa a fost de aproape 4 candidaţi pe un loc la limba română şi aproape 3 candidaţi pe un loc la limba maghiară.

Distracție la festivalul Medifun

Festivalul Medifun, cel mai așteptat și energic eveniment studențesc al anului a împlinit, în acest an, 15 de existență.

Acesta este unul dintre cele mai importante proiecte marca Liga Studenților din Tîrgu Mureș, în care se implică zeci de studenți.

Începând cu anul 2001, festivalul Medifun se desfăşoară anual, pe perioada verii, cuprinzând cinci zile de experienţă şi distracţie.

Școala de Vară pentru Elevi

Peste 100 de elevi din mai multe orașe din țară s-au aflat, la sfârșitul lunii iulie, pe parcursul unei săptămâni, la Tîrgu Mureș, la a treia ediție a Scolii de Vară pentru Elevi, un program organizat de Liga Studenților din Tîrgu Mureș și UMF Tîrgu Mureș.

Elevii, absolvenți ai clasei a XI-a, au avut oportunitatea de a trăi o experiență universitară unică într-un context educațional dinamic și competitiv.

Decorarea treptelor din curtea UMF

Amenajarea grafică a treptelor din curtea UMF Tîrgu Mureș, cu sprijinul unor artişti, ca simbol al ascensiunii prin intermediul educaţiei. Scările a fost pictate cu imaginea Universităţii şi cu imaginile unor volume pe care studenţii le răsfoiesc în toţi anii de studiu.

„Este un proiect denumit Art Street, prin care noi am încercat să dăm o imagine tinerească, modernă, chiar progresistă a campusului Universităţii. S-au pictat două scări, una cu imaginea Universităţii, în culorile albastru şi alb, şi a doua scară, care are valoare simbolică semnificativă, o scară care ilustrează principalele cărţi, discipline, materii, pe care studenţii le studiază”, arăta prof. dr. Leonard Azamfirei.

Monedă aniversară din argint cu prilejul UMF70

Banca Națională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din argint dedicată împlinirii a 70 de ani de la înfiinţarea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş.

Aversul monedei prezintă sediul Universității, o reprezentare parţială a unui laborator din universitate, valoarea nominală „10 lei”, stema României, anul de emisiune „2015” şi inscripţia „ROMANIA”.

Reversul prezintă holul intrării principale în sediul UMF Tîrgu Mureș, siluetele unor absolvenţi, o reprezentare simbolică a ştiinţei medicale, inscripțiile „70 ANI”, „Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș” şi „1945” – anul evenimentului aniversat.

„UMF Tîrgu Mureș: ieri și azi” și târgul de carte Book Fest

În luna octombrie, la UMF Tîrgu Mureș au avut loc două evenimente importante: târgul de carte Book Fest și o colecție fotografică extrem de valoroasă, care a prezentat Universitatea de acum 40, 50, 60 și 70 de ani.
 
Târgul de carte Book Fest a fost unul dintre cele mai interactive manifestări din cadrul proiectului UMF70. Evenimentul, marcă al University Press Tîrgu Mureș, s-a desfășurat în clădirea centrală a Universității, fiind prezenți reprezentanți ai editurilor din Mureș, Cluj, Brașov, Sibiu, Bistrița și Alba, pentru a le prezenta studenților ofertele lor în materie de cărți. Totodată, în cadrul manifestării au avut loc și trei lansări de carte.

Restaurarea holurilor centrale ale Universității

Universitatea a trecut, în acest an, printr-o serie de acțiuni de reabilitare și restaurare.

Holurile din clădirea principală au fost renovate, iar echipele care au lucrat la acest proiect au fost extrem de atente să reconfigureze aspectul inițial al clădirii, astfel încât aceasta, de la intrare și până la ultimul etaj, a îmbrăcat o haină nouă, elegantă și care i se potrivește foarte bine.

În această toamnă, s-a finalizat o renovare extrem de pretențioasă din punct de vedere arhitectural a holurilor din clădirea principală a Universității. S-au efectuat studii istorice și de parament, iar echipa de proiectare care s-a ocupat de restaurare a fost din Tîrgu Mureș.

Proiectul a durat mai mult decât s-ar fi așteptat echipa, fiindcă a fost vorba despre o muncă migăloasă și pretențioasă în același timp. Specialiștii au lucrat foarte mult la tot ce a însemnat detalii: picturi și la cornierele de pe stâlpi.

Prima Conferință de Nutriție Sportivă

Centrul medical și universitar din Tîrgu Mureș a găzduit, în perioada 28 – 31 octombrie, prima Conferință de Nutriție Sportivă, organizată de disciplina de Nutriție Comunitară și Igiena Alimentelor din cadrul UMF Tîrgu Mureș, în colaborare cu disciplina de Ştiinţele Motricităţii şi Asociaţia Română de Nutriţie şi Dietetică.

