Importate Opinii

Dă, Doamne, țăranului înțelepciune, că răbdarea s-a cam terminat

Anul care se termină a fost unul atipic pentru fermierii români, fiindcă în timp ce mai marii Europei și ai României vorbeau despre “simplificare” și debirocratizare pentru agricultură, oamenii au de trecut din ce în ce mai multe probe de răbdare și perspicacitate în fața birourilor.

Practic, seceta a fost cea mai blândă dintre provocările déjà-trecutului 2015, fiindcă lipsa de apă și chiar canicula înfiorătoare din lunile de vară se pot îmblânzi cu un sistem de irigații cât de cât performant, dar pentru birocrația din spatele dosarelor nu există antidot. Ea arde și pustiește mai puternic și mai dureros decât orice.

A fost nevoie de o schimbare de guvern și de o răsturnare de paradigmă pentru a se vorbi, probabil pentru prima dată cu adevărat, despre eficiența agențiilor din subordinea Ministerului Agriculturii și despre buna-credință a unor funcționari care plimbă hârtii.

Și fiindcă Irimescu a avut curajul să spună lucrurilor pe nume, au prins curaj și alții, care doar au cârcotit discret până acum, sufocați de birocrație. Când? La sfârșitul primăverii când, cu o lună întârziere, într-o noapte s-a publicat în Monitorul Oficial formularul-tip pentru cererea unică de plată pentru 2015 care, cu anexe cu tot, avea 87 de pagini. Ce a urmat? Dezastrul. Primăriile au fost blocate, la Agenția de Plăți, vestita APIA, s-a muncit zi și noapte, până un funcționar a murit de epuizare, iar fermierii au clacat cu hârtiile în mână. Și au pierdut timp… și au avut nevoie de răbdare. Infinită răbdare…

Când, după ce au avut curajul să acceseze fonduri europene, au văzut că regulile se schimbă în timpul jocului, că termenele fixate la începutul perioadei de implementare se schimbă, că funcționari nonșalanți le spun să refacă acte și documente sau să înființeze culturi aiurea, când vremea lor trecuse, sau să vândă miei după perioada în care se vindeau, așa, de florile mărului, ca să arate bine la dosar. Dar ce contează? Fiindcă oamenii au avut răbdare să treacă și asta…

Când s-a stricat sistemul de la APIA și banii cuveniți fermierilor au plecat cu întârziere către ei sau nu au plecat pur și simplu. Chiar și cei de la firma care a realizat softul cu probleme, Siveco-Teamnet, au explicat că, în final, totul va fi bine și că banii vor ajunge la oameni, dacă aceștia au răbdare.

Păcat că nu au la fel de multă răbdare și băncile de la care mulți au luat credite sau cei din agențiile care se ocupă de fonduri europene, care au fixat termene limită pentru agricultori. Nici pământul sau animalele nu au răbdare, la urma urmei.

Așa că fermierii sunt pregătiți să iasă în stradă, fiindcă sunt nemulțumiți. Sătui de așteptare, de amânări, de hârtii, de condiții aberante sunt gata să protesteze și să dea de pământ cu toți, fiindcă, auzindu-l pe ministru, au prins curaj să se revolte în fața birocrației, să protesteze față de cei care i-au lăsat să aștepte în fața ușilor închise sau să completeze și recompleteze hârtii, care i-au umilit când au dat din umeri și au spus simplu: nu veți primi bani, fiindcă nu merge softul. Ciobanii vor să știe de ce li se cere prin lege să aibă doar doi câini pe lângă turme, de ce sunt amendați în anumite zone pentru fiecare patruped în plus, de exemplu. Ceilalți vor altceva… Toți vor reguli mai simple și mai clare, ca să poată respire.

Vor ca Europa să intre cu adevărat în România, ca Politica Agricolă Comună să se aplice și aici, după regulile irlandezului care tutelează sectorul: Phil Hogan.

Iar regulile lui sunt foarte simple și foarte clare: SIMPLIFICARE, ÎNTINERIRE, ÎNVERZIRE. Atât. Nimic mai mult. Doar că trebuie aplicate și în România, fiindcă oamenii și-au pierdut răbdarea, așa că e de dorit doar ca ei să își folosească ne-răbdarea cu înțelepciune de acum înainte, pentru ca toate să se simplifice.

Related posts

Doua saptamani pana la Meat & Milk

Benefit Seven, sediu nou prin ESOP

Transilvania Business

Ajutoarele de stat pentru afacerile mici in anul 2016

Transilvania Business

Demarează ansamblul Grünenpark

Transilvania Business

Bistriţeanca Tina Olari premiată la “Dedales de oro”

Transilvania Business

A fi sau a nu fi în afara fabricii de literatură cu Mircea Cărtărescu şi Solenoid

Transilvania Business

Turnul Pompierilor din Cluj, monument de la 1574, în proces de revitalizare. Costuri: 10 milioane de lei, fonduri europene

redactia

Iulian Iuga, Accesa: “Am reușit să avem succes pe propriile picioare”

Stefana Muresan

10 ani de avocatură de business

Magic night for CBRE at the 11th annual SEE Real Estate Awards

„Ilinca”, mobilierul bebeluşilor fericiţi

Sibiul a preluat oficial titlul de Regiune Gastronomică Europeană, în cadrul unei ceremonii cu sute de kilograme de mâncare

redactia

KMG notifică România pentru sechestrul Petromidia

Decizii comerciale de evitat în contextul pandemiei de COVID-19 pentru a preîntâmpina o investigație din partea Consiliului Concurenței

Ligia Voro

VINTEST Bucuresti promoveaza campania “Iubesc Vinul Romanesc”

Transilvania Business

P3 – “Industrial Development of the Year”

Leoni Bistriţa: Peste 1,5 milioane de cablaje pentru tot atâtea mașini Mercedes Benz

Stefana Muresan

Bosch, al doilea centru de servicii de afaceri

Transilvania Business

Cel mai important premiu de afaceri din lume, oferit ACI CLUJ

Stefana Muresan

Turkish Airlines a lansat ruta Cluj-Istanbul

Transilvania Business

Zbouri spre Munich

Transilvania Business

Conferinta Wonderware Romania

Ambient Construct, ediția 25

Transilvania Business

Comunitatea The Woman s-a reunit în 28 martie la Conferința de Leadership Feminin

Stefana Muresan

Leave a Comment