Conferința a îmbinat două domenii importante: cel medical și cel sportiv, cu focusare pe o specializare nouă pe piața muncii, și anume nutriție și dietetică, care a lipsit de pe scena academică și publică a țării noastre și este esențială pentru dezvoltarea sănătății și performanței sportive de la noi.

Seara Culturii Maghiare

În 2015, Sărbătoarea Zilelor Universității de Medicină și Farmacie a debutat cu Seara Culturii Maghiare, o manifestare inedită și o ocazie menită să creeze cadrul ca, prin manifestări culturale și artistice, să fie scos în evidență caracterul multicultural al Universității.

Din filmele din arhivă puse la dispoziția organizatorilor de către Televiziunea Română și traduse în direct de translator a ieșit la iveală faptul că istoria Universității este strâns legată de scaunul stomatologic, primul rector în persoana doctorului Lajos Csőgör fiind medic stomatolog.

La eveniment, a participat László Bölöni, fost jucător și actual antrenor de fotbal, absolventul Facultății de Medicină Dentară din Tîrgu Mureș.

Atracția principală a Serii Culturale Maghiare a fost momentul când în aula Centrului Integrat de Medicină Dentară studenții din ansamblul artistic al Asociației Studenților Maghiari au prezentat dansuri tradiționale din meleagurile ardelenești.

Cercetare la nivel mondial, la UMF Tîrgu Mureș

Primul Centru Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice din România, investiţie în valoare de peste 10 milioane de euro, realizat printr-un proiect european, s-a inaugurat, în data de 10 decembrie, în prezenţa reprezentanţilor din conducerea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Ministerului Sănătăţii şi a Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, a cadrelor universitare de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș, precum şi a reprezentanților autorităților publice locale.

Proiectul se adresează patologiei cardio-cerebro-vasculare a carei terapie excelează în centrul medical din Tîrgu Mureș. Directorul Centrului Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice, prof. dr. Minodora Dobreanu, a declarat că proiectul a fost unul cu totul special.

S-a plecat de la un vis, care a început în urmă cu 10 ani. A prins contur datorită unui proiect în valoare de 10 milioane de euro, iar Centrul a fost finalizat în 10 luni. S-au înființat patru laboratoare de cercetare, șase laboratoare de explorări funcționale și o bancă de ADN, celule și plasmă, în suprafață totală de peste 4.000 de metri pătrați distribuiți pe cinci nivele. În dotare sunt peste 400 de echipamente, 50 dintre ele foarte performante, iar 8 dintre acestea sunt unice sau foarte rare în România.

Zilele UMF Tîrgu Mureș 2015, manifestare tradițională ce încheie în mod fericit UMF70

Zilele UMF Tîrgu Mureș din acest an au încheiat în mod fericit un an întreg de activități. Seara Galei Festive a UMF a fost una cu totul deosebită, care a conținut o serie de momente tradiționale: Discursul Anual al Rectorului, Premierea Excelenței în UMF, Retrospectiva UMF70, UMF în arhiva TVR, Lansarea Albumului – 110 de istorie, 70 de ani de UMF, Lansarea Monedei Aniversare UMF70 emisă de către Banca Națională a României şi Lansarea Emisiunii Filatelice UMF70 realizată de către ROMFILATELIA.

În Discursul său Anual, rectorul UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei a început prin a trece în revistă anul 2015, în care s-au aniversat 70 de ani de învățământ medico – farmaceutic în Tîrgu Mureș, a amintit demersurile inițiate și realizate pentru dezvoltarea Universității, a vorbit și despre valoarea umană și lecția pe care a învățat-o în acest timp, și-a confirmat intenția pentru o nouă candidatură pentru un nou mandat de rector, transmițând că intenționează să propună noului Senat o strategie foarte concretă de reformă curriculară la care lucrează în prezent specialiști din UMF Tîrgu Mureș împreună cu specialişti din Universitatea de Medicină din Viena.

Prof. dr. Leonard Azamfirei a mai arătat că faima de oraș medical a Tîrgu Mureșului trebuie reevaluată, iar în privința unor domenii clinice, în care Tîrgu Mureșul excela, trebuie găsită nișa de dezvoltare, în care centrul medical să fie unic și extrem de performant.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Previziunile ESOP

Articolul următor

Dr. Laura Bota: „M-am visat doctoriţă de când mă jucam cu păpuşile!”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Eveniment EU GREEN la Universitatea Oradea

Prima întâlnire a Grupului de lucru „Accesibilitate, Incluziune, Diversitate”, care funcționează în cadrul EU GREEN, va avea loc…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share